نکات اجرایی راه پله
سلام
در این مقاله میخواهم مهم ترین نکات اجرایی راه پله، را خدمتتان عرض کنم. سعی کردم برای فهم بهتر، از تصاویر زیاد نیز استفاده کنم. دوستان هر گونه سوالی دارند در مورد نکات اجرایی راه پله را در قسمت نظرات همین مقاله مطرح نمایند. متاسفانه در بسیاری از ساخت و ساز ها نکات اجرایی راه پله ، به درستی انجام نمی شود.
راه پله، ارتباط بین طبقات را میسر می سازد. راه پله یکی از فضاهای مشاع در ساختمان به شمار می رود؛ بنابراین رعایت نکات اجرایی راه پله به روش اصولی بسیار حائز اهمیت است. نحوه اجرای راه پله حتی در فروش و قیمت یک ساختمان، نیز موثر است. فضای موجود در راه پله، برای انجام نما کاری به خصوص، در مناطق لوکس نشین، بسیار مورد توجه است. از این فضا ها می توان، در اجرای نور مخفی و نما کاری های مختلف استفاده کرد.
در طراحی سازه در نرم افزار، معمولاً باکس راه پله را به صورت یک فضای خالی، در نظر می گیرند. پاگرد و شمشیری راه پله را برای سادگی کار مدل سازی نمی کنند. تنها، بار مرده و زنده راه پله را، به صورت خطی به تیر های طرفین اعمال می کنند. فضاهای خالی، یکپارچگی و دیافراگم سقف را برهم می زند. بهتر است فضای های خالی در طراحی معماری به صورت متقارن دیده شوند.
در نقشه سازه و معماری جزییات اجرایی راه پله را رسم می نمایند. در نقشه های معماری فاز۲، برش دقیق تری از راه پله به نمایش در می آید. پس برای رعایت بهتر نکات اجرایی راه پله ،باید به نقشه خوانی نیز مسلط باشیم. در این زمینه مقاله «گام های نقشه خوانی» مفید است.
ابعاد استاندارد:
راه پله به عنوان ابزار اصلی جابه جایی میان طبقات است. رعایت ابعاد استاندارد یکی دیگر از نکات اجرایی راه پله است. البته در ساختمان هایی که آسانسور دارند رفت و آمد، اکثراً با این وسیله انجام می شود. آسانسور وسیله ای الکترومکانیکی است که همواره احتمال از کار افتادن آن وجود دارد. در موقع بروز حوادثی مثل آتش سوزی و زلزله، نیز استفاده از آسانسور به جز در موارد خاص غیر ایمن است. پس رعایت ابعاد استاندارد، برای سهولت استفاده از راه پله همچنان اهمیت دارد. به همین دلیل رعایت نکات اجرایی راه پله همچنان اهمیت دارد.
-
حداکثر تعدادِ پله:
حداکثر تعداد پله های متوالی در هر بازوی پله باید ۱۲ عدد باشد. اگر تعداد پله ها بیش از این مقدار بود باید بین آن ها، پاگرد قرار گیرد.
-
ابعاد هر پله:
ارتفاع هر پله، ۱۸ سانتی متر و کف هر پله بین ۳۲ تا ۳۳ سانتی متر باید باشد. ابعاد استاندارد دیگری نیز وجود دارد که در زمره نکات اجرایی راه پله ، باید رعایت گردد. در زیر منابعی برای کسب اطلاعات بیشتر در این مورد آورده ام:
-
مبحث چهارم مقررات ملی ساختمان. (دانلود از اینجا)
-
ویکی پدیا ( پلکان)
-
مقاله الزامات ابعادی که هر مهندس ناظر باید بداند. (به طور مختصر به راه پله پرداخته ام)
قالب بندی راه پله:
یکی از نکات اجرایی راه پله، نحوه قالب بندی راه پله در سازه های بتنی است. عرض پاگرد، در سمتی که به راه پله بالایی اتصال می یاید، ۱۲۰ سانتی متر، و در سمتی که به راه پله پایینی اتصال می یابد، ۹۰ سانتی متر باید باشد. با اجرای سنگ پله این ۳۰ سانتی متر اختلاف جبران می شود. درقالب بندی بازوی پله نیز، اجری قالب زیرین کافی است. زیرا شیب آن کمتر از ۴۵ درجه است. اگر این شیب بیش از ۴۵ درجه باشد، باید قالب رویی نیز اجرا گردد. ( مطابق مبحث نهم مقررات ملی ساختمان).
تصویر زیر این نکته اجرایی در راه پله را بهتر نمایش می دهد:
البته در راه پله های فلزی نیز این مورد باید رعایت شود. که تصویر زیر گویای آن است؛
ضوابط آتش نشانی:
در ساختمان هایی که بیش از ۵ طبقه مسکونی دارند، باید باکس راه پله دارای پنجره باشد. این نیز یکی از نکات مهم اجرایی راه پله است. به خصوص در ساختمان هایی در نقشه ۵ طبقه هستند، اما سازنده قصد دارد، یک طبقه اضافه نماید، باید مورد توجه قرار گیرد. در این شرایط، راه پله باید در مجاورت فضای آزاد قرار گیرد.
نکات ایمنی :
در اتمام کار، برای راه پله اجرای نرده حفاظ به ارتفاع حداقل ۸۰cm، اجباری است. اما یکی از مهمترین نکات اجرایی راه پله، ایجاد حفاظ در پرتگاه های اطراف راه پله است. به خصوص برای چاهک آسانسور. معمولاً آسانسور و راه پله در مجاورت یکدیگر اجرا می شوند. در مرحله احداث سقف ها، بازوی راه پله به صورت یک سطح شیبدار ناهموار است. کارگران هنگام تردد از این مسیر، ممکن است تعادل خود را ازدست دهند. باید تمهیدات لازم برای جلوگیری از سقوط به داخل این فضاهای خالی، پیش بینی شده باشد. به نظر من( مهندس علی قربانی)، این نکته مهم ترین نکات اجرایی راه پله در تمام این مقاله است. زیرا در طول دوران حرفه ای کارم، دو نفر را دیده ام که به دلیل رعایت نکردن همین مورد، متاسفانه به داخل چاه آسانسور سقوط کرده اند. یکی از آن ها فوت کرد و یکی از آن ها در اثر صدمات وارده، دچار معلولیت شد. تصاویر شماتیک زیر این موزد از نکات اجرایی راه پله را بهتر نشان می دهد.
با پوشاندن روی چاه آسانسور به صورت مناسب و حصار کشیِ لبه ها، می توان از بروز حوادث جلوگیری کرد.
نکات اجرایی راه پله در ساختمان های اسکلت فلزی:
در ساختمان های اسکلت فلزی راه پله و پاگرد معمولاً، با استفاده از پروفیل آهن IPE140 یا IPE160 اجرا می شود. در اجرای راه پله فلزی حتماً از آهن آلات نو و با کیفیت باید استفاده کرد. در اتصالات جوشیِ راه پله، حتماً باید از ورق در محل اتصال استفاده شود. که اتصال با کیفیت تری انجام شود. در تصویر زیر این مورد از نکات اجرایی راه پله رعایت نشده است. با وجود اینکه جوش اجرا شده در این تصویر، کیفیت مناسبی دارد.
در گذشته، با استفاده از آجر فشاری، راه پله نیز به صورت طاق ضربی اجرا می شد. اما این روش تقریبا منسوخ شده است. و امروز به صورت دال بتنی این کار انجام می شود.
اجرای میلگرد انتظار:
یکی از نکات اجرایی راه پله، در راه پله های بتنی، است. هر طبقه راه پله که اجرا می شود باید میگلرد های انتظار در دو ردیف، تعبیه شود. با اجرای میلگردهای راه پله، در سقف بعدی، میلگردهای آن، به میلگردهای انتظار، بافته می شوند. انتهای قسمتی از میلگردهای انتظار که در سقف جانمایی می شوند باید دارای خم ۹۰ درجه باشد. به طور کلی در اجرای دال های بتنیِ سازه ای، همواره باید دو ردیف میلگرد استفاده گردد. همانطور که در تصویر زیر می بینید، بوسیله قطعات چوب، فاصله بین دو ردیف ثابت نگه داشته شده است.
