نقشه خوانی ساختمان | آموزش نقشه خوانی
سلام
یکی از نیاز های یک مهندس عمران، مهارت در نقشه خوانی ساختمان است. در این مقاله به آموزش نقشه خوانی ساختمان خواهیم پرداخت. البته نقشه خوانی ساختمان خیلی گسترده است. نمی توان همه مطالب را در یک مقاله خلاصه کرد. در این مقاله نکاتی را پیرامون نقشه خوانی معماری مطرح خواهیم کرد.
قبلاً در مقاله ای به نام «گام های نقشه خوانی»، در خصوص نقشه های سازه نکاتی را مطرح کردم. به نظرم بررسی موردی از پروژه ها، بهترین روشِ آموزش نقشه خوانی است. در این مقاله نقشه های معماری، یک پروژه اجرا شده در تهران را بررسی خواهیم کرد.
چرا باید نقشه خوانی ساختمان را بلد باشیم؟
هر مهندس عمرانی در هر شاخه ای که کار میکنه، نیاز دارد که مهارت نقشه خوانی ساختمان رو بلد باشه.
یک مهندس طراح سازه ، برای مدل سازی نیاز داره به مهارت نقشه خوانی ساختمان. چون مدل سازی از روی نقشه معماری انجام می شود.
یک مهندس ناظر هم برای اینکه نظارت کنه حتماً نیاز هست که مسلط باشه به نقشه معماری و سازه. اصلاً وظیفه مهندس ناظر این هست که مطابقت بدهد آنچه که اجرا شده رو با آنچه که در نقشه هست. پس باید باید نقشه خوانی ساختما رو بلد باشه.
یک مهندس مجری حتماً باید به نقشه خوانی ساختمان مسلط باشه. چون ساختمان باید دقیقاً مطابق نقشه ها اجرا بشه. گاهی وقت ها، ممکنه نقشه های ساختمان با همدیگه یا با ابعاد زمین مطابقت نداشته باشه. وظیفه مهندس مجری هست که قبل از اجرا نقشه ها رو بررسی کنه. اگر مغایرتی در نقشه ها بود حتماً اون ها را گزارش کنه.
من (مهندس علی قربانی) در طول چندین سال کارم، از این مغایرت ها خیلی دیدم.نمونه هایی رو در ادامه براتون مطرح کردم:
نمونه ۱:
پروژه ای بود که نقشه های معماری اون با سازه مطابقت نداشت. سازنده هم از ابتدا نقشه رو بررسی نکرده بود. فونداسیون و ستون های طبقه اول اجرا شده بود، که متوجه این موضوع شدند. توی اون نقشه جهت راه پله و تیر نیم طبقه اشتباه قرار داده شده بود. اگر اجرا به همون شکل ادامه می یافت، مجبور بودند در ورودی ساختمان رو داخل اتاق خواب قرار بدهند. در ادامه مجبور شدند، نقشه های معماری را تغییر دهند، که این کار اصلا برای مالک ساختمان، خوشایند نبود.
اگر قبل از اجرا نقشه ها با دقت بررسی می شد، نقشه ها قبل از اجرا اصلاح می شد و این مشکل پیش نمی آمد.
نمونه ۲:
پروژه دیگری بود، که ابعاد زمین مغایرت داشت با نقشه. سازنده توجه نکرده بود، بعد از گودبرداری و اجرای سقف های زیر زمین متوجه این موضوع شدند، به خاطر این مغایرتی که ابعاد زمین داشت، چند تا از پارکینگ ها حذف شد.
این پروژه در منطقه فرمانیه تهران بود. توی اون منطقه هر پارکنیگ، حداقل ۴۰-۵۰ میلیون قیمتش هست . خوشبختانه، پارکینگ های حذف شده، مازاد بودند و پروژه با کسری پارکینگ مواجه نشد. اگر کسری پارکینگ داشتند، باید یک جریمه سنگین هم بابتش به شهرداری پرداخت می کردند. حال اگر نقشه خوانی درست و تطبیق نقشه موجود با ابعد ملک قبل از گودبرداری، همچین ضرری را متحمل نمی شدند.
در کتابم «هندبوک نظارت ساختمانی» از این نمونه ها زیاد مطرح کرده ام. می توانید ۴۶ صفحه از این کتاب را از طریق تکمیل فرم زیر، دریافت نمایید.
برای آموزش نقشه خوانی در این مقاله، نقشه ای مربوط به یک ساختمان مسکونی رو انتخاب کردم. مجری این ساختمان آقای مهندس جهانیان است. تصاویری که قرار داده شده مربوط به همین پروژه است.
فرمت های به کار گیری نقشه ها:
نسخه DWG یا فایل اتوکد:
نقشه های ساختمان معمولاً با استفاده از نرم افزار قدرتمند اتوکد کشیده می شود. خروجی پیشفرض این نرم افزار فایل با پسوند dwg می باشد. البته می توان نقشه ها را با فرمت های دیگر هم خروجی گرفت از جمله فرمت pdf.
برای دیدن نقشه های اتوکد باید این نرم افزار روی سیستم، نصب باشد. اگر به تازگی این نرم افزار را نصب کرده اید، حتماً فونت های فارسی را به آن attach کنید. و الا، نوشته های فارسی در نرم افزار به صورت ناخوانا نمایش داده می شود. بدون نصب فونت های فارسی نقشه خوانی ساختمان، میسر نیست.
این کار بسیار ساده هست. از این لینک می توانید نحوه اضافه کردن فونت به اتوکد را ببینید.
بعد از نصب فونت ها، تمام نوشته ها، به صورت خوانا نمایش داده خواهد شد. مانند تصویر زیر:
معمولاً مهندس طراح سازه، از فایل اتوکد نقشه ها استفاده می کند. ستون گذاری و آکس بندی،در مدل سازه، باید دقیقاً مطابق نقشه های معماری باشه . در این خصوص در مقاله «هماهنگی میان تیم های طراحی لازمه یک طراحی خوب» بیشتر توضیح دادم.
مهندس معمار در نقشه های معماری، ستون ها، آکس بندی و اندازه گذاری را به صورت block در می آورد. در این حالت با انتخاب هر قسمت از block، کل آن انتخاب می شود و می توان آن را از نقشه جدا کرد و به صورت مجزا بررسی کرد یا عملیات دلخواه را روی آن انجام داد.
