نکات فنی در اجرا و نظارت سقف تیرچه یونولیت

86

سقف تیرچه یونولیت از انواع متداول اجرای سقف در ایران است. در این مقاله قصد داریم، نکاتی کاربردی را پیرامون نظارت و اجرای سقف تیرچه یونولیت ارائه کنیم.

یکی از پیش فرض های طراحی ساختمان صلبیت سقف ها است و مدل سازی سازه بر همین اساس صورت می گیرد. در نرم افزا ایتبس با استفاده از گزینه دیافرگام، این صلبیت اعمال میگردد. یعنی طراحی سازه با فرض اینکه سقف ها صلب هستند و به صورت یکپارچه عمل میکنند، صورت میگیرد.

در قسمت یازدهم، آموزش طراحی سازه های بتنی یکی از آیتم های آموزشی تعریف و اختصاص دیافراگم صلب به سقف ها در مدل سازه است.

همه تمهیدات و جزییاتی  که در نقشه اجرایی سقف تیرچه یونولیت در نظر گرفته می شود نیز، برای نیل به همین مقصود است. هر چند سقف تیرچه یونولیت نسبت به سایر سقف های سازه ای دارای کیفیت و صلبیت کمتری است، ولی به دلیل هزینه اجرای پایین تر و عدم نیاز به ابزار آلات خاص جهت اجرا، همچنان بسیاری از سازندگان علاقمند به استفاده از این روش هستند.

در این نوشته با معرفی جزییات موجود در سقف تیرچه یونولیت به کارکرد هر یک و نحوه اجرای صحیح این نوع سقف می پردازیم.

اجزای موجود در سقف تیرچه یونولیت:

۱- تیر ها :

از المان های اصلی تشکیل دهنده سقف تیرچه یونولیت است که به همراه ستون ها، قاب های ساختمان (اسکلت سازه) را تشکیل میدهند. تیرها، تکیه گاه تیرچه ها هستند و بار سقف را به ستون ها منتقل میکنند. تیرها می توانند فولادی یا بتنی باشند.

۲-تیرچه ها :

در سقف تیرچه یونولیت، تیرچه ها نقش تیرهای فرعی را دارند که در فواصل معین از هم قرار میگیرند و بین آن ها با یونولیت پر می شود.

۳-بلوک های یونولیتی 

بلوک های یونولیتی در فواصل تیرچه ها قرار گرفته و نقشه پرکننده را دارند. در گذشته به جای یونولیت از بلوک های سفالی به این منظور استفاده می شد. از معایب بلوک های سفالی سنگین بودن، سختی اجرا و پرت زیاد مصالح سفالی هنگام تخلیه، بارگیری، جابه جایی و اجرا بود.

بزرگترین مزیت بلوک های یونولیتی سبک بودن آن ها است که باعث سبک شدن سقف ها می شود. در نتیجه طراحان سازه می توانند بارهای مرده وارد بر کف ها را کاهش دهند و با مقاطع کوچکتر و سبک تری سازه را طراحی نمایند. در قسمت هشتم از آموزش طراحی سازه های بتنی، یکی از آیتم های آموزشی که یاد می گیریم، بارگذاری بخش های مختلف سازه، به خصوص کف های سازه ای است.

۴-ژوئن(: (Tie Beam )

ژوئن ها، میلگردهای عرضی هستند که به صورت عمود بر تیرچه ها اجرا می شوند. برای ایجاد انسجام بیشتر در سقف، برای دهانه های ۴٫۵ متر به بالا به کار می روند. یکی از کارکردهای مهم ژوئن کاهش قابل توجه لرزش سقف هنگام راه رفتن، دویدن و … بر روی آن است.

ژوئن شامل دو میلگرد فوقانی و تحتانی با قطر معمولا ۱۴ می باشد که در فواصل ۵۰ سانتی متر با یک قلاب شکل به یکدیگر پیوسته شده اند. هر دو میلگرد باید از له به لای تیرچه ها عبور کرده و با مفتول به آن ها بسته شوند. خیلی از اوقات کارگران برای راحتی کار میلگرد فوقانی را از روی تیرچه ها عبور می دهند که اشتباه است.

در این مقاله و فیلم آموزشی به صورت کامل تر نکات اجرایی کلاف عرضی یا ژوئن ها را تشریح کرده ایم.

کلاف عرضی یا ژوئن و جزییات آن در نقشه های ساختمانی

۵-اُتکا:

میلگردی است با شکل هندسی خاص که به دو صورت یک طرفه و دو طرفه ساخته می شود. در حالت یک طرفه یک سر آن به طول حداقل ۶۰ سانتی متر از سر تیرچه وارد آن می شود. و سر دیگر دور تیر کلاف می گردد.

ابتدا و انتهای اتکا قلاب ۱۸۰ درجه ایجاد می شود. در حالت دو طرفه هر دو سر اتکا به طول ۶۰ سانتی متر درون تیرچه قرار می گیرد.

۶- خاموت محل اتصال تیر به ستون :

برای تقویت و پیوستگی بیشتر اتصالات تیر به ستون در سازه های بتنی باید این خاموت اجرا گردد. متاسفانه نسبت به اجرای آن در خیلی از ساخت و سازه های بتنی، کوتاهی می گردد.

این خاموت باید در فاصله بین آرماتورهای بالا و پایین تیر، به تعداد حداقل سه عدد، دور آرماتور های ستون کلاف گردد. اما معمولا به دلیل عدم پیش بینی قبلی یا تنبلی پیمانکار، طبق اولویت اجرا نمی گردد. در نتیجه پس از تکمیل آرماتور بندی سقف ها و تیرچه ریزی، شرایط اجرای این خاموت ها سخت شده و در غیاب مهندس ناظر و یا عدم توجه به این موضوع از اجرای آن صرف نظر م شود.

مهندس ناظر و مجری باید پیمان کار یا سازنده را ملزم به اجرای این دیتایل مهم سازه ای نمایند. در صورتی که آرماتور بندی تیرها پایان یافته باشد، اجرای این خاموت ها  به صورت کلاف دو طرفه U a شکل با تعداد و کیفیت کمتر امکان پذیر است.