طول میلگرد انتظار نیز باید با توجه به مقادیر نقشه و ضوابط مبحث نهم مقررات ملی ساختمان تعیین شود. به لحاظ تجربی، طول میلگرد انتظار را معمولاً ۱۰۰ تا ۱۲۰ سانتی متر در نظر میگیرند.
تعداد ستون های لازم برای اجرای باکس راه پله:
برای اجرای باکس راه پله به چهار ستون نیاز است که معمولاً در چهار گوشه باکس راه پله قرار میگیرند. گاهی اوقات به دلیل محدودیت های معماری امکان اجرای ستون ها در چهار گوشه وجود ندارد. ممکن است یک یا تعداد بیشتری، از ستون ها در فاصله ای بیشتر یا کمتر از گوشه باکس راه پله قرار گیرد. در تصویر زیر دو نمونه از حالت های متداول قرار گیری ستون ها اطراف راه پله به نمایش در آمده است. معمولاً برای دسترسی برای هر طبقه از دو بازو و دو پاگرد استفاده می شود. پاگرد اول در نیم طبقه، قرار میگیرد. در تصویر سمت راست قسمتی از راه پله به صورت کنسول اجرا شده است. زیرا طول فاصله ستون های چهار گوشه کمتر از طول استاندارد راه پله است.
اجرای باکس راه پله با کمتر از ۴ ستون اصولی نیست. مگر اینکه تقویت های لازم برای سازه انجام گیرد. در این حالت، پاگرد و شمشیری ها باید به صورت طره ای اجرا گردد. با توجه به بار قابل توجه راه پله، اجرای راه پله به صورت طرّه ای، تنش زیادی به اعضای سازه ایِ درگیر، وارد می نماید.
در آیین نامه ۲۸۰۰ زلزله، توصیه شده است که از اجرای طره های بیشتر، از ۱٫۵ متر حتی المقدور، احتراز شود. مهندسان طراح باید حتماً به این نکته اجرایی راه پله ، توجه کافی داشته باشند.
در این تصویر می بینید که کل این راه پله به صورت کنسولی اجرا شده است. اینکه اجرا به این شکل اصولی است یا خیر بر میگردد به نوع طراحی و اجرا، یک طرف این راه پله، دیوار بتنی سازه ای قرار دارد، اگر به درستی میلگرد های انتظار در دورن دیوار مهار شده باشد می تواند این تصویر را مورد قبول دانست.
نکات مهم در اجرای تیر نیم طبقه راه پله:
تیر نیم طبقه باید همزمان با قالب بندی ستون ها اجرا شود. این نیز یکی از نکات اجرایی راه پله است که شاید به چشم نیاید. چندین مورد مشاهده کرده ام که سازندگان تازه کار، فراموش می کنند تیر نیم طبقه را اجرا کند. به خصوص در اجرای طبقه اول این موضوع شایع تر است. بعد از بتن بتن ریزی و باز کردن قالب ها متوجه آن می شود. در این مرحله مجبورند برای اتصال به ستون ها قسمت هایی از آن را تخریب کنند. این کار باعث ضعیف شدن و ایجاد ترک در سایر قسمت های سازه می شود.
لذا در هنگام اجرا حتماً به این مورد توجه کافی داشته باشید.
در این مورد کم یاب، گویا سازنده به تکنولوژی سازه های معلق در اجرای راه پله، دست یافته است.
هنگام اجرای سازه باید توجه کرد ارتفاع طبقات مطابق با نقشه اجرا شود. اگر ارتفاع طبقه، بدون حساب افزایش دهیم، ناگزیر برای دسترسی به طبقات باید تعداد پله های بیشتری را اجرا کنیم. با توجه به محدودیت ابعاد راه پله، عملاً این کار امکان پذیر نیست. در این صورت تنها راهی که داریم یکی از موارد زیر است:
-
مساحت پاگرد را کاهش دهیم و به پله اختصاص دهیم.
کاهش مساحت پاگرد خلاف محسوب شده و شامل جریمه می شود.
-
پاگرد را نیز به صورت پله ای اجرا کنیم.
این مورد نیز بر خلاف مقررات ملی ساختمان است.
-
ابعاد باکس راه پله را افزایش دهیم.
راه پله جزء مشاعات است. افزایش ابعاد آن، از مساحت سایر فضاهای مفید می کاهد که به زیان سازنده است. ضمناً حداکثر تعداد پله متوالی ۱۲ عدد است اگر از این تعداد بیشتر باشد، تخلف محسوب می شود.
-
شیب راه پله را افزایش دهیم.
با افزایش شیب راه پله برای جبران آن باید ارتفاع هر پله را افزایش و طول کف پله های را کاهش دهیم که با این کار عملاً یک راه پله غیر استاندارد اجرا خواهد شد. حتماً اتفاق افتاده است که بعد از استفاده از یک راه پله با وجود کم بودن تعداد طبقات، احساس پادرد و خستگی زیادی را تجربه کرده اید. این به خاطر غیر استاندارد بودن راه پله است. ضمناً اجرای راه پله غیر استاندارد و مغایر با ابعادی که کمی قبل گفته شد از نظر شهرداری تخلف است. مهندسان ناظر نیز باید، نسبت به این مورد، آگاه باشند و برخورد مناسب را انجام دهند.
این مقاله می تواند برای مهندسان عزیز، مفید باشد. «چگونه با تخلفات ساختمانی برخورد کنیم»
در تصویر زیر یک نمونه از همین مورد را مشاهده می کنید. مجبور شده اند برای جبران، قسمتی از بازروی راه پله را عمودی اجرا کنند. در مراحل بعدی نیز، با یکی از روش های بالا آن را برطرف نمایند. برای پرهیز از این شرایط، حتماً به این نکته و سایر نکات اجرایی راه پله ، توجه داشته باشید.
تصاویری و مواردی که تاکنون مطرح شد، به خاطر ناآگاهی افراد و سازندگان رخ می دهد. با مشاوره و تفکر صحیح، بسیاری از این موارد هرگز رخ نخواهد داد. متاسفانه خیلی از افراد جامعه با روش های تفکر صحیح، آشنا نیستند. مقاله ای در این خصوص نوشته ام که در این زمینه بسیار مفید است. می توانید از اینجا آن را مطالعه کنید.
پیشنهاد همکاری و کسب درآمد برای مهندسین دارای پروانه ناظر و مجری شاغل در تهران و حومه
برای کسب اطلاعات بیشتر روی لینک کلیک کنید یا تماس بگیرید.
۰۹۱۹۶۸۳۵۵۶۵ مهندس قربانی
امیدوارم از این مقاله استفاده کافی را برده باشید. در پایان پیشنهاد می کنم ، برای دریافت مطالب مفید در زمینه مهندسی و ساختمان، فرم زیر را تکمیل نمایید.
در نگارش این مقاله زحمات فراوانی کشیده شده است. از اینکه با انتشارِ با منبع این مقاله، به ترویج دانش کمک می نمایید سپاسگذارم. یادمان باشد، هیچ دانشی انحصاری نیست.
مهندس علی قربانی هستم؛ کارشناس مقررات ملی ساختمان، مشاور در زمینه ساخت و ساز و خرید و فروش مسکن.
جناب مهندس قربانی باسلام و عرض ادب
بدینوسیله از مطالب بسیار مفید شما بسیار سپاسگزارم.خواهشمند است در رابطه با نقشه خوانی معماری مطالب و رهنمود بیشتری مبذول فرمایید.موفق باشید
با سلام خدمت شما دوست عزیز.
با سپاس از حُسنِ توجه شما. حتماً موردی که اشاره فرمودید، در مقالات آینده مورد توجه قرار خواهد گرفت.
ضمناً ، پیشنهادات دیگری نیز در مورد موضوعات محتواها دارید، با کمال میل از آن ها استقبال می کنیم.
مطالب بسیار مفید و آموزنده بود
با تشکر فراوان
با سلام خدمت شما دوست عزیز.
خوشحالیم که این مقاله مورد توجه شما قرار گرفت
با سلام وعرض ادب و احترام
بسیار سپاس از زحمات حضرتعالی
مطالب فوق العاده روان و مفید و کار گشا بودند
از همت بلند شما در ارایه مطالب صمیمانه کمال تشکر را دارم.