در تصویر بالا نحوه جداسازی block ستون گذاری و آکس بندی را از نقشه معماری مشاهده می کنید.
نسخه چاپی:
مهندس مجری و ناظر معمولاً با نسخه های چاپ شده نقتشه ها کار میکنند. نکته خیلی مهم که مخصوصاً مهندس ناظر باید دقت کنه اینه که نقشه ها حتماً مهر تایید دفتر خدمات الکترونیکی و کنترل نقشه شهرداری رو داشته باشد. یعنی یک نقشه تایید شده باشد. البته بهتره که برای یک ساختمان مهندس مجری و مهندس ناظر هم، فایل نقشه ها رو داشته باشند،شاید در نسخه های چاپی ، بعضی از قسمت ها خوانا نباشه. با داشتن فایل اتوکدِ نقشه ها ، می تونیم رجوع کنیم و دقیق تر نقشه خوانی ساختمان رو انجام بدیم.
نقشه های فاز ۱ ( پروژه های زیر ۲۵۰۰ متر) معمولاً چاپ در برگه های A3 چاپ کفایت می کند. نقشه های فاز ۲، باید در برگه های A1 برای بررسی سازمان نظام مهندسی، چاپ شود. من ترجیح میدم که سر ساختمان، نقشه های A3 همراه داشته باشم. چون برای نقشه خوانی ساختمان، خیلی راحت تره.
قدرت تجسم:
برای اینکه نقشه خوانی ساختمان رو خیلی خوب انجام بدهیم،نیاز داریم به قدرت تجسُم. یعنی با دیدن نقشه های ساختمان، بتونیم ساختمان ساخته شده آن را در ذهنمان تجسم کنیم. بعضی ها حافظه تصویری خوبی دارند، راحت می توانند این کار رو انجام بدهند. بعضی ها هم، نیاز به تمرین بیشتری دارند. ولی بعد از یک مدت امکان پذیر هست. و اگر بتونیم این کار رو انجام بدهیم، خیلی راحت می تونیم نقشه خوانی ساختمان رو انجام بدهیم.
بخش مختلف نقشه معماری:
پلان ها:
مهم ترین بخش در نقشه خوانی ساختمان ( نقشه های معماری) هست . معمولاً بیشترین شیت های نقشه مربوط به پلان هست. پلان یک برش افقی از ساختمان هست. در اون فضا ها و تیغه چینی ها، نشون داده می شود. هر طبقه باید با یک پلان جداگانه نمایش داده بشود. مگر اینکه فضا ها تیپ باشند. طبقاتی که به صورت تیپ اجرا می شوند می توان در یک پلان نمایش داد.
همان طور که در تصویر بالا می بینید طبقات ۱ تا ۴ تیپ هستند و به صورت ۳ واحدی طراحی شده اند. طبقه ۵ به صورت ۲ واحدی است و در پلان جداگانه ای نمایش داده شده است. در نقشه خوانی ساختمان، به این موارد باید دقت نمود.
معمولاً در نقشه های معماری یک پلان دیگر هم نمایش داده می شود به نام پلان مبلمان. در این پلان، طرح پیشنهادی معمار، برای دکوراسیون داخلی و چینش لوازم منزل نمایش داده می شود. مثل: وسایل اصلی آشپزخانه، مبلمان و میز و صندلی پذیرایی و تخت خواب در اتاق خواب ها.
بهتره که از قبل روی طراحی این پلان مخصوصاً آشپزخانه( محل وسایل یخچال و سینک و اجاق گاز و لباس شویی و…) خوب فکر بشه. در این صورت موقع اجرا تغییری توش ایجاد نمی شه. تاسیسات آشپزخانه از جمله لوله های فاضلاب و گاز شهری و کلید پریز های برق در مناسب ترین محل تعبیه می شود.
بُرش:
یک نمای عمودی از ساختمان است. بُرش ساختمان در دو جهت متعامد، نمایش داده می شود. برش ساختمان نیز بهتر است به صورت مقیاس بندی شده کشیده شود. نمای برش هم از بخش های پر کاربرد نقشه خوانی ساختمان است. می توان از برش موارد زیادی را دریافت کرد از جمله موارد زیر:
- ارتفاع ساختمان
- تراز ارتفاعی کف تمام شده هر طبقه
- ضخامت سقف ها
جزییات اجرایی( Details):
جزییات اجرایی بعضی از قسمت ها، به صورت ریز در دیتایل ها نمایش داده شده است.در نقشه فاز ۱، تعداد دتایل ها کم است. تقریباً همه دیتایل ها، به صورت تمپلیت آماده وجود دارد. احتیاجی به دوباره کاری نیست. در نقشه های فاز یک اکثر دیتایل ها مربوط به مرحله اجرای نازک کاری است و خیلی در مراحل اولیه بهشون کاری ندارم.
در نقشه های فاز ۲ تعداد دیتایل ها خیلی بیشتره. در نقشه های فاز ۲ خیلی از دیتایل ها به صورت سفارشی برای همان پروژه طراحی می شود.
در بالا، تصاویری از دیتایل ها را مشاهده می کنیم. معمولاً در نقشه خوانی ساختمان خیلی به این جزییات توجه نمیشه. اما پیشنهاد می کنم با دقت بیشتر این جزییات رو در نظر بگیرید. اطلاعات خوبی میشه از اونها بدست آورد.
جدول متراژ کاربری ها:
در نقشه خوانی ساختمان، برای کسب اطلاعات سریع و کلی از ساختمان، مثل تعداد طبقه و تعداد واحد در هر طبقه و … این جدول می تواند مفید باشد.
پروانه ساختمانی با توجه به این جدول صادر می شود. مهندس معمار باید در محاسبه مساحت ها، دقت کند. این امکان در نرم افزار Auto cad وجود دارد که با دستور area و انتخاب هر محدوده دلخواه ، مساحت اون رو بدست آورید.
در تصویر بالا نحوه انتخاب یک محدوده و محاسبه مساحت و محیط آن با استفاده از دستور Area نمایش داده شده است.