۶- آرماتور های حرارتی:  

آرماتورهای با نمره ۶ یا ۸ هستند که در انتهای کار به صورت موازی (عمود بر تیرچه ها) یا به صورت شبکه با خانه های ۲۵×۲۵ سانتی متر اجرا می شود و پوشش بتنی روی تیرچها ها را مسحلح می نماید.

سه نوع متداول تیرچه:

تیرچه کرومیت:

جنس این نوع تیرچه ها فلزی است.

تیرچه بتنی:

جنس پاشنه این تیرچه از بتن است.

تیرچه فوندله ای با پاشنه سفالی

در پاشنه این تیرچه ها از فوندوله های سفالی به عنوان قالب استفاده می شود. به کارگیری این تیرچه ها، با ابلاغیه سازمان نظام مهندسی استان تهران و سازمان استاندارد، ممنوع اعلام شده است. اما در بعضی از شهرها همچنان مورد استفاده قرار میگیرد.

تیرچه کرومیت معمولا در اسکلت فولادی استفاده می شود. صلبیت تیرچه بتنی از تیرچه کرومیت و تیرچه پاشنه سفالی بیشتر است. از تیرچه بتنی هم در سازه بتنی و هم در سازه فولادی می توان استفاده نمود.

نکاتی  پیرامون اجرای سقف تیرچه یونولیت:

تیرچه دوبل در پارکینگ

در طبقاتی که کاربری پارکینگ دارد، اگر در نقشه سازه دیتایل جداگانه ای برای تیرچه تک برای این سقف ها دیده نشده باشد، می بایست تیرچه ها به صورت دوبل اجرا گردد. یعنی به جای هر تیرچه تک از یک جفت تیرچه در کنار هم استفاده نمود.

اطمینان از اجرای میلگرد تقویتی در تیرچه های آماده 

با توجه به طول هر دهانه ، دیتایل های اجرایی تیرچه ها متفاوت است. هر چقدر طول دهانه بیشتر می شود نمره و تعداد تیرچه ها بیشتر می شود. در دهانه های کوتاه اجرای معمولا اجرا دو میلگرد در پاشنه تیرچه کفایت می کند. اما در دهانه های بلند تر، در پاشنه تیرچه سه عدد تیرچه به کار می رود.

یعنی یک عدد تیرچه در وسط پاشنه به عنوان تقویتی اضافه می گردد. بعضی از کارگاه های تولید تیرچه های آماده در این مورد تقلب می کنند و تیرچه وسطی را به صورت کامل اجرا نمی کنند یا از تیرچه های پرتی و وصله خورده استفاده می کنند.

در تهیه تیرچه های آماده حتما از تولیدکنندگانی که معتبر هستند و دارای پروانه استاندارد هستند، تیرچه ها را تهیه بفرمایید.

در آموزش نقشه خوانی و نکات اجرایی سازه های بتنی،به صورت کامل در مورد تقلب هایی که در تولید و اجرای سقف تیرچه یونولیت انجام می شود و نحوه تشخیص آن ها توضیح داده ایم.

آموزش حرفه ای نقشه خوانی و نکات اجراییِ ساختمان های بتنی


توجه به جهت تیرچه ها در نقشه هنگام تیرچه ریزی سقف تیرچه یونولیت:

جهت تیرچه ها، توسط طراح سازه تعیین می شود و در نقشه ها نمایش داده می شود. در تعیین جهت تیرچه ها در هر دهانه اصولی وجود دارد که می بایست از آن ها در تعیین جهت تیرچه ها تبعیت نمود. یکی از آیتم هایی که در جلسه پنجم آموزش طراحی سازه های بتنی یاد میگیریم، نحوه تعیین جهت تیرچه ریزی در دهانه های مختلف سقف تیرچه یونولیت است.

جهتی که در نقشه برای تیرچه ها نمایش داده شده است، همان جهتی است که در طراحی سازه لحاظ شده است. لذا جهت تیرچه ریزی سقف ها باید دقیقا مطابق نقشه ها انجام شود.

شکستن سفال داخل تیرچه ها ( در تیرچه های پاشنه سفالی)

اولا ناظران محترم توجه داشته باشند که استفاده از تیرچه های پاشنه فوندله ای در تهران و حومه ممنوع است. در سایر شهرستان ها هم ناظران محترم بایستی از سازمان نظام مهندسی استان مربوطه استعلام نمایند. هر چند بهتر است حتی الامکان از بکارگیری این نوع تیرچه ها پرهیز کرد.

در صورت مجاز بودن و استفاده از این نوع تیرچه ها، هنگام قرار دادن تیرچه ها، هنگام قرار دادن تیرچه ها ، طولی از سر تیرچه را که درون تیر قرار میگیرد، باید فاقد پاشنه سفالی باشد. چرا که سفال از جنش خاک است و با بتن تیر، پیوستگی مناسبی ایجاد نمی کند. 

رعایت کاور تیر، در اجرای بلوک های پلی استایرن یا یونولیتی:

بسیار اتفاق می افتد که ینونولیت های مجاور تیرها به میلگرد تیرها چسبیده و مانع از ایجاد پوشش بتنی لازم می شود، که باید آن قسمت از یونولیت بریده شود تا حداقل میزان کاور، رعایت گردد.

  نکته ایمنی مهم در اجرای سقف تیرچه یونولیت :

برای جلوگیری از بروز حادثه، کلیه کارگران علاوه بر دارا بودن شرایط ایمنی لازم، هنگام راه رفتن بر روی سقف های نیمه آماده باید دقت لازم را در محل گذاشتن قدم ها داشته باشند و بر روی تیر یا تیرچه های با استحکام کافی راه بروند.