سلام. با سپاس از شما ممنونم که مطالب سایت مورد توجه شما مهندس گرامی قرار گرفته است.
خیلی متشکر از مطالب مفید و عکس ها . موفق باشید
سلام.
ممنونم از شما علیرضای عزیز.
خوشحالم که مقاله مورد توجه شما دوست عزیز قرار گرفته است
خیلی خوب و مفید بود درود بر شما
سلام. خوشحالم که مطالب مورد توجهتان قرار گرفت. ممنون از شما
احسنت درود بر شما مهندس دلسوز ایران خداوند شمارا محفوظ کند
خیلی ممنونم
سلام وممنون از زحماتی که میکشید
لطفا در مورد نظارت واجرای ساختمان مطالب بیشتری به اشتراک بگذارید
باتشکر
سلام
ممنونم. به روی چشم
سلام جناب مهندس ممنون از مطالب مفیدتون . من دانشجوی ترم ۵ معماری هستم . اگه ممکنه فیلم درباره نحوه اجرای پله در ساختمان بتنی و فلزی داشته باشید برام بفرستید .برای پروژه کلاسی لازم دارم لطفا کمک کنید
سلام بر شما. متاسفانه فیلمی در این خصوص تهیه نشده است. اما اگر ابهام یا سوالی هست در خدمت هستیم
سلام آقای مهندس!
به سهم خودم از صمیمیت و دانش دوستی شما قدردانی مینمایم. می خواستم مشاوره ای با جنابعالی داشته باشم: اینجانب لیسانس ادبیات دارم ولی در عین حال بسیار علاقمند کارهای عمرانی به ویژه مهندسی ساختمان هستم. دوست دارم تحصیل کنم ولی چون ۴۱ سال دارم، اگر به ابتدا برگردم، دیر میشود. به نظر شما امکان دارد و یا صحیح است که از طریق بعضی دانشگاهها که محدودیت کمتری دارند، مستقیما ارشد عمران بخوانم؟ در ضمن از نظر یادگیری(در صورت داشتن زمان) مشکلی ندارم و درک هندسی و محاسبات ریاضیم نسبتا بد نیست و شیفته ی تمرینم.
البته من معلم هستم؛ آیا میشود همزمان یک مهندس رسمی هم باشم؟
با تشکر از بزرگواریتان: رسولی از مهاباد
جناب رسولی عزیز سلام.
بسیار ممنون و سپاسگذارم از ابراز لطف و توجه جنابعالی.
من نمیدانم که کدام دانشگاه همچین امکانی دارد که بدون گذراندن دوره کارشناسی، می توان ارشد عمران را مستقیما، خواند. گذراندن دوره کارشناسی ارشد، نیازمند، پیش نیازهایی است که بدون گذراندن دوره کارشناسی، امکان درک آن ها نیست.
اگر شما به مسائل اجرایی عمران علاقمند هستید، پیشنهاد من این است که در دوره کاردانی یا کارشناسی عمران شرکت کنید. به نظر بنده، هیچ سنی برای اینکه انسان به دنبال علایقش برود دیر نیست. در مهندسی عمران، مهم تر از کسب دانش، کسب تجربه و تمرین کردن است که جنابعالی به آن علاقمندید. در مورد سوال آخر، همزمان می توان معلم و مهندس رسمی بود و هیچ مانعی ندارد. رئیس یکی از شرکت هایی که سابقاً با آنها همکاری داشتم، در فنی حرفه ای معلم بود.
پیروز و موفق باشید.
سلام مهندس . خسته نباشید . یه سوال داشتم . توی آرماتور بندی بازوی راه پله ها ، برای ارماتورهای عرضی میشه از ارماتور قویتر استفاده کرد و به جاش از تعداد ارماتورها کم کرد ؟
سلام وقت بخیر. آرماتور های عرضی راه پله خیلی حساس نیستند، به صورت محدود اگر تغییراتی باشد، به نظر من مشکلی ندارد. ولی جهت تغییر ابعاد میلگرد و فواصل باید تایید ناظر و طراح را بگیرید.
موفق باشید.
جناب مهندس قربانی بزرگوار
سایت شما، اولین سایت واقعا کاربردی عمرانی هستش که تا الان دیدم…
ممنون از زحماتی که می کشید…
پاینده باشید.
سلام از بنده هست.
بسیار ممنونم از لطف جنابعالی
سربلند باشید.
سلام ميشه لطف كنيد متره راه پله رو از روي نقشه اتوكد توضيح بديد
سلام. راه پله بتنی مد نظرتون هست یا فولادی؟
بتنی ممنون
مطالبتون عالی
با سلام وخسته نباشید
چرا این مقاله ها قابل دانلود نیستند؟
سلام و عرض ادب در مورد متر کشی و کنترلهای خاموت به خاموت ستون قبل بتن ریزی فونداسیون مثلا کنترل عرض چهارتا ستون باکس راه پله و یا کنترل خاموت به خاموت ستونهای پارکینگ اینکه موجبات حذف پارکینگ نشوند و بطوری کلی نحوه متر کشی سطح اسغال ساختمان قبل بتن ریزی ومبنای اندازگیری عرض راه پله با توجه به معیار شانه گیر نبودن راه پله نیز ممنون میشوم مطلب بگزارید
بسیارمفید بود متشکرم.درخصوص راه پله درسازه بتن مطالب کاربردی بیشتری ارائه شود .لطفا
درود بر شما جناب مهندس قربانی ،بنده از سال ۸۶ ناظر کاردان رسمی هستم،مطالب شما کاملآ کاربردی و گره گشاست و تلاش شما در جهت ارتقاء دانش قابل تقدیر است.
سلام. خیلی ممنونم از لطف جنابعالی.
موفق باشید.
سلام و عرض ادب خدمت مهندس قربانی
واقعا از زحمات شما ممنون.بنده از نکات اجرای راه پله نهایت استفاده در اجرا را بردم.امیدوارم همواره موفق باشید
سلام و خداقوت
بسیار خوشحالم که مطالب مورد توجه و استفاده شما قرار گرفت. از لطف شما سپاسگزارم. پایدار باشید.
سلام
جناب مهندس قرباني ازمطالب مفيدتون استفاده كردم ومتشكرم
درضمن يه سوال داشتم ميخواستم بدونم درمورد فضاي بين پله اي چه كار بايد كرد؟
منظورم فاصله اي كه بين پله ها ايجاد ميشه وخطرناك هستش .
با عرض سلام خدمت شما و تشکر از ابراز لطفتان
در مورد سوالتون، احتمالا منظور شما چشم پله است. این فاصله باید به صورت استاندارد رعایت شود. در ساختمان های مسکونی ۲۰ سانتی متر چشم پله موقع اجرای اسکلت در نظر میگیرند. که ۱۰ سانتی متر از آن از دو طرف با سنگ پله پوشانده می شود و برای ۱۰ سانتی متر باقی مانده حتما باید نرده حفاظ برای راه پله اجرا گردد.
درود برشما تشکر بابت مطالب ارزنده تون اگر کانال تلگرامی دارید ممنون میشم ادرسش بفرمایید.
با سلام خدمت شما
ممنونم.
کانال تلگرامی اطلاع رسانی مطالب سایت: neginomran@
سلام ارتفاع پله رو محاسب ۲۰ سانت در نظر گرفته و طول ستون به ستون رو با ستون ۴۰ سانتی ۴۸۰ سانت.نظرتون چیه؟
ارتفاع استاندارد پله معمولاً ۱۸ سانتی متر است. اما اگر کنترل نقشه شهرداری قبول کرده باشد، مشکلی ندارد ولی بهتر است اگر در اجرا راه میدهد همان ۱۸ سانتی متر اجرا کنید. طول استاندارد راه پله بدون احتساب ستون ها باید ۴۶۰ ( برای ملک های کوچک) و حداقل ۴۸۰ برای ملک های بزرگتر باشد و ستون باید خارج از باکس قرار بگیرد. اگر ستون ها وارد باکس راه پله شود درست نیست.