کادر اطلاعات نقشه:
گوشه پایین هر برگ نقشه، یک جدولی هست که مشخصات پروژه و شرکت طراح در اون درج شده است. این جدول باید با دقت توسط طراح ساختمان، پر بشود. این جدول یک بار پر می شود و در همه برگه ها کپی می شود. نیاز نیست که هربار نوشته شود.
اطلاعات مندرج در این جدول باید با پروانه ساختمانی مربوطه مطابقت داشته باشد. در نقشه خوانی ساختمان، حتماً به این موضوع توجه داشته باشید.
سایت پلان در نقشه های معماری:
در نقشه های معماری یک سایت پلان هم قرار میدهند، که موقعیت و ابعاد کلی پروژه و مجاور ها و گذر های اطراف رو نمایش می دهد. این نقشه معمولاً با مقیاس ۱به ۲۰۰ نمایش داده می شود. یعنی هر یک سانتی متر ۲ متر هست. از سایت پلان یک سری اطلاعات کلی میشه بدست آورد:
از جمله اطلاعاتی که در نقشه خوانی ساختمان از سایت پلان میشه بدست آورد:
- محل خرپشته و عبور رایزر ها ( کانال کولر )
- موقعیت حیاط و رمپ ها
- موقعیت و مساحت پاسیو ( در صورت وجود)
البته در نقشه های سازه هم این در قسمتی که نقشه های سازه نگهبان قرار دارد باید سایت پلان داشته باشیم. در سایت پلان، نقشه های سازه باید اطلاعات ساختمان های مجاور هم قید بشه. از جمله قدیمی یا نوساز بودن آن ها. برای آشنایی با سازه نگهبان و شیوه اجرای آن می توانید به این مقاله مراجعه نمایید:
مقیاس نقشه های ساختمان:
دانستن مقیاس یکی از نکات مهم در نقشه خوانی ساختمان است. معمولاً پلان نقشه های فاز ۱ در مقیاس یک صدم هستند. یعنی هر یک سانتی متر در نقشه معادل یک متر است.
تشخیص نوع اسکلت در نقشه خوانی ساختمان:
تشخیص نوع اسکلت در نقشه های سازه راحت است. در نقشه های معماری نیز این کار ساده است. اسکلت بتنی معمولا ً در نقشه های معماری به صورت، مربع مستطیل هستند. در اسکلت فلزی، معمولاً به شکل همون مقطع تیر ورق یا باکس یا تیرآهن دوبل نمایش می دهند.
در نقشه خوانی ساختمان حتماً به این نکته توجه داشته باشید، که ستون ها نیز باید در پلان، با مقیاس ترسیم شده باشند. به خصوص در نقشه خوانی ساختمان در ساختمان های بتنی به این موضوع توجه داشته باشید.
حداقل ابعاد اجرایی ستون،توجه به ضوابط مقررات ملی ساختمان و ساخت و سازهای امروزی،کمتر از ۳۰ در ۳۰ نیست. تازه این ابعاد ستون معمولاً برای طبقه آخر یا خرپشته مناسب است.
پس اگر دیدید در نقشه معماری یک ساختمان بتنی، ابعاد ستون ها از همون پلان طبقه همکف ۳۰x30cm هست یا کمتر باید به این نقشه شک کرد.
احتمالاً برای جبران، کسری ابعاد، برای پارکینگ ها و تایید نقشه این کار انجام شده است. این حربه ای است که بعضی از مهندسین طراح معمار استفاده می کنند. در نقشه خوانی ساختمان حتماً به این موضوع توجه داشته باشید.
البته اگر ساختمان ساختمان دیوار برشی داشته باشه، یا تعداد ستون ها خیلی زیاد باشه، اجرای ستون با ابعاد کوچیک امکان پذیره. ولی الان بعید می دونم. کسی به این شکل اجرا کنه. معمولاً تا می توانند دهانه های پارکینگ رو بیشتر در نظر می گیرند و ستون های کمتری اجرا می کنند. به هر حال در نقشه خوانی ساختمان همه موارد باید مد نظر باشد.
اندازه گذاری ها در نقشه خوانی ساختمان:
در نقشه های معماری چند مدل اندازه گذاری انجام می شود، برای نقشه خوانی ساختمان نیاز هست بتوانیم اندازه گذاری های انجام شده را به خوبی تمیز دهیم. اندازه گذاری ها معمولاً به چند شکل انجام می شه:
-
ابعاد کلی پروژه
ابعاد زمین:
اندازه گذاریِ ابعاد زمین که در اون درز انقطاع ساختمان هم در نظر گرفته شده است.
ابعاد بنا:
این اندازه، از ابتدای اولین ستون تا انتهای آخرین ستون، زده می شود. این اندازه، ابعاد کلی بنا را نشان می دهد. که درز انقطاع جزو آن نیست. در نقشه خوانی ساختمان و اجرای آکس ها به رعایت حریم درز انقطاع حتماً توجه داشته باشید.
-
آکس به آکس ستون ها:
بین هر دو ستون مجاور هم، اندازه زده می شود. البته ستون ها ممکن است در یک ردیف نباشند. این اندازه از محل مرکز ستون ( آکس ستون) تا آکس بعدی زده می شود.
-
سایر اندازه گذاری ها:
که شامل، اندازه گذاری فضا ها هست.
بعضی از اندازه گذاری ها ضروری هست مثل :
اندازه گذاری دهانه های پارکینگی
اندازه گذاری راه پله و آسانسور
اندازه گذاری ورودی و خروجی ماشین رو
طول و عرض رمپ ها
اندازه گذاری ارتفاع طبقات و ارتفاع کلی ساختمان
اندازه گذاری پاسیو
در نقشه خوانی ساختمان و اجرا، حتماً به اندازه گذاری این فضاها توجه ویژه داشته باشید. در مقاله « الزامات ابعادی ساختمان که هر مهندس ناظر باید بداند» بیشتر به این موضوع پرداخته ام.
مهم ترین نکته در اندازه گذاری ها:
ابعادی که در نقشه معماری نمایش داده می شود، ابعاد تمام شده است. یعنی بعد از نازک کاری.
فرض کنید، طول یک دهانه پارکینگی،بین دو ستون، در نقشه معماری ۴٫۵ متر است . این دهانه جزو دهانه های ضروری است. هنگام اجرای ستون باید این فاصله را ۴٫۶۰ اجرا کنیم. بعد از اجرای نازک کاری تقریباً ۱۰ سانتی متر، از مقدار این دهانه کاسته می شود و همان ۴٫۵ متر باقی می ماند. در نقشه خوانی ساختمان هر گز این مورد را فراموش نکنید.