پیشنهاد همکاری و کسب درآمد برای مهندسین دارای پروانه ناظر و مجری شاغل در تهران و حومه
برای کسب اطلاعات بیشتر روی لینک کلیک کنید یا تماس بگیرید.
۰۹۱۹۶۸۳۵۵۶۵ مهندس قربانی
86 نظرات
  1. عرفان می گوید

    با سلام و خسته نباشید خدمت مهندس قربانی عزیز

    مطلب بسیار مفیدی بود البته در توضیح انواع تیرچه ها جای تیرچه پیش تنیده خالی بود چرا که هم ارزون تر از سایر تیرچه هاست هم کیفیت ساخت بسیار بالایی داره
    در کل بابت مطالب مفید سایت ممنونم

    1. مهندس قربانی می گوید

      سلام. ممنونم از شما و خوشحالم که مطالب سایت مورد توجه شما قرار گرفته است.
      در خصوص مطلبی که اشاره فرمودید، در پروژه هایی که بنده حضور داشتم، تا کنون از این نوع تیرچه ها، استفاده نشده است. حتما در مطالب آتی به این موضوع خواهیم پرداخت.

  2. هستی می گوید

    با سلام و خسته نباشید
    مطالب بسیار شفاف و قابل فهم هستند.بسیار سپاس گذارم

    1. مهندس علی قربانی می گوید

      سلام. ممنونم. موفق باشید.

  3. رسول می گوید

    سلام بر مهندس قربانی عزیز
    مهندس جان ممنون میشم این سوال رو پاسخ بدین

    در اجرای سازه تیرچه بلوک حداکثر دهانه توصیه شده چقدر است ؟
    ۶٫۵ متر ۷ متر ۷٫۵ متر

    1. مهندس علی قربانی می گوید

      با سلام و وقت بخیر خدمت شما دوست گرامی
      در اجرای سقف شما ملزم به اجرا مطابق نقشه هستید. مشخصات تیرچه ها با توجه به طول دهانه تغییر میکند که در نقشه ها مشخصات تیرچه ها درج شده است که باید مطابق آن ساخته شود. (مشخصات از قبیل سایز و تعداد میلگرد ها، عیار و مقاومت بتن پاشنه تیرچه ها )- معمولا در صورتی که طول دهانه بیشتر از ۷ متر باشد یا سقف به صورت پارکینگی باشد، تیرچه ها در نقشه به صورت دوبل نمایش داده می شود و به همین صورت نیز می بایست اجرا گردد.
      البته تیرچه های با مشخصات یا ویژگی های خاص می توانند طول های بزرگتری را داشته باشند. مثل تیرچه های پیش تنیده که طبق اظهارات تولید کنندگانش ، می تواند،تا دهانه ۱۲ متری هم ساپورت کنند.
      تشکر از شما

  4. مهران زند می گوید

    با سلام ممنون از مطالب بسیار مفید و شفاف شما به امید موفقیت روز افزون شما مهندس قربانی بزرگوار

    1. مهندس علی قربانی می گوید

      سلام بر شما
      خیلی ممنونم
      بنده هم برای شما آرزوی سلامتی و شادکامی دارم.

  5. عباس می گوید

    سلام مهندس مطالب مفیدواموزنده بودفقط یه سیوال ایا تیراهن زنبوری چهارده بارتیرچه ۶ متری رابون جک تحمل میکند؟

    1. مهندس علی قربانی می گوید

      سلام. خیلی ممنون
      خیر. می بایست زیر تیرچه ها در فواصل ۲ متری مهار گردد.

  6. مازیار می گوید

    با سلام
    دهانه تیرچه ها از بر تیر تا بر تیر محاسبه میشه یا از آکس تیر؟

    1. مهندس علی قربانی می گوید

      سلام. به طور اصولی باید از آکس محاسبه کرد ولی خیلی این مورد حساس نیست.

      1. پیمان می گوید

        با عرض سلام و خسته نباشید…خواستم بپرسم به هنگام تقسیم بندی تیرچه ها باید در مجاورت تیر ابتدا یونولیت قرار داده بشه یا تیرچه ؟؟؟و دلیلش رو بدونم و در صورت امکان و محبت بند آیین نامه ای مرتبط رو اعلام کنید..بی نهایت سپاسگزارم

        1. مهندس علی قربانی می گوید

          سلام و وقت بخیر. جهت یکپارچگی بهتر سقف و رسیدن به دیافراگم سلب که در طراحی سازه مد نظر است، بهتر است، در مجاورت تیر، ابتدا تیرچه قرار داده شود. هر چند در طبق نشریه ۵۴۳ سازمان مدیریت در خصوص طراحی و اجرای سقف های تیرچه بلوک، اجرای بلوک در مجاورت تکیه گاه، طبق دیتایل ارائه شده در صفحه ۵۶ بلامانع است.

  7. پیمان می گوید

    با عرض سلام و خسته نباشید…خواستم بپرسم به هنگام تقسیم بندی تیرچه ها باید در مجاورت تیر ابتدا یونولیت قرار داده بشه یا تیرچه ؟؟؟و دلیلش رو بدونم و در صورت امکان و محبت بند آیین نامه ای مرتبط رو اعلام کنید..بی نهایت سپاسگزارم

    1. مهندس علی قربانی می گوید

      سلام و وقت بخیر. جهت یکپارچگی بهتر سقف و رسیدن به دیافراگم سلب که در طراحی سازه مد نظر است، بهتر است، در مجاورت تیر، ابتدا تیرچه قرار داده شود. هر چند در طبق نشریه ۵۴۳ سازمان مدیریت در خصوص طراحی و اجرای سقف های تیرچه بلوک، اجرای بلوک در مجاورت تکیه گاه، طبق دیتایل ارائه شده در صفحه ۵۶ بلامانع است.

  8. موسوی می گوید

    با سلام به شما مهندس و همکار عزیز تشکر فراوان دارم از شما بابت مطالب آموزشی خوب و مناسب. برایتان آرزوی موفقیت میکنم

    1. مهندس علی قربانی می گوید

      سلام. خواهش میکنم. ممنون از جنابعالی . شادکام باشید.

  9. مژگان فریدونی می گوید

    با سلام
    پس از اجرای یک سقف تیرچه کرومیت و بتن ریزی با سوراخ کردن یکی از یونولیتها از زیر سقف متوجه شدیم بتن کاملا پایین نرفته و با پاشنه درگیر نشده است.ایا شما راهکاری برای اصلاح سقف پس از اجرا دارید.با تشکر

    1. مهندس علی قربانی می گوید

      سلام.
      اگر به صورت موضعی و محدود این مورد اتفاق افتاده باشد، می توان از زیر سقف اقدام به قالب بستن و تزریق دوغاب نمود. اما اگر به صورت کلی در تمام سقف این مورد وجود داشته باشد، خیر، راهکاری به نظرم نمی رسد.