سلام.طبق نقشه معماری ستون به ستون پله باید ۴۶۰ باشه ولی محاسب ستون به ستون رو ۴۴۰ داده که من بعد کنترل متوجه شدم بهش گفتم گفت که بعدا تو اجرا ۲۰ سانت یه ستونا رو ببر عقب می خواستم بدونم مشکلی بعدا پیش نمیاد؟ ستون مورد نظر بین ۲ تا ستون دیگه قرار داره.ضمنا ریشه پله رو میشه بعدا جاش رو عوض کرد؟ مثلا آلن پله از راست شروع میشه ولی تو اجرا از چپ ریشه رو گذاشت که از سمت چپ شروع بشه؟
سلام. برای جابه جایی ستون ها بهتر است با مشورت مهندس معمارتون عمل کنید که مشکلی برای دهانه های پارکینگی پیش نیاد. رای تغییر جهت راه پله، حتماً با مهندس معمار و محاسب مشورت کنید چون ممکن است بر سایر آیتم های سازه ای و معماری تاثیر گذار باشد.
سلام من میخوام راه پله واسه طبقه بالا بزارم عرض دیوار۳طول۲.برای راه پله جواب میده
سلام. خیر این ابعاد کوچک هستند.
سلام مهندس .در مورد عیار بتن راه پله توضیحاتی لطف کنید بدهید
سلام وقت شما بخیر
در خصوص عیار بتن، اگر در توضیحات فنی نقشه به صورت مجزا برای راه پله قید شده باشد، باید بتن را بر اساس آن سفارش داد. اگر نه، عیار آن مشابه عیار بتن سقف ها است. معمولا عیار ۳۰۰-۳۵۰ کمتر در نظر نمی گیرند. البته در تعیین کیفیت بتن، تنها عیار سیمان ملاک نیست و عامل تعیین کنند مقاومت بتن است.
موفق باشید.
سلام جناب مهندس
من می خوام را پله بیرون خونه سه طبقه رو اجرا کنم نمی شه چون ستون ومیله انتظار در نظر نگرفتم
چند مهندس اوردم اما به نتیجه درست حسابی نرسیدم لطفا به ایمیلم جواب بدید
با تشکر محم
سلام. شما می توانید یک باکس جداگانه فلزی برای راه پله اجرا کنید که مستقل از سازه اصلی خانه باشد.
سلام
اینجانب مهندس یا دانشجوی مهندسی نیستم و فقط قصد داریم ۵ یا ۶ واحد مسکونی بر روی یک قطعه زمین ۲۰۰ متری بسازیم. در رابطه با ابعاد راه پله سوالاتی دارم که ممنون میشم هر سریعتر پاسخ بدین؛
۱- آیا امکان در نظر گرفتن باکس پله در ابعاد ۳*۳ و همچنین ۲*۳ وجود داره؟
۲- اگر پاسخ منفی است، درصورتیکه برخلاف قوانین اقدام به انجام این کار بکنیم آیا مهندسین ناظر یا سایر بازرسانی که از جانب شهرداری و یا هر سازمان نظارتی برای رسیدگی به این کار تکلیف و ماموریت دارن اقدام به تخریب یا پیمانکار رو ملزم به تخریب میکنن؟
با تشکر
سلام بر شما
در زمینی با این متراژ حداکثر تعداد واحد مسکونی که می توانید جواز بگیرید ۴ واحد است.
در مورد سوال اول، راه پله با این ابعاد نمی توان اجرا کرد. حداقل طول باکس راه پله، ۴٫۶۰ باید باشد.
در مورد سوال دوم، راه پله ای با این ابعاد اصلا قابل استفاده نیست. حتی اگر ناظر و شهرداری هم نباشد، خودتان مجبور به تخریب آن خواهید شد.
در پایان پیشنهاد میکنم کار اجرای ساختمان را به یک مهندس ذی صلاح واگذار کنید.
تشکر از شما.
سلام جناب مهندس
برای اجرای باکس پله در خرپشته میخوام دو تا از ستون ها رو روی تیر اجرا کنم، ایا چنین عملی منطقی و مجازه؟ شهرداری گیر نمیده؟ اگه مجازه چه دتایلی برای ستون تعریف بشه؟ امکانش هست زود جواب بدید نقشه در حال محاسباته٬ ممنونم
سلام
ممنونم
بله امکانش هست فقط باید در طراحی لحاظ شود و تیر در ناحیه مذکور تقویت گردد. کانکشن ستونک به تیر تا حد امکان با کمترین گیر داری اجرا گردد. حتی می توان روی تیر در ناحیه مذکور پلیت انتظار اجرا کرده و ستونک را به صورت فلزی برای خرپشته اجرا کرد. شهرداری معمولا با تغییرات سازه ای کاری ندارد و منوط به تایید طراح محاسب می نماید.
ممنون از پاسخ مهندس
اگه امکانش هست یه دیتیل سازه برای چنین حالتی طراحی کنید. مثلا تیر با چه عمقی باشه؟
امکان ارائه دیتایل بدون مدل سازی و طراحی وجود ندارد.
بعد از اینکه از نظر طراحی تیر پاسخگوی با متمرکز وارده به آن باشد، خود طراح یک دیتایل مناسب برایتان ارائه می نماید.
با سلام
مطالبتون بسیار عالی هستند.سپاس فراوان
با سلام احتراما ،
ضمن تشكر از زحمات جنابعالي ، لطفا در صورت امكان شماتيك يا دياگرام براي میگلرد های انتظار قرار دهيد
با سلام خدمت جناب مهندس
ساختمان درحال ساخت دارم با اجرای اسکلت فلزی . سقفها تیرچه کرومیت میباشد سئوالی درموردراهپلهادارم که با راویز کار کنم یاقالب تخته ببندم ویا اینکه با آجر کار کنم اگه میشه درموردهزینهاش هم برام توضیح بدین
سلام
وقت شما بخیر
با آجر و طاق ضربی که غیر اصولی است. اگر راویز ببندید که موقع بتن ریزی نمی تواند به صورت مناسب شیره بتن را نگه دارد. بهترین روش همان قالب تخته می باشد.
با سلام.
وجود چشم پله از نظر آتش نشانی ممنوع است ؟ صحبت از ایجاد دودکش توسط چشم پله میشود.
ممنون
سلام.
بله. در ساختمان هایی که ضوابط آتش نشانی در آن ها الزامی است، می بایست چشم پله حذف گردد.
با عرض سلام و تشکر
در مورد طراحی دال بتنی در راه پله های فولادی نیز جزئیات بسیاری نیاز است که مثلا اگر ابعاد عرض پلکان از ۱۸۰ سانت بیشتر شد چکار باید کرد
مثلا افزایش تعداد شمشیری ها ویا اجرای دال در بین دو تیر شمشیری در فضای داخلی جان تیرها واتصال وقالب بندی از پایین توسط سرامیک
و ضخامت و محاسبات خود دال
متشکر میشوم راهنمایی بفرمایید
در راه پله های فولادی، دال بتنی، بیشتر نقش پوششی ایفا می کند. و اجرای یک ردیف شبکه میلگرد کفایت می کند. البته بهتر است از روی تیر شمشیری دال اجرا گردد و روی شمشیری برش گیر قرار گیرد. در صورتی که عرض پله بیشتر از حد معمولا باشد، نیاز به اجرای دو ردیف میلگرد می باشد. در صورتی که آرماتور گذاری در فضای بین شمشیری ها، انجام می گیرد، می بایست از قبل ساپورت های فولادی از جنس سپری یا نبشی در طول شمشیری از زیر جوش داده شود. استفاده از سرامیک جهت قالب بندی زیر دال بتنی توصیه نمی شود. می بایست از قالب فولادی یا چوبی موقت استفاده نمود.
با سلام.جواز ساخت دو واحد نیم پیلوت ویلایی روی هم ،چند طبقه محاسبه میشود؟
سلام
تعداد طبقات بر اساس تعداد سقف های سازه ای (به جز سقف خرپشته) تعیین می شود. ربطی به مساحت و تعداد واحد ها ندارد. دقیقا متوجه سوالتون نشدم.