راه پله در نقشه خوانی ساختمان:
در مقاله «نکات اجرایی راه پله» در خصوص اجرای راه پله به طور کامل توضیح داده شد. باکس راه پله از اهمیت ویژه ای برخوردار است. راه پله هم در پلان نقشه ها نمایش داده می شود هم در برش. در نقشه خوانی ساختمان، بیشتر از پلان، برای بررسی راه پله استفاده می شود.
همان طور که در تصویر می بینید، راه پله در پلان، دارای این قسمت هاست:
ورودی راه پله:
فضای ورودی راه پله حتماً باید آزاد باشد.
پاگرد:
در هر طبقه معمولاً دو پاگرد داریم. در نقشه خوانی ساختمان به محل پاگرد نیم طبقه و طبقه توجه داشته باشید.
بازوی راه پله:
راه پله ها معمولا به صورت دو بازو اجرا می شود در ساختمان های مسکونی.
جهت حرکت پله:
از قسمتی که نقطه قرار داده شده است شروع می شود. اولین پاگرد، جایی هست که باید تیر نیم طبقه اجرا شود. اجرای تیر نیم طبقه گاهی فراموش می شود. که در مقاله «روش های اجرای راه پله» توضیح دادم.
آسانسور:
آسانسور به صورت یک باکس مربع مستطیل نمایش داده می شود. ابعاد استاندارد آسانسور، در نقشه معماری نمایش داده می شود. این ابعاد باید دقیقاً در اجرا رعایت شود. این ابعاد نیز، ابعاد تمام شده (بعد از نازک کاری) است. آسانسور معمولاً در مجاورت راه پله اجرا می شود. (تصویر قبلی)
انباری ها:
واحد های انباری، معمولاً در زیر زمین اجرا می شود. اجرای انباری در طبقه همکف مشمول عوارض می شود. اجرای انباری، در پشت بام، ممنوع است. البته پیش بینی انباری برای ساختمان، الزامی نیست. معمولاً از فضاهای تلف شده در زیر زمین ها، برای طراحی انباری استفاده می شود.
در مقاله «تحلیل نقشه معماری» نیز در قالب یک فیلم آموزشی، پلان پارکینگ های همین پروژه را بررسی نموده ایم.
برای کسب مهارت کافی در زمینه نقشه های سازه نیز، پیشنهاد میکنم از محصولات فوق العاده زیر استفاده نمایید.
نقشه خوانی و نکات اجرایی سازه های بتنی
نقشه خوانی و نکات اجرایی سازه های فولادی
این آموزش ها به صورت فیلم های آموزشی روی پلان نقشه است. برای تفهیم بهتر مطالب نیز، از تصاویر پروژه های اجرا شده استفاده شده است. برای توضیحات بیشتر روی لینک محصولات کلیک نمایید.
پیشنهاد همکاری و کسب درآمد برای مهندسین دارای پروانه ناظر و مجری شاغل در تهران و حومه
برای کسب اطلاعات بیشتر روی لینک کلیک کنید یا تماس بگیرید.
۰۹۱۹۶۸۳۵۵۶۵ مهندس قربانی
در پایان پیشنهاد می کنم ، برای دریافت مطالب مفید در زمینه مهندسی و ساختمان، فرم زیر را تکمیل نمایید.
در نگارش این مقاله زحمات فراوانی کشیده شده است. از اینکه با انتشارِ با منبع این مقاله، به ترویج دانش کمک می نمایید سپاسگزارم. یادمان باشد، هیچ دانشی انحصاری نیست. با نظرات ارزشمند خود، ما را در ارائه محتوای بهتر یاری کنید.
با سلام
جناب آقای مهندس قربانی از اطلاعات مفیدی که تهیه و در اختیار کاربران قرار میدهید صمیمانه تشکر و قدردانی مینمایم.از خداوند سلامتی و موفقیت روزافزون برای شما استاد ارجمند خواهانم.
سلام خدمت شما جناب آقای مهندس رضا یادگاری عزیز،
من هم از جنابعالی سپاسگذارم و برایتان بهترین ها را آرزو دارم. امیدوارم بتوانم، مطالب مفیدی را خدمت کاربران محترم سایت، قرار دهم.
بسیار ممنون از شم مهندس عزیز
سلام جناب مهندس گلشنی زاده عزیز. ممنونم از شما.
باسلام
دوست عزیزمطالبی که مطرح کردید کلی بود اما کافی از زحمت شما سپاس گذارم.
سلام خدمت شما.
ممنونم از نظرتون.
در مطالب آتی سعی خواهیم کرد مطالب تکمیلی را قرار دهیم
exelent- عالی بود
Thank you
با سلام
میخواستم اگر اجازه بدین از مطالب بسیار مفیدتون با حفظ منبع در تدریس این درس در ترم جاری استفاده کنم. ممنون میشم اگر مطالب بیشتری در این خصوص دارید برایم ارسال کنید.
با تشکر
سلام.
هدف ما هم ترویج دانش است.
از شما ممنونیم که با حفظ منبع، به ما یاری می رسانید.
در کل سایت مفیدی دارید
خوشحالیم که مطالب سایت مورد توجه شما قرار گرفته است
باسلام خدمت شما مهندسان عزیز؟اگه زحمت نباشه از فونداسیون یک ساختمان مسکونی تا اخرین طبقه ساختمان را شرح دهید به طور کلی///////////من خودم شاگرد استاد کار سازه های بتنی یم////ولی دقیق نمیتونم سر از نقشه دربیارم ممنون میشم راهنمایی کنید سپاس از شما
سلام . ممنون از شما دوست گرامی.
در حال آماده سازی آموزش مورد نظر شما هستیم
با سلام و خسته نباشید:
میخواستم تشکر کنم بخاطر مطلب بسیار مفید و جالبی که در سایت قرار دادید،بسیار عالی ، کاربردی و با جزییات لازم هست.ممنون میشوم باز هم از اینگونه مطالب واقعا کاربردی که جنبه عملی دارند رو در سایت خوبتون قرار بدهید
با تشکر
با سلام دوست گرامی.