  10. علی می گوید

    باسلام برای طول ۶٫۳۰ متر می توان تیر مکعب بجای تیرچه استفاده کرد

    1. مهندس علی قربانی می گوید

      سلام.
      منطورتان تیر مکعب آماده بتنی است؟
      در این خصوص باید به صورت کتبی موافقت طراح را بگیرید.

  11. نادر می گوید

    سلام سقف همکف تجاری وپارکینگ میباشد وتیرچه دوبل صنعتی انداختم بتن عیار ۴۰۰ ریختم متراژ سقف ۸۲۵ مترمیباشد ولی تقریبا ۸۰ مترمربع ضخامت بتن ۲ سانتیمتر میباشد چه مشکلی پیش میاید ضمنا راه جبران آن چیست

    1. مهندس علی قربانی می گوید

      سلام. وقت شما بخیر. ۲ سانتی متر یا ۲۰ سانتی متر ؟ اگر ضخامت بتن پوشش ۲۰ سانتی متر باشد، بار مرده اضافی در آن بخش از سقف اعمال شده است و با توجه به وسعت تقریبا زیاد آن می بایست فایل طراحی سازه با بارگذاری جدید، آنالیز شود که کفایت ستون ها در آن بخش، کنترل گردد. مشکل بعدی که ممکن است پیش بیاید، خیز و شکم دادن تیرچه ها تحت بار اضافی است، در این صورت می بایست با اجرای تیر تقویتی زیر سقف از آن جلوگیری کرد. همچنین تجهیزاتی وجود دارد، که با کمترین آسیب به سازه می توانید بتن اضافی را بردارید، البته با توجه به وسعت سطح مذکور هزینه آن زیاد می گردد.

  12. ح.م می گوید

    با سلام در نقشه اجرایی سازه برای سقفی که کاربری پارکینگ هم دارد و دارای دهانه ۷ متری نیز هست تیرچه به صورت تک داده شده است و تیرچه پارکینگ به صورت جداگانه اما با همان دیتایلی که برای سقفهای غیر پارکینگی داده است طراحی شده است. برخی از اجراکنندگان خودشان اقدام به اضافه کردن تیرچه به صورت دوبل میکنند آیا این کار برای ما در حین اجرا ضرورتی دارد؟
    و اینکه طراح سازه باتجربه و خبره ای را میشناسید که به بنده معرفی بفرمایید.

    1. مهندس علی قربانی می گوید

      با سلام و وقت بخیر.
      این به دلیل اشتباه نقشه کش در قرار دادن دتایل ها بوده
      سقف مذکور، حتما باید یا به صورت تیرچه دوبل اجرا گردد، یا تیرچه ها برای سقف پارکینگ طراحی گردد که مسلما متفاوت با تیرچه های سقف مسکونی خواهد بود (هم نمره میلگردها افزایش می یابد و هم میلگرد تقویت در تیرچه اضافه می شود.
      جهت ارتباط با طراح سازه با شماره ذیل تماس بگیرید:
      ۰۹۱۹۶۸۳۵۵۶۵
      مهندس قربانی

  13. مهدی می گوید

    با سلام
    آیا میتوان یک انتهای تیرچه را در داخل ستون قرار داد؟

    1. مهندس علی قربانی می گوید

      سلام و وقت بخیر. ستون در تراز طبقه باید محل عبور تیرهای اصلی باشد نه تیرچه.

      1. مهدی می گوید

        با تشکر از توجه تان
        درصورتیکه زمین در کناره دارای کجی باشدو برای مستطیلی شدن پلان، نیاز به بالکن مثلثی شکل باشد، آیا میتوان یک سر تیرچه را در داخل ستون کناری و سر دیگر آنرا داخل تیر کنسول متصل به ستون کناریِ دیگر، قرار داد؟

        1. مهندس علی قربانی می گوید

          باید ببینید در نقشه به چه صورت نمایش داده شده است.
          معمولا در این حالت بالکن را به صورت دال اجرا می کنند. این حالت هم که فرمودید امکان پذیر است ولی اگر به صورت دال (دو ردیف میلگرد مشبک در بالا و پایین) اجرا کنید بهتر است.

  14. مهدی می گوید

    ببخشید یک سوال دیگه داشتم از محضرتون
    آیا امکان عبور تیرچه از داخل تیر بتنی وجود دارد؟

    1. مهندس علی قربانی می گوید

      امکانش هست ولی چه لزومی به این کار می باشد؟

      1. مجتبی می گوید

        سلام
        در یک پروژه تیرچه سقف پارکینگ را همانند مابقی سقفها اشتباه اجرا کردند و یونولیت گذاری و حرارتی نیز اجرا شده وآماده بتن ریزی هست که متوجه این اشتباه شدیم
        آیا جهت برطرف کردن اشتباه بدون اینکه سقف جمع شود و تیرچه ها عوض شود میشود روی پاشنه بتنی میلگردی جهت تقویت اضافه کرد؟

        1. مهندس علی قربانی می گوید

          سلام.
          اشتباه در چه حدی بوده است؟
          مثلا باید تیرچه دوبل اجرا می شده ولی تک اجرا شده است؟ اگر اینگونه است که باید سقف را مجددا باز کرده و اصلاح کنید.
          اما اگر میلگرد تیرچه ضعیف بوده است می توانید با نظر مساعد ناظر تیرچه ها را همانجا با میلگرد تقویت نمایید. و میلگرد ها را در فواصلی به زیگزاگ ها خال جوش بزنید. برای اطمینان یک یا دو ردیف ژوئن هم اضافه کنید. روی سقف نیز میلگردهایی با نمره ۱۲ یا ۱۴ در فواصل یک متر به صورت طولی و عرضی بخوابانید و ضخامت دال روی سقف را نیز کمی بیشتر نمایید.
          البته همه این موارد در صورت مجوز ناظر انجام شود.