سلام
یه سوالی داشتم میلگرد های انتظار راه پله در فونداسیون در ترسیم نقشه را در چه ناحیه قرار بدیم که دقیق باشد؟
مثلا ما یه مستطیل به عرض ضخامت دال راه پله میکشیم که آرماتورهای انتظار تعداد و نوع اون رو هم در داخل اون نشان میدهیم. حالا این مستطیل رو کجا قرار بدیم؟ زیر پله اول و در ابتدای پله از پشت؟
شما موقعیت میلگردهای ریشه راه پله را در پلان فونداسیون با یک مربع ساده با ابعاد Scale نمایش بدهید. برایش هم یک اسم انتخاب کنید، مثلا Detail 1 بعد جزییاتش رو تحت عنوان همان نام (Detail 1) می توانید در هر کجای نقشه با Scale بزرگتر نمایش دهید. در آموزش طراحی و تهیه نقشه های سازه بتنی ۱ ، این نکات به صورت کامل و تصویری توضیح داده خواهد شد.
با سلام و احترام خدمت جناب مهندس
یه مشاوره در خصوص اجرای پله میخواستم طبق نقشه ضخامت پله ۲۰cm ولی ما بنا به دلایل که خودمان هم نمیدانیم ۱۵cmانجام دادیم و الان مورد توجه ناظر قرار گرفته و حکم تخریب دادن الان میخواستم ببینم چجور باید دفاع کنم یا رفع عیب کنم.لطفا راهنمایی فرمایید.
سلام.
ساختمان فلزی است یا بتنی؟
اگر بتنی است میلگرد گزاری باید در دو ردیف مجزا انجام شود. اگر اینگونه است با ضخامت ۱۵ سانتی متر هم با اغماض می توان قبول کرد. اگر یک ردیف میلگرد اجرا شد در شمشیری و پاگرد لزوما نیاز به تخریب کلی نیست. می توان از طرح های مقاوم سازی استفاده کرد. مثلا غلاف گذاری فولادی در ستون ها و بازوری راه پله که البته کم هزینه هم نیست.
با سلام و خسته نباشید خدمت شما جناب آقای مهندس
بنده به عنوان ناظر ساختمانی هستم که در آن مالک پله داخلی واحد دوبلکس را میخواهد به صورت بتنی گرد اجرا کند. حالا من از مجری درخواست کردم که برای اجرای این پله به من دیتیل اجرایی که طراح پیشنهاد داده بدهند که به من میگه: ما هیچ ایده ای نداریم و میخوایم از شما کمک بگیریم برای بحث آرماتورگذاری و جزییات!
سوالی که دارم اینه که اصولا در این موارد جزییات اجرایی میلگردها و ابعاد پله جدید را چه کسی تعیین میکند؟ طراح یا ناظر؟
سوال دیگر هم اینکه من به عنوان ناظر باید چه اقدامی بکنم تا بعدا از لحاظ حقوقی گرفتار نشوم؟
ممنون
سلام و وقت بخیر. سلامت باشید.
در مورد سوالتون: آیا میلگردهای انتظار تعبیه شده است؟
شروع پله از روی فونداسیون است یا سقف طبقات ؟
اصولا ناظر نباید هیچ دخالتی در اینگونه امور کند و صرفا بر نقشه ارائه شده توسط طراح نظارت نماید. اگر می بینید موضوع حساس است و بعدا ممکن است مشکل ساز باشد، به هیچ عنوان مسامحه نکنید و حتما دیتایل اجرایی بتنی توسط طراح ارائه شود. طرح خودشان هم قابل قبول نیست.
مبلگردهای انتظار در تیر سقف قرار داده شده، ولی میلگردهای تکیه گاه پایین که روی سقف است میلگرد کار نشده که احتمالا باید کاشته شود.
در مورد اینکه میلگردهایی باید در کف کاشته شود کجا و چگونه باشد هم مسئله ایست؟
ممنون
بله ، کاشت میلگرد هم باید در عضو سازه ای صورت گیرد و تاثیر آن (بار پله) روی تیر مذکور آنالیز گردد.
در هر صورت نامه تاییدیه طراح را نسبت به این تغییر بگیرید.
با سلام خدمت شما مهندس گرامی.
منزلی دارم در ۳ طبقه که راه پله هاش بتنی هستند، اما چون سقف زیر زمین رو حدودا ۴ متر طراحی کرده بودند راه پله ها دارای شیب تندی هستند. میخواستم بدونم امکان تخریب راه پله بعد از ساخت کامل ساختمان، و ساخت راه پله سه طرفه برای شیب کمتر هست؟ یا از استحکام بنا کم خواهد شد.
پیشا پیش از پاسخ شما ممنونم.
سلام و درود. خیلی ممنون.
بفرمایید که مشکل فقط مربوط به راه پله زیر زمین است یا همه طبقات.
مطمئنا تخریب به سازه ساختمان آسیب می زند. به خصوص تخریب راه پله که به ستون ها متصل است. البته تجهیزات ویژه ای برای برش بتن وجود دارد که اگر از آن ها استفاده شود، کمترین آسیب را وارد می کند ولی پر هزینه است. برای راه پله سه طرفه ممکن است نیاز به ستون یا ستونک اضافه داشته باشید. اگر بتوانید بدون تخریب اساسی ، شیب راه پله را اصلاح کنید( با افزایش طول بازوی پله) بسیار بهتر است. اگر امکان پذیر است، تصاویر از پله های مذکور به ایمیل ارسال کنید تا بررسی کنیم. شاید راهی باشد.
جناب مهندس قربانی عزیز
ممنون از مطالب مفید و کاربردیتان
شاد و سرافراز باشید
سلام. خیلی ممنونم از جنابعالی .
سلامت باشید.
سلام ببخشید میشه لطف کنین این متنی که تو نشریه ۵۵ نوشته شده رو توضیح بدین؟ طالق پله چی هست؟ (در صورتی که پله ها در طبقات باشد، نصب به چند طریق صورت می گیرد . یکی آن که طاق پله ها
قبلاً با تیرچه و بلوک، تیرآهن و طاق ضربی و یا دال بت ن آرمه اجرا شده باشد که در آن صورت
دیوار جانبی کنار طاق پله بین کف تا پاگ رد یا بین دو پاگرد را باید با ملات گچ و خاک یا ملات
ماسه سیمان به ارتفاع حدود ۵۰ سانتیمتر اندود نموده و سپس خط پله ها را روی آنها پیاده و پس از
کنترل، مبادرت به نصب پله ها نمود .)
سلام. خواهش می کنم.
طاق پله در اینجا منظورش همان بازوی راه پله است قبل از اینکه سنگ پله ها اجرا شده باشد. در ساختمان های نیمه ساخته اگر دقت کنید، قبل از اینکه سنگ پله را اجرا کنند، برای راه پله بازوهایی به صورت دال بتنی اجرا میکنند. در اینجا منظور از طاق پله، همان بازو های پله و پاگردها است که بعدا روی آن، سنگ پله اجرا می شود.( در همین مقاله تصویرش هست.) در مورد اصطلاح طاق ضربی هم که در ادامه این متن آمده ، در گذشته بازوی پله را به صورت آجری (طاق ضربی) هم اجرا می کردند . یعنی دو طرف بازوی پله به صورت تیرآهن IPE کار می کردند و به جای آنکه قالب ببندند و مش بندی کنند و بتن بریزند، طاق پله را به صورت آجری (طاق ضربی) بین دو تیرآهن (شمشیری راه پله ) کار می کردند. که البته الان منسوخ شده و غیر اصولی نیز هست.
سلام مهندس.
عذر میخوام میشه بفرمایید چرا دستگاه پله نباید بصورت دایره ای یا مدور اجرا شود؟
پله به صورت مدور می تونید اجرا کنید، ولی باید اون ابعاد استاندارد رعایت بشه.
عرض پله ها باید طبق استاندارد رعایت گردد.
عرض پاگرد هم باید طبق استاندارد رعایت گردد. حال اگر پاگرد مدور باشد، به اندازه باکس استاندارد پاگرد باید درون آن محاط باشد. در نتیجه فضا بیشتری را اشغال می کند. همچنین ستون گذاری و اجرای راه پله مدور برای تعداد طبقات زیاد مشکل تر است بخصوص در سازه های بتنی .
معمولا راه پله های مدور برای ساختمان های ویلایی دو طبقه یا واحد های دوبلکس مناسب است.
