سازه نگهبان خرپایی چیست؟ | روش های اجرای سازه نگهبان خرپایی
سازه نگهبان خرپایی (Guardian truss structures) یکی از روش های پایدار سازی جداره گودبرداری است. سازه نگهبان خرپایی متداول ترین روش پایداری سازی در گودهای با عمق متوسط است. در این روش پروفیل های فولادی خرپایی، در فواصل معین به دیواره گود، تکیه داده می شود. خرپاها با تحمل فشار جانبی ناشی از سربار خاک، و انتقال آن به زمین، مانع از ریزش دیواره گود می شود.
قبل از آن یک نکته مهم وجود دارد: در پایدارسازی گود و اجرای سازه نگهبان، کسب تجربه بسیار مهم است. گاهی مواقع آنچه در کتاب ها نوشته است، شاید نتوان به طور کامل اجرا کرد. گاهی نیاز است، با توجه به امکانات و شرایط موجود در پروژه، تصمیم هایی را اتخاذ نمود. پیشنهاد میکنم اگر تجربه کافی را ندارید، حتماً در این مرحله از یک مهندس باتجربه، کمک بگیرید. خود من نیز این افتخار را داشتم که مدت های زیاد در کنار یک مهندسین با تجربه ای همچون مهندس جهانیان و مهندس نصیری این کار را انجام می دادم.
مشکل اصلی در اجرای سازه نگهبان خرپایی چیست؟
به نظر من، مهم ترین مشکل این است: بسیاری از سازندگان تجربی، اجرای آن را، خرج اضافه می دانند. در پروژه های کوچک، بکار گیری مهندس مجری اجباری نیست. اکثر حوادثی هم که در گودبرداری ها اتفاق می افتد مربوط به همین ساخت و ساز های کوچک است. حال این مهندس ناظر است که باید بر سر اجرای درست سازه نگهبان با سازنده سر و کله بزند. اکثر اوقات هم، نتیجه، خیلی رضایت بخش نیست.
اگر حادثه ای اتفاق نیافتد، اجرای سازه نگهبان یک هزینه اضافی است. چند میلیون تومان هزینه در بر دارد. هم باعث اتلاف زمان می شود. اما کدام یک از این سازندگان محترم می توانند آینده را پیش گویی کنند؟ از کجا می توان، مطمئن بود که حادثه ای اتفاق نمی افتد. درست مثل بیمه نامه شخص ثالث خودرو. آیا همه خودرو هایی که بیمه می شوند، تصادف می کنند؟ مسلماً نه. با این حال، انجام بیمه نامه برای همه خودروها اجباری است.
مهندس ناظر در مواجهه با این مشکل چه باید بکند؟
من دو راه کار را پیشنهاد می کنم
-
در مراحل گودبرداری و اجرای سازه نگهبان، مانند یک مهندس مجری، از پروژه بازدید نمایید.
در پروژه هایی که من( مهندس علی قربانی) و مهندس جهانیان نظارت میکردیم روال کارمان به همین صورت بود. تعداد دفعات بازدیدِ ما از پروژه ها، در مراحل گودبرداری و اجرای سازه نگهبان، تقریباً با تعداد کل بازدیدها در مراحل دیگر ساخت، برابر بود. مطالعه این مقاله را نیز درخصوص نظارت گودبرداری پیشنهاد می کنم:
«چگونه برعملیات گودبرداری، به خوبی نظارت کنیم؟»
-
با آگاهی دادن، سازنده و مالکین، را نسبت به اهمیت اجرای سازه نگهبان توجیه کنید.
از حوادثی که در گودبرداری ها، هر ساله اتفاق می افتد، برایشان بگویید. از غیر قابل پیش بینی بودن خاک بگویید. از این که اگر حادثه ای پیش بیاید، خسارت آن چنان سنگین خواهد بود، که باید عرصه و عیان ملکش را بفروشد و خسارت بدهد… قشرهای بسیاری هستند که این ها را نمی دانند. برای ما که زیاد با این مسائل سر و کار داشته ایم، بدیهی است، به همین خاطر فکر می کنیم آن ها خود می دانند. این آگاهی دادن و فرهنگ سازی وظیفه ماست.