  15. محسن می گوید

    سلام ممنون ازمطلبتون پرفایده بوداگه میشه درمورداجراونصب ان به عنوان سقف هم توضیح کامل بدیدممنون

    1. مهندس علی قربانی می گوید

      سلام و وقت بخیر در آموزش نقشه خوانی و نکات اجرایی سازه های بتنی به صورت کامل به این سقف پرداخته شده است. می توانید این آموزش را تهیه فرمایید.
      تشکر.

  16. محققی می گوید

    با عرض سلام و تشکر. در ساختمانی با این مطلب مواجه شدیم که تیرچه سقف پارکینگ را به صورت تکی اجرا کرده اند و ساختمان هم تکمیل شده و در آن ساکن هستند. بهترین راه جهت تقویت از مسیر زیرزمین هست که یک سالن بزرگ داره و قابل دسترس هست. باتوجه به این که نوع تیرچه ها قوی تر از طبقات و مختص به پارکینگ در نظر گرفته شده می خواستم نظر جنابعالی در مورد بهترین راه مقاوم سازی این مورد جویا بشوم.
    با تشکر

    1. مهندس علی قربانی می گوید

      با توجه به اینکه می فرمایید تیرچه ها قوی تر می باشد، احتمالا طبق نظر طراح ساختمان نیازی به تیرچه دوبل نبوده و بنابراین نیازی به تقویت هم نیست مگر اینکه تیرچه ها خیز برداشته باشند یا شکم داده باشند.

  17. توحید می گوید

    مهندس جان سلام اگه امکان داره در مورد لرزش سقف تیرچه بلوک و اینکه چقدر مجاز هست این لرزش راهنمایی کنید و اگه میشه راجع به علائم ضعیف بودن سقف یا ستون هم توضیح بدین

    1. مهندس علی قربانی می گوید

      سلام و وقت بخیر
      لرزش سقف در این سقف ها عمدتا به دلیل عدم اجرا یا اجرای غیر صحیح جزییات مربوط به این سقف ها است. مهم ترین نقش را در کاهش لرزش این سقف ها ، اجرای صحیح ژوئن دارد. هر چقدر تعداد ژوئن ها و عرض ژوئن ها بیشتر باشد لرزش سقف کمتر است. همچنین صخامت کلی سقف (ارتفاع تیرچه ها) و همچنین ضخامت کف سازی و جنس کف سازی نیز در این زمینه تاثیر دارد. اجرای کف سازی اصولی مثل پوکه ریزی و فوم بتن ، نقش موثری در کاهش صدا و لرزش دارد. شاخص دقیقی برای تعیین میزان لرزش ساختمان نمی شناسم اما هر چقدر این لرزش از حوزه تشخیص انسان خارج باشد بهتر است.

  18. مجتبی می گوید

    سلام اقای مهندس بنده برام تیرچه ۶ متری درست کردن زیگزاشون ۱۸ سانتی متره
    ایا برا سقف مشکل ایجاد میشه اما میلگردشا قوی هست

    1. مهندس علی قربانی می گوید

      سلام و وقت بخیر
      ارتفاع تمام شده تیرچه می بایست مطابق نقشه باشد. کاهش ارتفاع تیرچه مقاومت برشی آن را کاهش می دهد ، اگر ارتفاع تمام شده تیرچه کمتر از نقشه است مجددا طراح باید سازه را با تیرچه موجود آنالیز نماید یا تیرچه ها را عوض کنید.

  19. سپهر می گوید

    ممنون از مطلب شما
    بسیار با قلم ساده و قابل فهم نوشته شده بود .
    امروز در پروژه بسیار قابل استفاده بود

    1. مهندس علی قربانی می گوید

      خواهش می کنم. موفق باشید.

  20. ر.خوش می گوید

    سلام مهندس وقت بخیر
    در یک ساختمان در یک سهل انگاری و عدم توجه در یک دهنه از سقف از سه دهنه جهت تیرچه ها مخالف اجرا شده اند میخواستم به نظرتان چه قدر در کل ساختمان تاثیر میگذارد.ستونها مربع و تیرها در دو جهت ابعاد مساوی اند.

    1. مهندس علی قربانی می گوید

      سلام . وقت شما هم بخیر.
      نقشه سازه وحی منزل نیست. این مورد هم خیلی حاد نیست.
      به طراح ساختمان مراجعه نمایید تا سازه را با وضع موجود جهت تیرچه ریزی آنالیز نماید. اگر مشکلی برای سازه پیش نیامد، بقیه سقف ها را تا بالا همسان با همین سقف پیش بروید تا برای عبور احتمالی لوله های تاسیساتی و فاضلاب و …. مانعی ایجاد نشود.

  21. محمد می گوید

    با سلام سپاس از مطالب بسیار مفیدتون
    در یکی از نظارت هام که اتفاقا سقف تیرچه بلوک یونولیتی بود بعد بتن ریزی ترکهای زیادی بر روی سقف دیده شد علت چی میتونه باشه؟ و وظیفه من به عنوان ناظر چیه؟

    1. مهندس علی قربانی می گوید

      سلام. خیلی بستگی به نوع ترک ها داره. کلا ترک در سازه بتنی امری اجتناب ناپذیره . ترک می تونه عوامل مختلفی داشته باشد. دمای مناسب در موقع بتن ریزی خیلی مهم است. اینکه به جای آب از افزودنی استفاده شود خیلی مهم است. کاور و پوشش روی سقف حداقل ۵ تا ۷ سانت باید رعایت گردد. عمل آوری بعد از بتن ریزی خیلی مهم است. ماسه مصرفی در بتن آماده باید کاملا شسته و فاقد خاک باشد. همه اینها عواملی هست که اگر درست رعایت نشود در کیفیت بتن ریخته شده موثر است.