سپاسگزارم .بسیار ساده و مفید بیان کردین
خواهش می کنم. ممنون از جنابعالی
سلام
ممکنه پله با عرض ۲/۴۰ و طول ۴/۴۰ ساخت؟
ساختمان آسانسور هم داره
سلام.
خیر – طول تمام شده باکس راه پله (بعد از نازک کاری) در ملک های کوچک مطابق نقشه ۴٫۶۰ متر و در ملک های بزرگتر ۴٫۸۰ متر می باشد. در صورتی که ۴٫۴۰ اجرا کنید، جریمه سنگینی در پایان کار از جانب شهرداری در پی دارد. همچنین این طول باکس راه پله، در تردد و حمل اثاثیه برای ساکنین مشکل ایجاد می کند.
با عرض سلام و خسته نباشید خدمت شما
مطالب خوبتون توجه من رو جلب کردم و خواستم از شما درخواستی داشته باشم…
اگه در مورد راه پله مارپیچ هم توضیح دهید ممنون میشم. مثلا من الان یه پلان با راه پله مارپیچ طراحی کردم ولی برای محل قرارگیری ستون ها در راه پله مارپیچ مشکل دارم. لطفا اندکی توضیح بدید…
با سپاس فراوان
اگر هم فایل کاملی در مورد راه پله مارپیچ سراغ دارین بی زحمت به ایمیلم بفرستین
سلام. وقت شما بخیر. خواهش می کنم.
بفرمایید که آیا این راه پله ماریپچ در فضای داخل واحد دوبلکس می باشد یا راه پله اصلی ساختمان؟
اگر برای یک یا دو طبقه و فضای داخل واحد طراحی کرده اید، یک ستون مرکزی فولادی هم کفایت میکند و بدنه خود پله ها هم از جنس فولادی به صورت کنسولی به آن متصل شود. همچنین در این حالت می توانید بدون ستون هم اجرا کنید و سازه نگهدارنده پله ها می تواند یک پروفیل شکل دار شده باشد که به صورت یکسره زیر پله ها اجرا شده و با چرخش پله ها، آن هم زیر پله ها می چرخد. ستون گذاری پله های مارپیچ در اطراف آن هم می تواند اجرا شود ولی از زیبایی آن می کاهد. همچنین می توانید پلان طراحی شده خود را بفرستید تا ستون گذاری آن را برایتان پیشنهاد دهیم.
بله در فضای داخل واحد دوبلکس است…
کجا میتونم بفرستم؟؟
negineomran@gmail.com
سلام. مرسی از سایت و مطالب خوبتون. یه سوال داشتم از محضرتون، اونم اینکه چرا اندازه چشم پله تو ساختمان ها باهم فرق داره؟ من بعضی جاها دیدم که ۱۰ سانتیمتره بعضی جاها حتی به ۹۰ سانتیمترم رسیده. چی باعث میشه که از اندازه اتاق خواب ها و هال پذیرایی زده شه و به چشم پله اضافه شه؟
سلام . خواهش می کنم. درگذشته ارزش فضای مسکونی اینقدر زیاد نبوده و سازندگان خیلی به فضاهای پرتی حساس نبودند و برای مشاعاتی مثل راه پله هم فضای بیشتری اختصاص می یافت. باز بودن چشم پله، هنگام اثاث کشی، باعث تسهیل حمل اثاثیه می شود. الان در ساختمان های مسکونی نوساز به ندرت شاهد همچین مواردی هستیم. حتی سعی می کنند از فضای مشاعات، نورگیر ها و … کسر کنند و به فضای مسکونی اضافه کنند. در مورد چشم پله ۹۰ سانتی متری هم، به نظر غیر منطقی می آید، احتمالا در اجرا اشتباهی صورت گرفته یا تغییر نقشه ای در اواسط اجرا بوده که چنین شده است.
سلام علیکم سوالی داشتم اونم اینکه آسانسور بین راه پله جزئیات اجراییش چطوریه؟
سلام.
مشابه بقیه آسانسور ها است.
سلام وقت بخیر
ما ساختمون اسکلت فلزی کار کردیم. سازنده برای پلهها اومده بود میلگرد ۱۶ رو از داخل به دو تا تیرآهن جوش داده بود، یعنی شبکه و مش بندی نکرده بود و زیر میلگرد برای اینکه بتون ریزی کنه رابیتس کار کرده بود. به نظر شما ایمنی داره؟
سلام. ممنونم.
حالت اصولی این بود که شبکه کار می کرد و به جای اینکه داخل تیرآهن اجرا کند روی آن همراه با برش گیر اجرا می کرد. یا انیکه به جای میلگرد داخل تیرآهن ها از پروفیل نبشی یا ناودانی یا سپری در فواصل مناسب جوش می داد و رابیتس را به جای زیر از روی پروفیل ها رد می کرد. در این حالتی که این سازنده اجرا کرده امکان شکم دادن از زیر وجود دارد و ممکن است در دراز مدت مشکل ساز شود.
سلام .ممنون ازاطلاعات خوب و عالیتون.بهترین و جمع وجور ترین راه پله برای یه ساختمان ،با زیربنای صد و ده متر رو بفرمایید .پلوت و دو طبقه.جوری که راه پله دربهترین حالت باشه تا هم فضارو بهم نریزه و هم مساحتش استاندارد باشه
سلام و وقت بخیر.
باید طبق نقشه معماری اجرا کنید ولی معمولا در زمین های این چنینی راه پله ۲ متر در ۴٫۶ می باشد.
برای ایجاد پوشش مطمئن روی پله ها در فضای باز توی باغ چه چیزی باید به کار برد تا هم ظاهر مرتب و خوبی داشته باشه هم در مقابل ضربه و هم یخ زدگی تو زمستون مقاومت داشته باشه و فرسایش بالایی نداشته باشه؟ راستش ترکیب سیمان+سیمان سفید(به خاطر غلبه بر تیرگی سیمان و ایجاد ظاهر با رنگ روشن تر)+چسب بتن رو به عنوان پوشش نهایی روی ملات سیمان با ضخامت نیم سانتی روی یک قسمت کوچک امتحان کردم ببینم چی میشه؟ اینطوری هم ظاهر مرتب و رنگ روشن تر به دست میاد هم به نظر مقاومتر میشه در مقابل سایش و یخ زدگی به هر حال از بتن و سیمان چیز زیادی نمی دونم ولی همینطوری دارم یک کاری می کنم نمی دونم جواب میده یا نه؟! ممنون که وقت گذاشتین و خوندین.(ضمنا امکانات ضعیفه وگرنه اصولا راحت ترین و مطمئن ترین روش استفاده از سنگ برای کف پله هاست…)
توجه داشته باشید برای افزایش مقاومت و دوام سیمان، به مدت حداقل سه تا هفت روز بعد از گیرش اولیه عملیات کیورینگ باید انجام شود. یعنی سطح کار را همواره خیس نگه دارید. اگر شب ها هوا سرد است با کشیدن پوشش مناسب روی کار یا روشن کردن آتش یا وسایل گرمازا در مجاورت سطوح سیمان کاری شده، از یخ زدن آن جلوگیری نمایید.
سلام مهندس جان
دست شما درد نکنه
اون پله فضایی هم عالی بود 😀
سلام . خیلی ممنون از لطف شما .
سلام مهندس خسته نباشید. در ساختمان آجری زیر پاگرد پله چند آرماتور از ستون راست وچند آرماتور از ستون چپ برای پاگرد میبایستی در نظر گرفته شود. ممنونم
سلام و وقت بخیر
اگر منظورتان تیر نیم طبقه هست ، حداقل آرماتور های لازم برای اجرا تیر ۳ عدد بالا و ۳ عدد پایین است. البته باید بر اساس نقشه اجرا کنید. کمتر از میلگرد ۱۶ یا ۱۸ نباشد.
با عرض سلام و خسته نباشید
یک سوال برای من ایجاد شده که ممنون میشم راهنمایی کنید
من ارتفاع پیلوت رو باید ۴ متر در نظر بگیرم به علت وجود مغازه زیر منزل به همین علت تعداد پله ای که باید منو به طبقه اول برسونه میشه حدود ۲۴ عدد
محدودیت فضا هم ندارم و ملک برای منزل شخصی خودم ساخته میشه و به فکر سود بیشتر نیستم
کل ساختمان هم دو طبقه روی پیلوت هستش که هر طبقه یک واحد داره و متراژ کل زمین ۲۱۷ متر هستش.