طراحی سازه نگهبان خرپایی:
برای طراحی سازه نگهبان، کتاب های زیادی نگارش شده است. برای سادگی کار طراحی، جدول هایی، تنظیم شده است. با توجه به شرایط خاک و گودبرداری، مقاطع مورد نیاز سازه نگهبان و سایر اجزا، از این جدول ها قابل استخراج است. یکی از بهترین منابع، برای طراحی سازه نگهبان، کتابی است که دفتر امور مقررات ملی ساختمان منتشر کرده است.
یکی از خدمات نگین عمران، طراحی و اجرای سازه نگهبان به شیوه های خرپایی و خرپایی متقابل است. در صورت نیاز به مشاوره در این خصوص، می توانید با شماره ۰۹۱۹۶۸۳۵۵۶۵ مهندس قربانی، تماس بگیرید.
روال کار سازمان نظام مهندسی استان در گودبرداری ها:
مهندس ناظر باید، شروع گودبرداری را به اطلاع سازمان نظام مهندسی استان برساند. این کار از طریق کارتابل مهندس در سایت سازمان، انجام می شود. در آن قسمت فرمی وجود دارد که باید تکمیل شود. در آن مشخصات پروژه و مجاورین و … باید تکمیل شود. بازرسان سازمان با هماهنگی قبلی با ناظر از پروژه بازدید خواهند کرد. معمولاً بازرسان گودبرداری، مهندسین با تجربه ای هستند. اکثراً نکات ارزنده ای را با مهندس ناظر به اشتراک می گذارند.
طراحی سازه نگهبان، در گود های با خطر زیاد:
در گودهای عمیق و با خطر زیاد، باید شرکت ژئوتکنیکی دارای صلاحیت، مسئولیت طراحی و اجرای گود را بر عهده بگیرد.(منبع :مبحث هفتم مقررات ملی ساختمان) که این کار به نظر من بسیار عاقلانه است. وقتی عمق گودبرداری زیاد می شود، شرایط، حساس تر می شود. نیاز به کنترل ها و طراحی های دقیق تری نیز هست.
بخشی از این کنترل ها در حیطه تخصص، یک مهندس ژئوتکنیک است. ( مهندس ژئوتکینک: کارشناس ارشد عمران- خاک و پی) . در گودبرداری های با عمق خیلی زیاد ممکن است، اجرای نوع دیگری از سازه نگهبان مثل نیلینگ، تشخیص داده شود.
زمانِ شروعِ اجرای سازه نگهبان خرپایی:
خیلی ها تصور میکنند که اجرای سازه نگهبان، باید بعد از گودبرداری آغاز شود. این یک اشتباه است. شروع اجرای سازه نگهبان خرپایی، قبل از گودبرداری است. در بعضی از مواقع، ممکن است این کار حتی قبل از تخریب سازه قدیمی آغاز شود. شروع سازه نگهبان با حفر چاهک آغاز میشود. حُسنِ این کار این است که قبل از گودبرداری خاک از تراکم خوبی برخوردار است . به همین دلیل امکان ریزش دیواره چاهک کمتر است.
مراحل اجرای سازه نگهبان خرپایی:
حَفر چاهک:
محل های اجرای سازه نگهبان خرپایی در نقشه تعیین شده است. در آن محل ها و چسبیده به دیوار همسایه چاهک هایی را حفر می کنیم. در این چاهک ها، عصو عمودی سازه نگهبان قرار خواهد گرفت. عمق چاهک باید به گونه ای باشد که، کف آن، به میزانی که در نقشه مشخص شده است، پایین تر از کف اصلی گود باشد. این مقدرا معمولاً یک متر است.
اجرای ستون عمودی سازه نگهبان خرپایی:
مقطع این ستون معمولا به صورت IPE دوبل یا نبشی دوبل است. این عضو به صورت قائم داخل چاهک می اندازند. ارتفاع آن باید مناسب عمق چاهک باشد. مقطع را کامل به دیوار می چسبانند. پای این ستون را بتن ریزی انجام می دهند. برای گیرداری بهتر با بتن، قطعات نبشی را مانند برش گیر، در انتهای ستون، حداقل سه ردیف، جوش می دهند.
