آموزش محاسبه عمق و تعداد گمانه ها در آزمایش خاک:
گمانه چاهی است که به وسیله ماشین حفار، کنده می شود. قطر گمانه بسیار کوچک تر از چاهکی است به صورت دستی حفر می شود و نمونه هایی که از گمانه بدست می آید دست نخورده هستند. برای محاسبه عمق و تعداد گمانه ها در آزمایش خاک،برای یک ملک، از جدولی که واحد ژئوتکنیک سازمان نظام مهندسی ارائه کرده است، بهره می گیریم.
برای استفاده از این جدول، ابتدا باید پارامترهای مورد نیاز را بدست آوریم.
سطح اشغال:
اولین پارامتر S ، سطح اشغال است.
سطح اشغال با توجه به طرح تفصیلی و پهنه ای که ملک در آن قرار گرفته تعیین می شود. مساحتی از زمین است که امکان ساخت در آن وجود دارد.
عمق گودبرداری:
پارامتر بعدی که برای محاسبه عمق و تعداد گمانه ها باید بدانیم، عمق گودبرداری (D) است که با توجه به نقشه ساختمان تعیین می شود. در یک ساختمان معمولی، برای فونداسیون ۱ متر و برای هر زیر زمین ۳ متر گودبرداری نیاز است. با این حساب برای ساختمان با یک زیر زمین عمق ۴ متر ، با دو زیر زمین ۷ متر و با سه زیر زمین ۱۰ متر گودبرداری نیاز است. برای کاربری های خاص باید عمق گود را از روی نقشه تعیین کرد.
پارامتر B:
پارامتر B عرض ملک است.
تعداد گمانه ها هم مستقیما بر اساس سطح اشغال و عمق گود تعیین می شود.
چاهک دستی:
علاوه بر گمانه ای که به صورت ماشینی حفر می شود، حتماً باید، چاهک دستی نیز به منظور بازدید و بررسی لایه های خاک توسط کارشناس و فیلم برداری از آن حفر گردد.
عمق چاهک دستی باید برابر با حداکثر عمق گود باشد. تعداد چاهک ها نیز از جدول تعیین می شود.
نکته:
در صورتی که عمق محاسبه برای گمانه حداکثر ۱۶ متر باشد، می توان به جای گمانه ماشینی، چاهک دستی با همان عمق محاسبه شده حفر کرد.
اگر امکان استقرار ماشین حفار در ملک نباشد، می توان به جای گمانه ، چاهک دستی حفر نمود. در ملک های شمالی امکان استقرار ماشین حفار در حیاط هست ولی در ملک های جنوبی که ساختمان سمت گذر است، معمولا این امکان نیست. در هر صورت حفر چاهک دستی با عمق بیشتر از ۳۰ متر به دلیل خطراتی که دارد توصیه نمی گردد.
سایر پارامتر های جدول:
پارامتر N:
در ملک های با سطح اشغال بزرگتر از هزار متر،برای محاسبه عمق و تعداد گمانه ها این پارامتر نیز دخیل است. به ازای هر هزار متر، یک واحد به عنوان پارامتر N به تعداد گمانه ها استفاد می شود. برای مثال برای ملکی با سطح اشغال ۱۵۰۰ متر تعداد گمانه لازم طبق جدول ۳ می باشد.
پارامتر M:
در ملک هایی با عمق گودبرداری بیشر از ۲۰ متر برای محاسبه عمق و تعداد گمانه ها این پارامتر این پارامتر نیز دخیل است به این صورت که به ازای هر به ازای هر ده متر اضافی گودبرداری، یک واحد به عنوان پارامتر M به تعداد چاهک های دستی اضافه می گردد. برای مثال برای ملکی با عمق گودبرداری ۳۰ متر تعداد چاهک های دستی مورد نیاز ۳ عدد می باشد.
محاسبه هزینه حفاری:
پس از محاسبه عمق و تعداد گمانه ها در آزمایش خاک می توانیم هزینه آن را نیز محاسبه کنیم. هزینه هر متر حفاری، با توجه به سختی خاک در مناطق مختلف تهران متفاوت است. همچنین هزینه حفاری ماشینی و حفاری دستی هم فرق دارد.
برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد فرآیند انجام آزمایش خاک و هزینه های حفاری در مناطق مختلف تهران می توانید به این لینک مراجعه کنید.
خدمات آزمایش خاک، تست بتن و تست جوش
با توجه به لینک مذکور و اطلاعات درج شده در آن می توان هزینه انجام آزمایش را محاسبه کرد.
هزینه برگه تعهد آزمایش خاک و تهیه دفترچه:
برای ملک هایی که تعداد گمانه مورد نیاز در آن ها، ۱ عدد باشد، ۴٫۵ میلیون تومان می باشد. به ازای هر یک گمانه اضافی ۱ میلیون تومان به این عدد اضافه می گردد.
به دلیل نواسانات قیمت ها در بازار جهت استعلام قیمت بروز با شماره ۶۸۳۵۵۶۵-۰۹۱۹ مهندس قربانی تماس حاصل فرمایید.
سایر هزینه های انجام آزمایش خاک:
-
آزمایش برش برجا و بارگذاری صفحه ای:
برای ساختمان هایی با عمق گود بیشتر از ۷ متر (بیش از دو زیرزمین) انجام این آزمایشات الزامی است که هزینه انجام هر کدام ۱ میلیون تومان می باشد.
-
دانهول:
برای ملک هایی با ۱۱ سقف سازه ای و بیشتر انجام این آزمایش الزامی است. مثلا برای ساختمانی با ۳ طبقه زیر زمین، ۱ طبقه پیلوت (همکف) و ۷ طبقه روی همکف، انجام این آزمایش الزامی است. هزینه انجام آزمایش دانهول به طور تقریبی ۲ میلیون تومان است.
مثال:
برای ملکی شمالی ، واقع در منطقه ۱ تهران، و در پهنه مسکونی، با ابعاد ۱۳*۲۵ متر و سطح اشغال ۶۰%+۲متر ، و ۲ طبقه زیر زمین، تعداد و عمق گمانه ها و چاهک ها و هزینه انجام آزمایش خاک را محاسبه کنید:
محاسبه سطح اشغال :
طول ملک ۲۵ متر است، پس داریم:
متر۱۷ =۲ +۲۵*۰٫۶
متر مربع ۲۲۱ =۱۳*۱۷=S
در اکثر ملک های مسکونی سطح اشغال با همین فرمول محاسبه می شود.
توجه کنید که با اینکه مساحت ملک بیشتر از ۳۰۰ متر است ولی سطح اشغال کمتر از ۳۰۰ متر شده است. لذا از ستون اول جدول استفاده می کنیم.
با توجه به وجود دو زیرزمین، عمق تقریبی گودبرداری ۷ متر است.
محاسبه عمق گمانه:
در اینجا B برابر ۱۳ است، بنابراین عمق گمانه لازم برابر است با:
متر ۲B+D=2*13+7=33
تعداد گمانه لازم هم با توجه به جدول ۱ عدد است.
فرض کید در مثال بالا ، ملک در منطقه ۱ تهران واقع شده باشد و شمالی نیز باشد.
هزینه انجام آزمایش خاک در این ملک را محاسبه می کنیم.
هزینه هر متر حفاری ماشینی با توجه به سختی زمین توسط حفار اعلام می شود. فرض می کنیم هر متر حفاری در آن منطقه ۲۵۰ هزار تومان است.
تومان ۸،۲۵۰،۰۰۰=۲۵۰،۰۰۰*۳۳
هزینه هر متر حفاری دستی در تهران ۸۵ هزار تومان است.
تومان ۵۹۵،۰۰۰=۸۵،۰۰۰*۷
در ملک مثال فوق، تعداد گمانه ها یکی است. پس هزینه برگه تعهد همان ۴٫۵ میلیون تومان است.
در ملک مثال فوق انجام این آزمایش ها الزامی نیست.