حالا سوال اینجاست که من چجوری باید پله ها رو اجرا کنم ؟
چون یکجا خوندم که نباید چشم پله داشته باشم.درسته ؟
سلام و وقت بخیر
اگر همکف مغازه است، با مشورت و طراح سازه ارتفاع تمام شده سقف همکف را ۵ متر در نظر بگیرید که برای تجاری بهتر هم هست. در این صورت می توانید برای دسترسی به طبقه روی همکف به جای یک پاگرد نیم طبقه، دو پاگرد نیم طبقه اجرا کنید. (یک بازوی اضافه) که شیب پله ها هم کمتر می شود و در هر پاگرد حدود ۸ پله کفایت می کند.
با سلام و تشکر فراوانداز مطالب مفیدتون ما می خواهیم یک پله با استفاده از تیرآهن و بتن بزنیم که بیرون از ساختمان و برای طبقه دوم می باشد (داخل باغ) یک پله رفت و برگشتی است از شما ممنون میشم به چند تا سوالم جواب بدید
۱- عرض پاگرد در نیم طبقه رو مجبوریم ۷۰سانت بگیریم اشکالی ایجاد نمیکنه؟
۲-تعداد هر پله یازده تاست ینی یازده تا رفت و یازده تا برگشت زیر بازو های پله نیازی نیست ستون بزنیم( از تیرآهن چهارده برای بازو ها استفاده کرده ایم)؟
۳- زیر پاگرد نیم طبقه هر چهار طرف باید ستون بزنیم یا دو طرف کافیه؟
۴ منظور از طره چیه فرمودید؟
خیلی ممنون میشم راهنمایی بفرمایید.
سلام و وقت بخیر
خواهش می کنم.
پاسخ به سوالات:
۱- هفتاد سانت کم است. عرض تمام شده پاگرد نیم طبقه حداقل ۹۰ سانت باشد وگرنه در عبور دادن اثاثیه ممکن است با مشکل رو به رو شوید.
۲- خیر نیازی نیست. اما با اوصافی که می فرمایید این پله بیشتر شبیه پله اضطراری است. اگر می توانید یک پاگرد اضافه کنید که هم تعداد پله ها بیشتر شود هم عرض پاگرد ها بیشتر شود.
۳- دو طرف کافی است. البته ستون ها نیز باید دوبل IPE باشد نه قوطی . اگر قوطی می زنید هر چهار طرف را ستون بگذارید.
۴- طره همان تیر کنسولی است.
موفق باشید.
سلام و درود بر شما
مطالب عالی و کاربردی
بنده کارشناس ارشد مکانیک هستم برای طراحی بخشی از ساختمان شرکت دنبال این موضوع بودم خیلی کمکم کرد کیفیت مطالب عالی
سلام.
خواهش می کنم.
موفق باشید.
مرسی مهندس
کاش مهندس برا نحوه سنگ وسرامیک کردن راپله هم مطلبی می ذاشتید
در آموزش اجرای راه پله مطالبی در خصوص سنگ پله و ساق پله و … آورده ایم.
سلام مهندس خیلی عالیه، ممنون از این همه وق که میزارید برای مشاوره??
سلام خواهش می کنم
سلام
جناب مهندس در ساختمان اسکلت بتنی برای عبور لوله گاز از پاگرد راه پله قسمتی از دال رو به اندازه ۱۰*۴۰ بتن تخریب و بذای عبور لوله چون بعضی ازالماتورها مزاحم بودن جوشکار انها رو با جوش برش داده میخواستم ببینم این کار مشکل دارد، و اگه مشکل دارد برای ترمیم چکار باید کرد. ممنون از شما
سلام و وقت بخیر
با توجه به ابعاد کم تخریب صورت گرفته، و موقعیت تخریب که پاگرد پله بوده چندان مشکل ساز نیست. البته بهتر بود لوله ها از جای دیگری عبور داده می شد تا چنین تخریبی صورت نگیرد.
سلام جناب مهندس ، محمود هستم
یک پرسش بابت چشم پله داشتم
در آیین نامه آتش نشانی مقدار عرض چشم پله ۱۰ سانتیمتر عنوان شده ، دلیل محدود کردن عرض چشم پله به این مقدار را میخواستم بدونم ، و اینکه اگر کنار و یا بیشتر بشه چه عواقبی داره ؟
سلام . وقت بخیر
در آیین نامه آتس نشانی احتمالا از این جهت عرض چشم پله محدود شده است که چشم پله عملکرد دودکش را در آتش سوزی نداشته باشد.
سلام مهندس برای اجرای بتن ریزی راه پله فلزی به عرض ۱/۱۵ متر تعداد میلگردهای عرضی و طولی و همچنین از چه نمره آرماتوری استفاده کنم
ممنون از مطالب مفیدتون
سلام و وقت بخیر
باید توجه کنید در نقشه سازه چه دیتایلی نمایش داده شده است. معمولا برای راه پله از میلگرد ۱۴ استفاده می شود. در صورتی که قالب بندی و آرماتور بندی راه پله فلزی به صورت اصولی انجام شود می توان از میلگرد نمره پایین تر نیز استفاده کرد.
سلام در اجرای آرماتوربندی راه پله فلزی باید دو شبکه آرماتور به کار برد یا یک شبکه هم کفایت میکند؟
سلام.
اگر آرماتور بندی به شکل صحیح انجام شود، یک شبکه کفایت می کند. البته باید به نقشه سازه و نظر مهندس ناظر توجه داشته باشید.
سلام ممنون بابت توضیحاتتون
حداکثر مقاومت فشاری بتن برای سقف تیرچه یونولیت در ساختمان اسکلت فلزی چقدر میباشد؟
سلام.
خواهش می کنم
مقاومت فشاری با توجه به فایل طراحی سازه توسط طراح سازه مشخص می شود و در نقشه سازه قید می گردد. که البته مقدار حداقلی است نه حداکثری . یعنی از آن مقاومت نباید کمتر باشد.
معمولا در نقشه های سازه های متداول مقاومت ۲۴۰ تا ۲۵۰ در نظر گرفته می شود.
سلام. خواهش می کنم.
این بستگی به نوع طراحی دارد و مهندس محاسب مقاومت را بر اساس طراحی انجام شده تعیین و در نقشه های سازه قید می نماید. که این مقدار قید شده حداقلی است نه حداکثری . یعنی نباید مقاومت بتن از آن کمتر شود. اما معمولا در نقشه های سازه های متداول مقاومت را برای نمونه ۲۸ روزه استوانه ای ، ۲۴۰ تا ۲۵۰ مگاپاسکال در نظر می گیرند.
سلام اجرای راه پله بتنی با یک شبکه آماتور ۱۶ به جای دو شبکه آماتور ۱۴ صحیح است ؟
سلام
خیر صحیح نیست. حتما باید دو ردیف مجزا باشه در غیر این صورت استحکام راه پله میاد پایین.
سلام.چه روشهایی برای ترمیم مشکل اجرایی ریشه های میلگرد پله به اشتباه پیمانکار اجرا نشده باشد وجود دارد؟؟
سلام. باید در فونداسیون کاشت میلگرد انجام دهید. به این صورت که با استفاده از دستگاه کُر سوراخ هایی در فونداسیون به عمق حداقل ۹۰ تا ۱۰۰ سانتی متر در محل ریشه پله ایجاد کنید و میلگرد ها را درون سوراخ ها قرار داده با استفاده از چسب مخصوص بتن، داخل سوراخ را پر نمایید.