برداشتن مرحله ای ترانشه های خاکی:
بعد ار اجرای ستون سازه نگهبان، گودبرداری با حفظ شانه خاکی، انجام می شود. ترانشه های خاکی در قسمتی که ستون سازه نگهبان اجرا شده است، برداشته می شود. البته نه به صورت یک جا.
اجرای عضو مورب سازه نگهبان خرپایی
این عضو نیز معمو لاً به صورت یک مقطع دوبل IPE یا نبشی طراحی می شود. این عضو با استفاده از ورق میانی باید به ستون عموی اتصال یابد. عضو موَرَّب در نقش تکیه گاه اصلی ستون عمودی سازه نگهبان می باشد.
با اتصال این عضو، بدنه اصلی سازه نگهبان خرپایی تکمیل شده است. خود این عضو نیز باید اتکای مناسبی به زمین داشته باشد. معمولاً این اِتِکّا با اجرای یک فونداسیون پای عضو مورب یا میخ کوبی پشت آن، تامین می شود. برای عملکرد بهتر و یکپارچگی اعضای سازه نگهبان، باید این عضو های مورب را به یکدیگر اتصال داد. این کار با اجرای شناژ بندی، در کف گود بین انجام می شود.
تکمیل سازه نگهبان:
سایر اعضای خرپا نیز در این مرحله تکمیل می شود.
نکاتی در خصوص اجرای سازه نگهبان خرپایی:
پر کردن پشت سازه نگهبان:
پشت سازه نگهبان باید با مصالح مناسب و ملات تکمیل گردد. در غیر این صورت، اجرای سازه نگهبان خرپایی، در صورتی که این کار را انجام ندهیم، هیچ فایده ای ندارد.
اتصال اعضای خرپای سازه نگهبان:
برای اتصالات سازه نگهبان حتماً از ورق به شکل صحیح استفاده شود . به طوری که طول جوش در راستای طول عضو قرار بگیرد. تا بهترین عملکرد را داشته باشد.
اما در تصاویر زیر طول جوش در راستای طولی عضو مورب نیست . در این حالت اتصال ضعیف ترین عملکرد را از خود نشان می دهد. و کارایی لازم را ندارد.
البته در تصویر دوم طول جوش بیشتری در راستای عضو قرار دارد. اما این نوع جوش نیز مورد تایید نیست، مگر اینکه محاسبات لازم برای آن انجام شده باشد. حتماً کلیپ هایی را دیده اید که با وجود اجرای سازه نگهبان قوی، گود فرو ریخته است. زیرا عامل تعیین کننده در پایداری گود و سازه نگهبان، ضعیف ترین قسمت است. در اکثر سازه نگهبان های خرپایی با وجود مقطع قوی، اتصال فوق العاده ضعیف است. در نتیجه، سازه نگهبان نمی تواند عملکرد مناسب را از خود نشان دهد.
ایجاد برش در خاک، یکی یکی یا دو به دو انجام شود:
ترانشه های خاکی باید یکی یکی برداشته شود و خرپای سازه نگهبان اجرا شود. هر کدام که تکمیل شد بعد سراغ بعدی برویم. برای سرعت بیشتر می توان ترانشه های خاکی رو به روی هم را به صورت همزمان برداشت کرد.
استفاده جانبی از سازه نگهبان:
از خرپای سازه نگهبان باید صرفاً برای ایمن سازی جداره گود استفاده کرد. مثلاًدر بعضی از پروژه ها، مسیر عبوری به دلیل گودبرداری مسدود می شود. از سازه نگهبان، به عنوان تکیه گاه مسیر عبوری موقت استفاده می کنند. این کار مجاز نیست، مگر این که در طراحی سازه نگهبان این مورد دیده شده باشد.
پاسخ به سوالاتی در خصوص اجرای سازه نگهبان خرپایی:
آیا نگه داشتن شانه خاکی بدون اجرای سازه نگهبان خرپایی، به تنهایی کفایت می کند؟
اگر اطمینان کامل داشته باشیم که تمام دیواره خاکی از استحکام کافی برخوردار است، بله کفایت می کند. اما هیچ کس، نمیداند زیر خاک چه خبر است. نکته اینجاست که خاک ها به هم پیوستگی و دیافراگم دارند. حتی اگر قسمتی از آن سست باشد و فرو بریزد، ممکن است باعث ریزش کل دیواره شود.