  22. محمد می گوید

    سلام
    علت ترک خوردن در محل میگرد های حرارتی سقف های یونولیتی چیه و وظیفه ناظر چیه؟

    1. مهندس علی قربانی می گوید

      سلام
      ترک خوردن می تواند عوامل مختلفی داشته باشد. در این خصوص احتمال دارد کاور بتن کم بوده باشد. البته عموما در سقف های یونولیتی به دلیل انعطاف پذیری یونولیت، وجود ترک امری اجتناب ناپذیر است. می توان این ترک ها را با استفاده از دوغاب سیمان پر نمود.

  23. فرشید می گوید

    سلام
    در قسمتی از سقف با دهانه حدود ۷ متر طول تیرچه ها یکم کوتاه هستن یعنی به وسط تیر نرسیدن با توجه به اینکه سقف آماده بتن ریزی هست راهکار شما چیه جناب مهندس؟

    1. مهندس علی قربانی می گوید

      سلام. اگر حداقل ۱۵ سانتی متر تکیه گاه روی تیر داشته باشند کفایت می کنند. ضمن این که اتکا ها در سر همه تیرچه ها می بایست اجرا و با سیم بسته شود.

  24. meghdad می گوید

    سلام
    مهمترین عیب سقف های تیرچه بلوک با یونولیت بحث آتشسوزی است… پیشنهاد میکنم از اجرای آن صرف نظر کنید چون با کوچکترین آتشسوزی به آسانی آتش راه خودشو به تمام طبقات پیدا میکند و اگرهم آتش کوچک باشد تمام اتاق های آن طبقه سیاه و بوی بد خواهد داشت

    1. مهندس علی قربانی می گوید

      سلام.
      قابلیت اشتعال زایی فوم ها ، بیشتر مربوط به زمانی است که تازه تولید شده و از کارخانه به محل ساختمان حمل شده است. چون داخل فوم های تازه گاز وجود دارد. این گاز بعد از دو سه روز خارج شده و اشتعال زایی فوم ها به شدت کم می شود.

  25. نسرین می گوید

    سلام وقت بخیر ..در سازه بتنی اگه سقف تیرچه بلوک اجراشده باشد و بخواهیم بعدا داکت اجرا کنیم میشه سقف رو برش بدیم برا داکت..تیر یا تیرچه برش بدیم اشکال داره..چه راه حلی پیشنهاد میدید

    1. مهندس علی قربانی می گوید

      سلام. به هیچ وجه نباید تیر یا تیرچه را برش بدهید. از قبل باید محل عبور کانال ها را پیش بینی می کردید و در تقسیم تیرچه ها دقت می کردید. الان باید جایی برای عبور کانال ها انتخاب کنید که فقط یونولیت و کاور سقف شکافته شود. همچنین می توانید از سیستم های داکت اسپیلت استفاده کنید که کانال ها در خود واحد می چرخد و نیاز به رایزر تا پشت بام نیست.

  26. نسرین می گوید

    سلام مرسی از راهنمایی جامع شما…لازم به ذکر هست فضای نورگیری این ساختمون داره و این داکت تنها برا عبور تاسیسات برق و مکانیک میخواهیم.. آیا این سیستم داکت اسپلیت برا اینکار جواب میدهد یا تنها برا تهویه هوا گرم و سرد هست؟

    1. مهندس علی قربانی می گوید

      خواهش می کنم. بنده هم در خصوص همون عبور تاسیسات برقی و مکانیکی عرض کردم که نباید تیر یا تیرچه را تخریب نمود. البته اکثر تاسیسات مثل سیم کشی ها و لوله های هواکش و … نیاز به تخریب اساسی ندارد و با برداشتن بخشی از فضای بین تیرچه ها می توان کانال ها را عبور داد. فقط در خصوص عبور کانال های کولر باید دقت کنید که از فضای مابین تیرچه ها عبور داده شود که آسیبی به تیرچه ها نرسد. سیستم داکت اسپیلت کاملا می تواند گرمایش و سرمایش واحد را تامین کند. فقط هزینه هایش بالاتر است. می توانید جهت مشاوره دقیق تر با این شماره تماس حاصل فرمایید : ۰۹۱۹۶۸۳۵۵۶۵

  27. امیر می گوید

    سلام وقت بخیر اسکلت بتنی در دو سقف تیرچه یونولیت..در دهانه آکس ستون ۷ متر در ۵ متر تیرچه دوبل استفاده کنیم و تیرچه عمود بر دهانه ۵ متر باشه یا راهکار دیگه ای دارید؟

    1. مهندس علی قربانی می گوید

      سلام . ممنون. شما باید به یک طراح مراجعه کنید، بر اساس نقشه معماری شما سازه رو طراحی کند و نقشه به شما بدهد. در نقشه، مقطع تیرها و ستون ها و تعداد و سایز میگلردهای آن مشخص می شود . همچنین جهت تیرچه ریزی و مشخصات تیرچه ها نیز مشخص می شود. شما می توانید پلان ساختمانتان را برای ما ارسال کنید تا برایتان این طراحی را انجام دهیم. برای این منظور می توانید با شماره ۰۹۱۹۶۸۳۵۵۶۵ تماس حاصل فرمایید.
      تشکر

  28. Majid می گوید

    سلام مهندس ناظرم فقط برای بازدید میاد سر ساختمون حالا بخاطر نتونستن نقشه خوانی توسط اسکلت کار تیر های ۴۰در ۴۵ رو برعکس کار کرده و مهندسم میگه که باید سقفو باید باز کرد و دوباره تیرها رو به سمت ۴۵ کار کنی ایا با تقویت میشه این سقفو بریزیم تا سقف بعدی یا نه در زمان اجرا نیز مهندس ناظرم اصلا به ساختمان سر نمیزند که مشکل بوجود نیاد حالا باید چیکار کنم ممنون

    1. مهندس علی قربانی می گوید

      سلام. چرا کار رو دادید به کسی که نقشه خوانی بلد نیست. مهندس ناظر وظیفه نداره بالاسر پیمانکار بایسته بگه چیکار کنه چیکار نکنه. مهندس مجری برای همین کار هاست. اینکه میلگرد اضافه کنیم تا تیر تقویت بشه باید مهندس ناظر موافقت کنه. می تونید بروید به طراح سازه مراجعه کنید و موضوع رو بگید تا وضعیت موجود رو بررسی کنه اگر از نظر اون مشکلی نبود به ناظر نامه بده یا نقشه جدید بر اساس وضعیت موجود بده تا بتونید کارتون رو ادامه بدید. از ناظر انتظار نداشته باشید براتون کار مجری رو انجام بده. اصلا ناظر حق دخالت در اجرا و مشاوره رو نداره. اگر میخواهید کارتون بدون اشکال اجرا بشه، باید یک مهندس مجری سر کار بگذارید.