ممنون از شما، حتما این کار رو انجام می دهیم.
سلام مهندس جان من خودم کارشناس ارشد عمران هستم
مطالب که زحمت کشیدین و در سایت قرار دادین بسیار عالی هستش.
امیدوارم همیشه سلامت و موفق باشید.
یا حق
سلام از بنده هست.
بسیار مفتخر هستم، نظر لطف شماست.
شادکام و سرزنده باشید.
سلام
موفق باشی
بسیارعالی بود ممنون ازاطلاعات جامع وکاملتون
فقط بیزحمت درمورد شلنگ تراز یه توضیحی بفرمایین که کجا استفاده مبشه ونحوه کارباهاش چطوریه
خیلی ممنونم.
در آموزش نقشه خوانی سازه فلزی، در مورد شلنگ تراز و برخی از کاربرد های آن، توضیح داده شده است.
البته از شلنگ تراز بیشتر در نازک کاری استفاده می شود. و خیلی از موارد هم تراز های لیزری جایگزین شلنگ تراز شده است.
سلام و خسته نباشید
من همه ی مقاله شما رو خوندم و خیلی چیزا رو یاد گرفتم در رابطه با نقشه کشی
جای تشکر داره برای اینکه خیلی به زبان ساده و شیوا و تجربی توضیح دادین من که رشته ام مکانیک هست و خارج از بحث شما هست خیلی راحت متوجه همه ی این مقاله شدم ممنون از شما و منتظر مقاله های با زبان ساده شما هستم.
سلام و خدا قوت
خیلی جای خوشحالی دارد که این مطالب مورد توجه و استفاده شما نیز قرار گرفته است.
ممنون از شما دوست گرامی
سلام خوشحالم که با شما و سایت شما آشنا شدم . از زحمات شما برای جامعه مهندسی قدر دانی میکنم .
سلام خدمت شما جناب ایزدی گرامی. خیلی ممنونم از ابراز محبتتان.
پاینده باشید.
مطالب جامع و دقیق???
مطالب جامع و دقیق???موفق باشین
سلام مهندس قربانی عزیز .اگه امکان داره نکات کلیدی که بتوانیم در آزمون نظام مهندسی ازش استفاده کنید را بفرمایید چون چند بار شرکت کردیم و قبول نشدیم
۲ نکات اجرایی که میفرمایید آدرس آن را در مبحث مقررات ملی بدید مثلا اگه در مورد درز اتقطاع صحبت میکنید بفرمایید که این مطلب از بند چندم مبحث ۴ است
رشته من معماریه . با تشکر
سلام از بنده است.
پیشنهاد می کنم به این مقاله مراجعه نمایید:
چگونه بدون صرف وقت و هزینه زیاد در آزمون نظام مهندسی قبول شویم.
سلام وقت بخیر
من مهندسی شهرسازی خوندم. ولی مایلم نقشه خوانی و تحلیل نقشه یاد بگیرم. مخصوصا نقشه های چندطبقه زیاد متوجه نمیشم چی به چیه. از کدوم قسمت مطالب سایتتون میتونم استفاده کنم؟
خیل ممنون
سلام وقت شما بخیر
محصول آموزشی نقشه خوانی و نکات اجرایی سازه های بتنی و همچنین نقشه خوانی و نکات اجرایی سازه های فلزی که در قالب فیلم می باشد را به شما پیشنهاد میکنم.
موفق باشید.
سلام مهندس قربانی . ممنون از مطالب بسیار مفیدتان . ایا کانال تلگرام دارید ؟
سلام. ممنونم از شما.
بله- کانال تلگرام neginomran@
سلام
جناب مهندس جهت ساخت یک ساختمان چیست و چطور میشود تشخیص داد؟
ممنون میشم از پاسخگوییتون
سلام بر شما،
اگر منظورتان جهات جغرافیایی است، روی نقشه جهت شمال را با علامت N و یک فلش مشخص کرده است که باید با شمال جغرافیایی با شمال نقشه همسو باشد.
امیدوارم همین روند رو حفظ کنید.واقعا ممنون
سلام خدمت شما مهندس قربانی،کلمه con در نقشه های ساختمان به چه معنی هست،اگر مقدور هست ممنون میشم یه توضیحی بدین
مخفف کلمه concrete به معنای بتن است. برای سطوح بتنی مثل دال و اعضای بتنی استفاده می شود
سلام مهندس قربانی.
من لیسانس عمران دارم و اصلآ به نرم افزار اتوکد تسلط ندارم،از هر کدوم از دوستامم میپرسم که چطور یاد گرفتن میگن که واسه خودشون یاد گرفتن.
با ابزارهای اتوکد آشنایی دارم اما بسیار کند و بیگانه هستم با فضای اتوکد.
سلام.
اتوکد نرم افزار بسیار گسترده ای است. ما مهندسان عمران، برای تهیه نقشه های سازه و برخی اصلاحات یا کنترل ها با این نرم افزار کار داریم. لذا با مهارت پیدا کردن در مقدار محدودی از دستورات پر کاربرد این نرم افزار (تقریباً ۲۰%) می توانیم گلیم خود را از آب بیرون بکشیم. پیشنهاد می کنم از آموزش طراحی و تهیه نقشه های سازه بتنی ۱ که هم اکنون در سایت قرار دارد استفاده نمایید. علاوه بر یادگیری طراحی سازه، آن مقدار از اتوکد که یک مهندس عمران نیاز دارد و نحوه کار با آن را یاد خواهید گرفت.
salam mohandes hazine ersal posti chghad mishe age ham felezi ham botoni ro bgirims takhfif midin?
سلام. هر دو آموزش رو تهیه بفرمایید ارسال پستی به صورت رایگان انجام می شه براتون. همچنین آموزش گودبرداری هم به صورت هدیه براتون ارسال می شود.
با شماره ۰۹۱۹۶۸۳۵۵۶۵ تماس بگیرید. با تشکر
با سلام؛
برای شروع ساخت ساختمان شخصی، طراحی معماری و سازه و تاسیسات را به یک شرکت خدمات مهندسی واگذار کرده ام. پس از تایید نقشه ها توسط شهرداری، چه مستنداتی را باید علاوه بر نقشه های تایید شده، از طراح تحویل بگیرم؟ مثلا جدول لیستوفر یا فایلهای اتوکد و … ؟
سلام.