با برش خاک و تقسیم آن بین سازه های نگهبان، هر قطعه از شانه خاکی به صورت مجزا عمل می کند. با اجرای سازه نگهبان خرپایی، وظیفه نگهداری جداره گود برداری به عهده سازه نگهبان است. به هیچ وجه ما نباید روی خاک حسابی باز کنیم. این تصویر به خوبی گویای این موضوع است:
آیا اجرای سازه نگهبان در همه جا، ضرورت دارد؟
در مورد این مساله هیچگاه نمی توان نظر قطعی داد. در هر پروژه شرایط یونیک و خاصی حکم فرماست. در حالت کلی در پروژه هایی که شرایط زیر وجود داشته باشد، می توان در مورد اجرا نکردن سازه نگهبان خرپایی، تصمیم گرفت.
-
گودبرداری فاقد سربار باشد.
اگر جداره گودبرداری سربار نداشته باشد. ( منظور از سربار، وجود ساختمان، در مجاورت گود می باشد.) و از طریق دیگری بتوان پایداری دیواره گودبرداری را تامین نمود، می توان سازه نگهبان اجرا نکرد. یکی از روش های متداول در این مواقع اجرای گود به صورت پله ای است. در ساخت و ساز های شهری معمولا به دلیل کمبود فضا گودبرداری پله ای امکان پذیر نیست.
-
عمق گودبرداری از زیر فونداسیون ساختمان مجاور، کمتر از ۱٫۵ متر باشد.
در این مواقع، اگر خاک شرایط مناسبی را داشته باشد، نگه داشتن شانه خاکی می تواند کفایت می کند. در این صورت بهتر است با ملات پاشی روی شانه خاکی از ورود هوا داخل خاک و سست شدن آن جلوگیری نمود. این شرایط در زمانی پیش می آید که ساختمان فاقد زیر زمین باشد یا تعداد زیر زمین ها با ساختمان های مجاور یکسان باشد.
سازه نگهبان خرپایی متقابل چیست و کجا کاربرد دارد؟
در بعضی پروژه ها، عرض زمین کم است و عمق گود زیاد است. درنتیجه، اجرای خرپای سازه نگهبان به شیوه معمول، مانع حرکت و عملیات اجرایی برای کارگران و ماشین آلات می شود.
در این حالت، دیگر برای ستون سازه نگهبان، تکیه گاه مورب طراحی نمی کنند. با اجرای یک یا دو ردیف خرپای افقی، ستون های عمودی سازه نگهبان را به صورت دو به دو مهار میکنند. نیرویی که به هر یک از ستون های سازه های مقابل هم وارد می شود، سبب استحکام سازه و جداره گود می شود. با اجرای سازه نگهبان متقابل، فضای کافی برای ادامه عملیات در کف گود، فراهم می گردد. در تصاویر زیر، یک سازه نگهبان که به همین شیوه اجرا شده است را می بینیم.
اجرای این نوع سازه نگهبان در چنین زمین هایی می تواند مزایای زیادی نسبت به سازه نگهبان خرپایی معمولی ایجاد کند. توجه داشته باشید، اجرای این نوع سازه نگهبان به دلیل اینکه شانه خاکی به صورت کامل برداشته می شود، باید با کیفیت بالایی انجام شود.
در طراحی این نوع سازه نگهبان باید دقت نمود، مقاطع خرپا باید طوری انتخاب شوند که دچار کمانش نشوند. همچنین باید از المان های فرعی برای مهار خرپا ها به یکدیگر استفاده نمود.
برای طراحی این نوع سازه نگهبان، جداول آماده وجود ندارد و طراحی آن نسبت به سازه خرپایی معمولی پیچیده تر است. یکی از خدمات ما در نگین عمران طراحی و اجرای سازه نگهبان، به این روش است. جهت مشاوره در این خصوص می توانید با شماره ۰۹۱۹۶۸۳۵۵۶۵ مهندس قربانی ، تماس حاصل فرمایید.