با جمع زدن مقادیر فوق هزینه کلی انجام آزمایش خاک بدست می آید:
۸،۲۵۰،۰۰۰+۵۹۵،۰۰۰+۴،۵۰۰،۰۰۰=۱۳،۳۴۵،۰۰۰ تومان
در این مثال عمق چاهک دستی ۷ متر و تعداد چاهک نیز ۱ عدد است.
برای دریافت مقالات و مطالب جدید وبسایت نگین عمران، لطفاً فرم زیر را تکمیل نمایید.
سلام عرض می کنم خدمت شما مهندس قربانی عزیز
بنده مدت هاست پیگیر مطالب و آموزش های وبسایت شما هستم و جزء اولین نفراتی بودم که آموزش طراحی سازه های بتنی ا نرم افزار ایتبس را خریدم.
کیفیت و صمیمیت و صداقت جاری در آموزش های شما منو واداشت که برای اولین بار بیام اینجا و نهایت تشکر رو بخاطر زحماتی که میکشید داشته باشم.
امیدوارم با قدرت بیشتر به همین مسیرتون ادامه بدین.
سلام و درود بر شما دوست عزیز و گرامی.
بسیار سپاسگزارم از جنابعالی و حمایت صمیمانه شما.
به یاری خداوند یکتا، همین مسیر را با روحیه و عزم جدی، قدم به قدم طی خواهیم کرد.
سلام وقتتون بخیر. می شه لطفا بفرمایید این جدول مربوط به واحد ژئوتکنیک سازمان نظام مهندسی کدام استان هست؟
سلام و وقت بخیر
این مربوط به استان تهران است. اما کمی تغییر کرده. عمق گمانه برای سطح اشغال کمتر از ۳۰۰ متر همان ۱٫۵ برابر B (بر ملک) به اضافه عمق گودبرداری است.
سلام وقتتون بخیر ، برای فونداسیون سازه های صنعتی تعداد نمونه تست تراکم خاک از خاک بستر یعنی زیر بتن مگر چطوری مشخص میشه استاندارد خاصی هست؟
سلام. بستگی به متراژ سازه و نظر طراح سازه داره. سازه های کوچک یک گمانه هم کفایت می کنه به نظر من.
سلام. وقت بخیر. سوال من در حوزه آزمون نظام مهندسی هست. برای مثال اگر ما بخوایم یک شهرک بسازیم و ابعاد زمین شهرک ۴۰۰ در ۶۰۰ متر باشه و کنار مثلا رودخانه هم باشه. اونوقت طبق مبحث۷ ص ۷ باید ۶۰۰ رو تقسیم بر ۳۰ کنیم؟ یا باید ۴۰۰ رو در ۶۰۰ ضرب کنیم و حاصلش رو تقسیم بر ۳۰ به توان دو کنیم؟ مممنون از سایت خوبتون
سلام. ممنون.
فکر می کنم سوال شما در حوزه تعداد و عمق گمانه ها جهت آزمایش خاک هست.
چنین زمینی باید قطعه بندی شود. درصدی از آن به گذر ها اختصاص پیدا می کند و قطعاتی که تفکیک شده است و آپارتمان سازی میخواهد در آن انجام شود، بر اساس ابعاد هر کدام یک گمانه های جداگانه ای باید حفاری گردد که توضیح آن در مقاله داده شده است.
این موارد برای هر شهر فرق میکنه؟
دستور العمل نظام مهندسی در تهران ممکنه فرق کنه با شهرستان ها. بسیاری از شهرستان ها بدلیل ۴ طبقه بودن آزمایش خاک الزامی نیست.
با سلام و وقت بخیر، بنده ناظر سازه ساختمانی هستم که هنوز شروع عملیات انجام نگرفته، حین بازدید از زمین پروژه متوجه شدم آزمایشگاه خاک گمانه رو در حد ۱ متر حفر کرده!!
میتونم گزارش تخلف علیه آزمایشگاه خاک رد کنم؟!
سلام. وقت بخیر
خیر شما ناظر ساختمان هستید نه ناظر آزمایشگاه. فرآیند نظارت شما هم بعد از شروع به کار آغاز می شود.