جدول لیستوفر معمولا به صورت سفارشی توسط طراح ارائه می گردد و جزء خدمات اضافی محسوب می شود. فایل های اتوکد و یا پی دی اف نقشه ها را تحویل بگیرید خیلی کمک می کند. فایل های طراحی را شرکت های طراحی مختارند که به مالک تحویل بدهند یا ندهند.
بسیار عالی جناب مهندس انشالله موفق و پیروز باشید
سلام. ممنون از جنابعالی
سلام من کارشناسی شهرسازی دارم چند روز پیش رفتم مصاحبه بدم برای کار عمرانی گفتند باید نقشه خوانیت قوی باشه میخواستم اگه امکانش هست کمکم کنید.مچکرم
سلام.
خواهش میکنم.
می تونید از آموزش های موجود در سایت با عنوان نقشه خوانی بتنی و فلزی استفاده نمایید. البته این آموزش ها در زمین نقشه خوانی سازه است.
سوالی هم دارید از همین جا یا شماره تماس ۰۹۱۹۶۸۳۵۵۶۵ بپرسید.
تشکر
با سلام خدمت مهندس قربانی من محمد هستم شهر سازی خوندم و.به تازگی در بخش ساختمان مشغول شده و خیلی ازاین مطالب و نقشه ها برای من مبهم است اگه ممکنه من رو بیشتر راهنما یی کنید که فهم این مسایل برام راحتتر باشه,ممنونم ازشما
سلام وقت بخیر. پیشنهاد می کنم از آموزش های موجود در سایت از جمله پک نقشه خوانی و نکات اجرایی سازه های بتنی و همچنین نقشه خوانی و نکات اجرایی سازه های فلزی استفاده نمایید.
سلام مهندس خسته نباشید و ممنونم بابت مطالب مفیدتون
من کارم سقف شیبدار(شیروانی) ویلایی هست, بیشتر کارهایی که انجام میدم نقشه برای سقف ندارن, اما بعضی کارهای ویلایی لوکس که به ما معرفی میکنن هم نقشه ی معماری داره و هم ۳D, به همین دلیل اینکه من اگر نقشه خوانی رو مسلط باشم برای کارم بهتره, مشکل من توی خوندن اندازه هاست که زیاد سر در نمیارم, البته کار رو به بهترین شکل انجام و تحویل میدیم, اما بهتره که در زمینه نقشه خوانی هم مسلط باشیم, اگر در زمینه سقف شیبدار هم بابت نقشه آموزشی بتونید داشته باشید ممنون میشم
با تشکر از لطف و زحمات شما
سلام. در این زمینه آموزشی هنوز تدارک ندیده ایم. البته کلیت کار با نقشه های سازه معمولی تفاوتی ندارد. می توانید یکی از نقشه هایتان را برای ما ارسال کنید تا آموزش یا مقاله ای در رابطه با این موضوع تهیه کنیم.
سلام خسته نباشید
چگونه میتوانم صفحه نقشه خوانی را به صورت کامل دانلود بکنم
سلام. اگر منظورتان این مقاله هست. می توانید کل آن را انتخاب و در یک فایل ورد کپی نمایید.
سلام خدمت جناب مهندس قربانی عزیز
من رشته مهندسی عمران هستم تازه دارم شروع می کنم کتاب های مقررات ملی ساختمان رو میخونم تازه مبحث ۳ هستم و هیچگونه اطلاعاتی هم در رابطه با ساختمان متاسفانه ندارم
من خیلی خوشحالم که با سایت شما آشنا شدم
یک مطلبی در سایت گذاشتید نقشه خوانی سازه های بتنی و سازه های فولادی است
من قصد خرید این دو مجموعه رو از شما دارم
اما سوالم از شما این است امکان داره نقشه خوانی با مصالح بنایی رو هم برای فروش قرار بدید چون ما اول کار هستیم میگم
دست تون رو می بوسم به خاطر زحمات شما
سلام و وقت بخیر
اصول نقشه خوانی سازه ها با هم تفاوتی ندارد و یکی است. تفاوت در نکات اجرایی است. نقشه خوانی بتنی و نقشه خوانی فولادی را یاد بگیرید دیگر ساختمان های با مصالح بنایی برایتان ساده می شود. ضمنا مبحث هشتم مقررات ملی ساختمان اختصاص به نکات اجرایی ساختمان های با مصالح بنایی دارد. در آیین نامه ۲۸۰۰ هم بخشی از پیوست (کلاف های افقی و عمودی و … ) به این نوع ساختمان ها اختصاص دارد.
ممنون از ابراز لطف شما.
جناب مهندس من سنم۲۷ سال است و تازه دارم شروع می کنم دیر نمیشه برای مهندس شدن
نه هیچ وقت دیر نیست. حتما تا الان در این زمینه به صورت تجربی هم کار کرده اید. مطمئن باشید خیلی زودتر از بقیه به نتیجه هم می رسید. در کنار کارتان ادامه تحصیل بدهید.
خیلی تشکر جناب استاد
خواهش می کنم.
سلامی مجدد
جناب مهندس من همونطوری که در پست های قبل گفتم دارم خودمو آماده می کنم برای مهندسی عمران منتهی بخش اجرا
کسی که مهندس مجری باشه و ناظر و طراح نباشه
چون شما تجربه دارید می پرسم
چون یکی از اقوام ما میگه ناظر انقدر از کار مجری ایراد میگیره که مجری کار رو میذاره به عهده ناظر
یعنی ناظر خودش اجرا رو بدست بگیره
کسی که فقط مهندس مجری باشه آینده اش چطوری است نظر شما رو دوست داشتم بدونم
سلام و درود
ناظر نمیتونه در اجرا دخالت داشته باشه. قانون ناظر رو از این کار منع کرده. شاید بعضی از ناظرها این کار رو انجام بدهند ولی ندیدم هیچ ناظری بیاد اجرا رو بدست بگیره.
کسی که فقط مهندس مجری باشه، به خودش بستگی داره که چجوری آینده اش رو رقم بزنه من نمی تونم بگم. مهندس مجری داریم همیشه سرش شلوغه و کار دستش داره. مهندس مجری هم داریم تو ۵ سال یدونه کار اجرا هم به پستش نمیخوره.