  29. نسرین می گوید

    سلام جناب مهندس ..اسکلت بتنی در دو سقف با دهنه ستون ۷ متر در ۴٫۳۰ متر آیا تیرچه دوبل بهتر هست یا تیرچه کرومیت کلا اجرا بشه؟هزینه سقف تیرچه کرومیت کمتر هست یا تیرچه بلوک؟تیرچه ها عمود بر دهانه کوچکتر بهتر هست یا بالعکس؟

    1. مهندس علی قربانی می گوید

      سلام وقتتون بخیر
      اگر تیرچه ها در راستای ۷ متری اجرا شود بهتر است به صورت دوبل باشد و حتما نیاز به دو ردیف ژوئن دارد. اگر در راستای ۴٫۳ باشد تک باشد کفایت می کند. اینکه کرومیت باشد یا پاشنه بتنی ، تاثیری در اینکه دوبل باشد یا نباشد ندارد. تیرچه کرومیت به دلیل اینکه ورق آهن و نبشی در آن استفاده می شود گران تر است. اینکه در کدام جهت اجرای تیرچه ها بهتر است بستگی به فایل طراحی و نظر طراح دارد. در اینجا نمی توان اظهار نظر کرد.

  30. آرتین می گوید

    سلام جناب مهندس ..میخواستم بدونم آیا اجرای تیرچه کرومیت در اسکلت بتنی برای ارتفاع ۵ الی ۶ متر نیاز به به شمع و داربست ندارد؟و آیا هزینه کلی اجرای سقف با تیرچه یونولیت نسبت به تیرچه کرومیت براساس هزینه شمع و دستمزد و بتن کمتر است یا بیشتر یا بالانس هست و فرقی نمیکنه البته در ارتفاع بالای ۴ متر…یا تیرچه کرومیت ربطی به ارتفاع ندارد و بستگی به طول دهنه دارد؟ خیلی متشکرم

    1. مهندس علی قربانی می گوید

      سلام وقتتون بخیر
      در خصوص اجرای تیرچه کرومیت در اسکلت بتنی ، حتما بایستی تاییدیه طراح و موافقت ناظر ساختمان را بگیرید. اجرای شمع زیر سقف در سازه های فولادی که تیرهای اصلی فولادی هستند و مقاومت ذاتی دارند ، نیاز نیست. در ساختمان های بتنی، بیشترین جک و شمع ها زیر تیرهای بتنی اجرا می شود که در هر صورت باید اجرا شود. به همین دلیل تفاوت چندانی در دستمزد نمی کند. تیرچه های کرومیت عموما گرانتر از تیرچه های بتنی هست. البته سبک تر از تیرچه های بتنی است. بعضی تیرچه ها هستند که مشابه تیرچه بتنی هستند فقط پاشنه فلزی دارند، یعنی به جای بتن یک ورق فولادی سرتاسری در پاشنه تیرچه کار شده است. در تیرچه های بلندتر یک میلگرد هم به صورت تقویتی در طول پاشنه فولادی جوش داده می شود. ما در یک ساختمان واقع در محله تهرانسر از همین تیرچه ها استفاده کردیم و راضی بودیم.

  31. نسرین می گوید

    سلام در اجرای سقف تیرچه بلوک در وسط دهنه متاسفانه خیز رعایت نکردن و بعد بتن ریزی ۲ الی ۳ سانت خیز پیدا کرد تقریبا زیر تیر اصلی..راهکار شما چیست؟این ساختمان در دو طبقه اجرا خواهد شد و فعلا سقف طبقه همکف انجام شد..تشکر

    1. مهندس علی قربانی می گوید

      سلام. اگر طول دهانه چقدر است؟ سر تیرچه ها روی تیر مذکور هست یا خیر؟ اگر طول دهانه زیاد زیاد است و بارگذاری روی تیر انجام شده است، باید مقاوم سازی انجام داد. روش های مختلفی برای مقاوم سازی بسته به شرایط موجود، می توان به کار گرفت. می توانید جهت راهنمایی بیشتر با این شماره تماس بگیرید. ۰۹۱۹۶۸۳۵۵۶۵

  32. نسرین می گوید

    سلام طول دهانه ۷ متر و تیرچه ها هم روی این تیر انجام شد..متاسفانه اون قسمت بدلیل شل بودن خاک و جک نادرست خیز پیدا کرد

    1. مهندس علی قربانی می گوید

      آویز تیر چقدر است؟ برای طول ۷ متر، ۲-۳ سانتی متر خیز، اگر افزایش پیدا نکند قابل قبول است. می توانید عکسی از وضع موجود را در واتس آپ ارسال فرمایید.

  33. آرش می گوید

    با سلام مهندس ما بنیاد مسکن برایمان اسکلت پیچ مهره ای ۸۵متری درنظر گرفته با سقف تیرچه یونولیت سوال اول اینکه این پیچ و مهره ای واقعا مقاوت داره چون هم پیچ هاش بسیار ضعیفه هم اینکه به یک تسمه۵میلیمتری تیرهابه ستون وصل شدن و دیگه هیچ تسمه با نبشی وجود نداره و سوال دوم اینکه تیرچه های ما با طول ۴/۶۰از میلگرد۱۰استفاده کردن ۲عددکف یکی بالا استفاده کردن ایا تیرچه ها ضعیف نیستن تیرچه پایه بتونی هستن با تشکر از زحمتتون

    1. مهندس علی قربانی می گوید

      سلام.
      ساختمان چند طبقه هست؟ پیچ ها سایز چند است ؟ سازه پیچ و مهره ای اگر درست طراحی شده باشد و درست اجرا شود نسبت به جوشی بهتر است. تسمه ۵ میلیمتری من ندیده ام برای عضو سازه ای استفاده شود بخصوص اگر اتصال گیردار باشد. اگر هم اتصال مفصل باشد به نظر می رسد باید با نبشی یا لچکی زیر ورق تقویت گردد. برای تیرچه با طول ۴ متر تا ۵ متر هم حداقل برای میلگرد پاشنه دو عدد میلگرد سایز ۱۴ معمولا در نظر می گیرند و میلگرد ۱۰ ضعیف هستش. برای راهنمایی و مشاوره دقیق تر می توانید با شماره ۰۹۱۹۶۸۳۵۵۶۵ ارتباط بگیرید.