ممنون از پاسخگویی
سلام مهندس یک زمین۶۰ متری دارم سه واحدی میخام دربیارم ایستگاه پله رو چند در چند بگیرم با توجه به ابعاد زمین و آیا ستون های ایستگاه پله رو قوطی بزنم یا دوبل ۱۴. و یک سوال دیگه فاصله بین دو ستون ۶متره پل رو چه نوع تیری استفاده کنم ممنون میشم
سلام . وقتتون بخیر باشه. باکس راه پله برای زمینی با این ابعاد باید حداقل ۲ در ۴٫۶۰ باشد. در خصوص اینکه از چه مقطعی برای تیر و ستون ها استفاده کنید و سایر جزییات، می بایست طراحی انجام شود و نقشه سازه ارائه گردد. در صورت تمایل برای انجام این خدمات می توانید با شماره تماس ۰۹۱۹۶۸۳۵۵۶۵ استفاده نمایید.
سلام و وقت بخیر مهندس، ما یه خونه ۷۰ متری داریم یک طبقه هست و میخواهیم طبقه بالا رو بسازیم برای طول راه پله ۳/۸۰متر فضا داریم و میخواهیم ۸۰ سانت هم بالکن بزنیم به سمت خیابان آیا امکانپذیر هستش ؟ با تشکر
سلام. وقت بخیر. طول مفید باکس راه پله حداقل باید ۴.۶۰ متر باشد. کمتر از این مقدار باشد به ناچار یا پاگردها کوچکتر می شود یا شیب پله زیاد می شود. برای اضافه کردن طبقه باید استحکام بنای موجود بررسی و تایید شود.
با سلام آقای مهندس ضمن عرض تبریک اعیاد و آرزوی سلامتی . تشکر میکنم از مطالب آموزنده شما واقعا با اینکه رشته کاری من ساختمان نیست ولی لذت بردم. البته برای اجرای یک راه پله و افزایش سقف در منزل خودم پیگیر مطالب بودم . استفاده کردم ممنون
سلام . خیلی ممنونم از جنابعالی و از این بابت بسیار خرسندم.
درود و خدا قوت. جناب مهندس بنده قصد ساخت یک طبقه بر روی ساختمان دوطبقه را دارم در این صورت آیا امکان حذف خرپشته در بالای طبقه سوم وجود داره؟
ممنونم. به هر حال باید فضایی برای دسترسی به پشت بام داشته باشید. اگر ملک شخصی است در طبقه سوم می توانید بخشی را به عنوان تراس در نظر بگیرید که از تراس پلکانی برای دسترسی به پشت بام داشته باشید.
باسلام ودعای خیر
قانونامجازیم فضای خرپشتی رابصورت اتاق درآوریم واستفاده کنیم
لازم است بگویم که ساختمان ما بصورت ویلایی است وروی همکف فقط یک طبقه احداث شده است وورودی همکف با بالا کاملا جدا است والان پروژه درحال اجرااست
ممنون
باسلام واحترام : در یک ساختمانی که من ناظر معمارش هستم باتوجه به افزایش ارتفاع طبقه همکف از ۳٫۵ متر به ۴٫۵ متر، متاسفانه مجری به دستور کار من توجه نکرد ونقشه ها را اصلاح نکرد وپله ها رو با شیب زیاد اجرا کرد. از لحاظ حقوقی چه کاری انجام دهم که مشکلی برایم ایجاد نشه
در ضمن ساختمان تجاری مسکونی با ۹سقف است
سلام. وقتتون بخیر. گزارش بدهید و اعلام تخلف و توقف عملیات نمایید. علاوه بر تخلف معماری در اینجا تخلف سازه ای هم اتفاق افتاده است. افزایش ارتفاع طبقه و ساختمان در تعیین ضریب زلزله موثر است و نیاز است سازه طبق وضع موجود مجددا آنالیز شود.
با سلام و تشکر مهندس
در مورد ریشه پله اگه تعداد میلگردها و اندازه طول ریشه رو ۶۰ سانتی متر گذاشته باشیم راهی برای تقویت وجود داره یا تخریب شناژ رو پیشنهاد میکنین ممنون
سلام. خیر به هیچ عنوان تخریب رو پیشنهاد نمی دهم. در صورتی که تعداد میلگرد ها کم است می توانید کاشت میلگرد انجام دهید. در صورت کوتاه بودن اور لب ها می توانید از روش فورجینگ برای وصله استفاده کنید. البته برای فورجینگ در فصل سرما حتما پیش گرمایش محل اتصال رو مد نظر قرار بدهید.
مهندس سلام
ساختمانی که نظارتش را به عهده دارم تو نقشه ها ارتفاع پله و کف پله به ترتیب ۱۷ و۳۰ درج شده ، اما مالک ارتفاع پله ( سنگ پله نصب شده ) را ۲۰ و کف پله ۳۳ اجرا کرده که ۲h+b پله بیشتر از محدوده مشخص شده در مبحث ۴ هست. با توجه به اینکه کار در مرحله گزارش نازک کاری هست پیشنهادتون چیه؟ ممنون میشم راهنماییم کنید. فکر نمیکنم بدون تخریب اساسی امکان اصلاح وجود داشته باشه
شما گزارش تخلف بدهید. یا شهرداری قبول می کنه و عدم خلاف می دهد یا نه. اگر قبول نکنه باید تخریب و اصلاح کنه.
سلام خسته نباشید
برای مسکونی سه طبقه پیلوت اگه باکس پله داخل ساختمان باشه و از ورودی تقریبا ۳ الی۴ متر فاصله باشه از نظر مقررات ساختمانی مشکلی دارد یا نه
ممنون از مطالبی که در اختار ما گذاشتید
سلام. خیر اشکالی نداره اگر سایر ضوابط مربوط به نقشه های معماری رعایت شده باشه.
سلام
مهندس من در جانمایی تیرهای راه پله در تراز طبقات ، متوجه نشدم که چرا برخی مکان ها تیر بعد از پاگرد قرار داده میشه و برخی مکان ها پس از رمپ پله ؟(مانند دو عکسی که داخل مقاله قرار دادید)
سلام.
این موضوع به ستون گذاری سازه و نقشه معماری مربوط است.
سلام
مهندس جان راه حلي سريع واسه شناسايي سرگيري راه پله از روي نقشه داريد كه پي ببريم اين پله سرگير هست يا نه؟
راه حل خاصی نداره . شما اگر نقشه خوانی بلد باشید از روی ابعاد راه پله، شیب پله و ارتقاع سقف می تونید تشخیص بدهید.
سلام مهندس
در میلگرد های عرضی راه پله خم انتهایی میلگرد باید لحاظ شود یا الزامی ندارد؟هر دو نوع در اجرا
مشاهده میشود
سلام .
باید اجرا شود
با سلام و خسته نباشيد از بابت مطالب ارزشمندتون سپاسگزارم موفق و سرافراز باشيد
سلام
جناب مهندس ممنون از مطالب آموزندتون،
در مورد راه پله های گردشی،در جاییکه عرض پاگرد بالایی ۹۰ در نظر گرفته میشه،رمپ راه پله که از این پاگرد شروع میشه و به سمت بالا میره و طبیعتا دارای عرض۱۲۰ میباشد،چطور به این پاگرد متصل میشه؟
سپاس
سلام. قاعدتا باید ابعاد راه پله چه در رمپ و چه در پاگردها یکی باشه
مهندس سلام ی سوال داشتم خدمتتون .. من سه طبقه ساختمان ساختم و همه کارا انجام شده ولی الان مهندس ناظر مگیه تا نرده پله ها رو نزنی واست تایید نمیکنم… تمام مهندس ناظر ها تایید کردن بجز همین … آیا مهندس ناظر میتونه اینجوری برخورد کنه ممنون میشم جواب بدین
سلام. خوب چرا نرده حفاظ راه پله را نمی زنید؟ این کار از نظر ایمنی الزامی است و ناظر حق دارد. این مورد هم در حیطه وظایف مهندس ناظر سازه و معمار است و نباید هم تایید کنند.
سلام جناب مهندس، سوالی داشتم از حضورتون. زمینی دارم دو بر با ابعاد ۴.۲ در ۱۶ که پنج طبقه و نیم ارتفاع میدهد با توجه به معبر. برای بهینه دراوردن متراژها میشه ابعاد راه پله رو به جای از ۴.۶ به ۴.۲ تبدیل کرده و تاییدیه گرفت؟
سلام. خیر نمی توان. حداقل ابعاد تمام شده راه پله ۴٫۶ در ۲ متر هست. بدون احتساب ضخامت دیوارها.