بازم ممنون از نظرات خوب شما که به ما کمک می کنید
خواهش می کنم.
سلام جناب مهندس
آقا ما یک زمانی کارآموزی می رفتیم و اونجا با یک مهندس آشنا شدیم
اون مهندسی که سر پروژه بود از ما سوالاتی کرد
چون ما کارآموزش بودیم
ازمن پرسید به غیر از دانشگاه و مهندسی عمران چه کاری انجام دادی
من پاسخ دادم زبان خارجه زیاد کار کردم
بعد اون گفت متوسط یا حرفه ای بعد من گفتم به شکل حرفه ای
بعد اون مهندس پاسخ داد مهندس خیلی خوبی خواهی شد
حالا من نظر شما رو میخوام بدونم کسی که زبان خارجه اش بصورت حرفه ای باشه تاثیر داره بر اینکه یک مهندس خیلی خوبی بشه
میشه در این رابطه توضیح بدید؟
بعد جناب مهندس قربانی در ادامه بگم که این صحبتی که اون مهندس با من کرد منو تا خونه تو فکر صحبتش فرو برد و من خیلی ذوق زده شده بودم که دفعه بعدی که دیدمش گفتم روی صحبت تون فکر کردم اگه واقعا قوی باشم تو زبان خارجه مهندس خوبی میشم اون گفت یک مهندس حرفه ای میشی
حالا نظرتون رو میخواستم بدونم
سلام.
مهندس خوبی شدن مستلزم صبوری، انگیزه ، کسب تجربه ، کنجکاوی ، مطالعه ، دقت و ریز بینی ، گذراندن دوره ها و آموزش های کاربردی ، یادگرفتن ارتباط موثر ، یادگرفتن بازاریابی و فروش و … می باشد. البته اگر مهندس خوبی باشید، بلد بودن زبان به صورت حرفه ای هم ، یک برگ برنده برای شما خواهد بود تا بتوانید در سطح جهانی هم حرفی برای گفتن داشته باشید.
بازهم ممنون از نظر خوب شما
خواهش میکنم.
سلام جناب مهندس
این مساله رو میخواستم از شما کمک بگیرم
سوال اینه :
در جایی که یکی از دو مسیر تردد از بین یک ردیف صندلی های بین دو راهرو می گذرد نباید بیش از ۲۴ صندلی بین دو راهرو وجود داشته باشد و حداقل پهنای آزاد بین دو ردیف صندلی بین دو راهرو باید برابر با عدد ثابت ۳۰ سانتی متر به اضافه ۱/۵ سانتی متر به ازای هر صندلی اضافه بر هفت صندلی بین دو راهرو باشد به عنوان مثال اگر تعداد صندلی ها بین دو راهرو ۲۰ صندلی باشد حداقل فاصله بین دو ردیف صندلی برابر است با :
۴۹/۵=۳۰+(۱۳×۱/۵)
جناب مهندس میخواستم بدونم ۱۳ چطور بدست آمد ؟
یک توضیحی در مورد این مساله میتونید بدید
سلام و وقت بخیر.
تعداد صندلی ها ۲۰ تا هست. گفته اگر تعداد صندلی ها از ۷ عدد بیشتر بشه به ازای هر صندلی ۱٫۵ سانت باید پهنای آزاد بین صندلی ها افزایش پیدا کند. عدد ۱۳ از اختلاف عدد ۲۰ و ۷ آمده که در ۱٫۵ سانتی متر ضرب شده است. این مساله رو باید با تصویر سازی ذهنی تجسم کنید. ضوابط چینش صندلی ها در سالن های آمفی تئاتر و سینما و … هست. پس یک سالن آمفی تئاتر یا سینما رو توی ذهنتون تجسم کنید. صندلی ها و مسیرهای بین صندلی ها میگه ۲۴ تا صندلی بیشتر نباید کنار هم چیده بشه و حتما باید مسیر تردد بینشون نظر گرفته بشه. هر ردیف صندلی ها باید با ردیف جلویی یا عقبی یک فاصله ای باید داشته باشد . حداقل این فاصله ۳۰ سانتی متر هست. اگر صندلی ها در هر ردیف بیشتر از ۷ تا باشه باید به ازای هر صندلی اضافه ۱٫۵ سانت به اون ۳۰ سانتی متر اضافه بشه.
تشکر جناب مهندس
سلام و عرض ادبی مجدد خدمت جناب مهندس قربانی
جناب مهندس من سوالی دارم
مبحث ۶ مقررات ملی ساختمان رو به تازگی خریداری کردم که در مورد بارهای وارد بر ساختمان است کتاب رو که نگاه کردم بیشتر مباحث اون فرمول محاسباتی نشون داده و شروع متن بعضی از مطالب نوشته طراحی فلان قسمت ساختمان
میخواستم بپرسم که این مبحث ۶ برای آزمون طراحی بیشتر ازش سوال میاد چون من خودم دارم برای نظارت واجرا آماده می کنم ؟
سلام. وقتتون بخیر
بخش هایی که مربوط به طراحی هست رو می تونید رد کنید. نگاهی به آزمون های سال های قبل بیاندازید ببینید بیشتر از کدام بخش های مبحث ششم سوال آمده است.
حتما از مبحث ششم هم در آزمون نظارت و اجرا سوال داریم.
خیلی ممنون جناب مهندس که مارو راهنمایی می کنید منظورتون از آزمون ها همون هایی است که در سایت مقررات ملی آمده ؟
خواهش می کنم. بله همون ها است . البته تو سایتهای دیگه هم هست. پاسخ تشریحی هم قرارداده شده است.