  34. آرام می گوید

    برای دهانه های زیر ۷ متر تقویتی تیرچه ۲۰ مناسب؟
    و میلگرد اصلی تیرچه چند باشد؟ و طبق جدول اخر نقشه باید سازه باید عمل کرد؟ آویز سقف تیر ۴۰×۴۰ چند باشد؟

    1. مهندس علی قربانی می گوید

      دوست عزیز لطفا به نقشه سازه یا طراح سازه مراجعه کنید.

  35. محمد می گوید

    میلگرد اتکا و میلگرد منفی باید همزمان در سقف تیرچه اجرا شود یا خیر؟

    1. مهندس علی قربانی می گوید

      بله به صورت همزمان.

  36. علی می گوید

    درودها جناب مهندس
    متاسفانه بعد از اجرا متوجه نا تراز بودن یک دیوار در زیرتیرچه ها شدم،بطوری که ارتفاع یک دیوار با دیوار روبرو حدود ۵ سانت کوتاه تر میباشد،آیا این اجرا خطرناک میباشد یا خیر.واگر خطرناک است راه اصلاحی احیانا وجود دارد؟ باسپاس

    1. مهندس علی قربانی می گوید

      سلام . وقت بخیر
      می توانید دیواره ها را مسلح و تقویت کنید تا برای تحمل نیروی افقی ناشی از کج بودن تیرچه ها را تحمل کند.

  37. مرتضی می گوید

    سلام وقت بخیر .مایک سازه بتنی در چهار سقف اجرا کردیم و واحد ها هم تکمیل شده اند و یکی از دهانه ها به صورت اکس ۷/۵میباشد و ما در چهار سقف تیرچه تک با۳تا میلگرد ۱۶ پایین و یک ۱۴ بالا استفاده کردیم آیا خطری دارد یا اقدامی باید کرد

    1. مهندس علی قربانی می گوید

      سلام.برای این دهانه معمولا ، تیرچه باید دوبل اجرا گردد. یعنی همین تیرچه با این مشخصات دوبل کنار هم. مگر اینکه در نقشه های سازه طراح قید کرده باشد که تیرچه به صورت تک باشد. آیا تیرچه ها دچار خیز شده اند؟ اگر دچار خیز شده باشند که صد در صد باید مقاوم سازی صورت گیرد.

  38. رضا می گوید

    سلام آقای مهندس زمینی به ابعاد ۸ در ۱۱٫۵ متر میتونیم فاصله بین ۲ ستون کناری رو ۸ متر در نظر بگیریم

    1. مهندس علی قربانی می گوید

      سلام. در جهت عرضی ۸ متر میتونی دو تا ستون بگذارید. وسط ستون نداشته باشید. ولی در جهت طولی سه ردیف ستون می خواهید که فاصله آکس ستون های بهتره همون ۵-۵٫۵ باشه. اگر در این جهت هم یک دهانه ۸ متری بخواهید اجرا کنید، اولا نیاز به تیرچه های خیلی سنگین به صورت دوبل هست. دوما، لرزش سقف موقع بهره برداری خیلی زیاد میشه. سوما ستون های خیلی قطوری نیاز دارید. (۵۰ در ۸۰) چهارما آویز تیرهاتون میره روی ۳۰ یا ۳۵ . بنابراین توصیه نمی کنم.

  39. ایران پور می گوید

    سلام آقای مهندس خسته نباشید من برای سقف یک اتاق تیرچه صنعتی بتنی ۴٫۵ متر با میلگرد بالایی ۱۰ میلگرد کف دو تا ۸ و یک میلگرد تقویتی ۱۰ داره انداختم با یونولیت ۷۰٫ یک ژوئن هم ازوسط تیرچه ها رد شده با میلگرد ۱۴٫
    میخواستم نظر شما رو بدونیم احساس میکنم تیرچه هام ضعیف شده

    1. مهندس علی قربانی می گوید

      سلام.
      معمولا میلگرد ۸ برای تیرچه های زیر ۳ متر مثلا تیرچه های خرپشته استفاده می شود. شما مراجعه کنید به نقشه سازه ، جزییات تیرچه ها را نگاه کنید که برای این دهانه چه سایز میلگردی به کار باید برود. اگر در نقشه نداده است تماس بگیرید از طراح بپرسید. اگر بدون نقشه کار کردید که سایز میلگرد پایین حداقل ۱۲ باید می بود. یونولیت ۷۰ هم معمولا برای تیرچه کرومیت استفاده می شود نه تیرچه بتنی. برای تیرچه بتنی از یونولیت ۵۰ باید استفاده شود. که با کسر سه سانتی متر از هر طرف بابت لبه ها، فاصله مفید ۴۲ سانتی متر باقی می ماند. باید قبل از سفارش تیرچه ، در این خصوص مشورت می کردید.

  40. مرتضی می گوید

    با سلام خدمت مهندس قربانی،میخواستم بدونم تیرچه برای طول ۶.۵ متر جوابگو می باشد یعنی در آینده میتوان برای ساخت طبقه دوم این واحد برنامه ریزی کرد؟

    1. مهندس علی قربانی می گوید

      سلام. بله می توان ولی باید تقویت های لازم در میلگردهای بکارگیری شده در تیرچه دیده شود. احداث طبقه دوم مرتبط با تیرچه نیست. بستگی به جوابگویی فونداسیون و تیر و ستون ها دارد که در مدل سازی و بررسی در نرم افزار مشخص می شود.

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.