سلامی مجدد
جناب مهندس با توجه به فرمایش شما من آزمون سال ۹۷ و ۹۸ بخش نظارت و اجرا رو گرفتم منتهی ۶۰ تا سوال بود چون اول کار هستم و آشنایی ندارم نتونستم اون مباحث که ماله مبحث ۶ است رو پیدا کنم
من یک پیشنهاد دارم امکانش هست که ما یک مبلغی به شما بدهیم و شما عناوین مبحث ۶ و ۷ و ۸ و ۹ و ۱۰ و ۱۱ و آیین نامه طراحی در برابر زلزله که کدوم ها رو برای نظارت و اجرا بخونیم و اون طراحی ها رو رد کنیم
نظر شما چیه ؟
سلام. وقتتون بخیر. من یک مقاله در سایت قرار دادم تحت عنوان : چگونه بدون صرف وقت و هزینه زیاد در آزمون نظام مهندسی قبول شویم. در آن مقاله توضیح دادم که روش ساده قبول شدن در این آزمون چگونه است. خودم از همین روش استفاده کردم. از اطرافیان نیز به هر کسی گفتم و از این روش استفاده کرد، در آزمون قبول شدند. شما از این روش استفاده نمایید، بعد از چند بار انجام و آزمون گرفتن از خود ، متوجه می شوید که ترکیب و شاکله سوالات به چه صورت است و از کدام قسمت ها بیشتر سوال می آید. با روش مطالعه عادی قبول شدن در آزمون بسیار دشوار است . چون حجم منابع بسیار بالا است. عناوین مربوط به طراحی و نظارت نیز مشخص است. هر سر فصلی که عنوان طراحی دارد یا فرمول های محاسباتی آمده است، برای آزمون نظارت از آن بخش ها معمولا سوال طرح نمی شود.
که شما مشخص کنید که کدوم عناوین رو برای نظارت و اجرا بخونیم و اونایی که ماله طراحی هستند رو رد کنیم
تشکر جناب مهندس امیدوارم که با روش شما بتونم قبول بشم و اگه این اتفاق بیفته دعاتون می کنم به خاطر اون مقاله زیبا و کارهای زیبای شما
کلید واژه رو از کتاب فروشی ها میشه تهیه کرد؟
خواهش می کنم. بله برخی از کتابفروشی ها دارند. انتشارات سازمان نظام مهندسی هم دارد.
کلید واژه رو پیدا کردم
دمت گرم جناب مهندس
خیلی دعاتون می کنم
بنده شیوه مطالعه ام اشتباه بود
الان تازه یاد گرفتم که چطور مطالعه کنم
خواهش می کنم. موفق باشید.
با سلام و عرض خسته نباشید خدمت مهندس قربانی عزیز
ببخشید من دانشجو کارشناسی اجرای عمران هستم
قصد داشتم نقشه خوانی سازه های بتنی و فلزی به صورت حرفه ای یاد بگیرم
میشه کمکم کنید ؟
تر سوم کارشناسی هستم .
سلام. ممنونم سلامت باشین. برای نقشه خوانی سازه های بتنی و فولادی آموزش های خوبی رو تهیه کردیم. می تونید از اون ها استفاده کنید. جهت راهنمایی بیشتر هم می تونید با این شماره تماس بگیرید:
۰۹۱۹۶۸۳۵۵۶۵
آموزش نقشه خوانی و نکات اجرایی سازه های بتنی
آموزش نقشه خوانی و نکات اجرایی سازه های فولادی
مهندس با سلام
من اگه بخوام با نرم افزارهای اتوکد و سیف و ایتبس کار کنم نقشه باید از کجا تهیه کنم ؟
سلام. وقتتون بخیر.
در بخش محصولات آموزش های خیلی خوبی در این زمینه با قیمت مناسب ارائه کردیم.
برای توضیحات بیشتر می توانید با شماره ۰۹۱۹۶۸۳۵۵۶۵ تماس بگیرید یا در واتس آپ پیام دهید.
مهندس میشه توضیح بدید یک مهندس عمران در بخش نظارت و در بخش طراحی چه نرم افزارهایی رو باید یاد بگیره ؟
سلام. کلا یک مهندس عمران باید حداقل به نرم افزارهای اتوکد ، ایتبس و سیف مسلط باشد. اتوکد در بخش نقشه خوانی در نظارت کمک می کند در بخش طراحی هم در ترسیم و کنترل نقشه ها کمک می کند. ایتبس و سیف هم نرم افزار های طراحی هستند.
قابل ذکر است که بهترین آموزش این نرم افزارها رو در سایت ارائه کردیم که می توانید از لینک های زیر دسترسی پیدا نمایید
آموزش طراحی سازه بتنی با ایتبس
آموزش طراحی سازه فولادی با ایتبسآموزش طراحی فونداسیون با سیف
آموزش نقشه کشی سازه با اتوکد
خیلی ممنون جناب مهندس
با سلام ؛
من جدیدا آپارتمانی در تهران خریدم و می خواهم نقشه های کلی ساختمان را داشته باشم،مالک قبلی ندارد و دسترسی به سازنده هم نیست.ایا می توان از دفترخدمات شهر درخواست داد؟!
فکر می کنم بتوانید از دفتر خدمات بگیرید. اگر ندادند ، اسم شرکت یا نفر طراح رو بپرسید و از نظام مهندسی شماره تماس آن را بگیرید و از طراح نقشه ها رو تهیه کنید.
خدمت مهندس قرباني بزرگوار ، بابت مطالب مفيدي كه در سايت قرار داده ايد سپاسگزارم . پاينده باشيد
درود بر شما – ممنونم.
ممنون از مطالب مفیدتون
چطور میتونم تفاوت سازه ی اسکلت بتنی رو با اسکلت بنایی در *نقشه ی سازه* تشخیص بدم؟
سلام. در اسکلت بتنی دیوار ها سبک و غیر سازه ای هستند ولی در بنایی دیوار ها باربر هستند و همراه با کلاف در نقشه سازه نمایش داده می شوند.
با عرض سلام وخسته نباشید از مطالب آموزنده که بیان فرمودید از خدمتتون خواهش کنم بنده که رشته مهندسی عمران نخوانده ام می خواستم بدانم چطور من از ساختمانی که ستون ها و سقف ها و خرپشتی بتون ریزی شده قبل از دیوارچینی اتاق خواب و پذیرایی و حمام و سرویس بهداشتی و چندخوابه بودن .را تشخیص دهیم اگه امکان دارد با تصویر نمونه
ممنون از راهنمایی که خواهد فرمود
سلام ممنونم. همه ساختمان ها نقشه ای دارند بنام نقشه معماری که در آن پلان تیغه چینی و فضاهای کابری پذیرایی و آشپزخانه و اتاق خواب و بالکن و غیره مشخص گردیده است.