برای توضیحات و تصاویر بیشتر در مورد نحوه اجرای سازه نگهبان خرپایی متقابل به لینک زیر مراجعه فرمایید:
سازه نگهبان خرپایی متقابل
آیا بعد از اجرای سازه نگهبان خرپایی، می توان شانه خاکی را برداشت؟
با انجام اقدامات زیر می توان شانه خاکی را برداشت:
۱- تکمیل سازه نگهبان.
۲- برداشتن شانه خاکی به صورت مرحله ای ( یک متر- یک متر یا دو متر- دو متر)
۳- اجرای مش بندی و ملات پاشی، برای جداره ترانشه برداری شده.
۴- اجرای پُشت بند برای مش بندی ها و اتصال پشت بند ها به ستون های عمودی سازه نگهبان.
اگر علاقمند هستید، به صورت حرفه ای، با رفتار خاک، اصول و مراحل گودبرداری ، مونتاژ و اجرای سازه نگهبان، آشنا شوید، پیشنهاد می کنم از آموزش جامع گودبرداری و اجرای سازه نگهبان استفاده نمایید. در تهیه این آموزش، تجربه چندین ساله ام از حضور و نظارت بر پروژه های مختلف گودبرداری و اجرای سازه نگهبان را در اختیار شما عزیز قرار داده ام.
در پایان پیشنهاد می کنم ، برای دریافت مطالب مفید در زمینه مهندسی و ساختمان، فرم زیر را تکمیل نمایید.
در نگارش این مقاله زحمات فراوانی کشیده شده است. از اینکه با انتشارِ با منبع این مقاله، به ترویج دانش کمک می نمایید سپاسگذارم. یادمان باشد، هیچ دانشی انحصاری نیست.
مهندس علی قربانی هستم؛ کارشناس مقررات ملی ساختمان، مشاور در زمینه ساخت و ساز و خرید و فروش مسکن.
تشکر از اطلاعات مفید و عکس های ارسالی
به نظر بنده یک مقاله دیگر در ادامه این مقاله با عنوان طراحی سازه نگهبان به کمک کتاب معرفی شده ارائه نمایید
با تشکر
سلام دوست عزیزم.
حتماً در مقاله آینده این موضوع مورد توجه قرار خواهد گرفت.
با سلام
ممنون از موضوع خوبی که انتخاب کردید. این نوع خرپاها با وجود هزینهی بسیار کمی که نسبت به کل پروژه به خود اختصاص میدهند و نیز اجرای بسیار ساده و سریعی که دارند اما نقش حیاتیشان در حفاظت سازهها در برابر تخریب و آسیبهای اساسی بارها و بارها خود را نشان داده.
باسلام.
مطالب بسیار عالی.
متشکرم.
سلام بر شما دوست عزیز
خوشحالم که مطالب ارائه شده مورد توجه شما قرار گرفته است.
پاینده باشید.
تشکر از مطالب ارائه شده بسیارمفید بود.
خواهش می کنم. خوشحالم که این مطلب مورد توجه شما قرار گرفته است.
ممنون که نظر گذاشتید.
با سلام
کمال تشکر را از مطالب مفید و اجرایی شما و همکارانتان را دارم
ارزوی موفقیت برای شما دارم
بنده هم خدمت جنابعالی سلام عرض میکنم. از ابراز لطفتون ممنونم. ان شا الله به یاری خداوند، این روند را ادامه می دهیم و تلاش میکنیم مطالب مفیدتری خدمت علاقمندان ارائه دهیم.
ممنون.خیلی خوب بود.
سلام ممنون از مطالب خوب شما یک سوال داشتم پس از اجرای کامل سازه بتنی با دیوار حایل در زیر زمین آیا عضو قایم در کار باقی می ماند ؟ یعنی دیگر قابل استفاده نمی باشد ؟
سلام بر شما . بله معمولا عضو قائم در دل کار باقی می ماند. البته با رعایت شرایط ایمنی و پس از تکمیل سازه و پر شدن پشت ستون ها، می توان عضو قائم را از روی فونداسیون برید.
با سلام.
با عرض تشکر به خاطر مطالب عالی شما
یک سوال داشتم
سازه نگهبان تا کی باقی میماند؟
دلیل برداشته شدن آن چیست؟
با سلام خدمت شما.
خیلی ممنونم.
سازه نگهبان یک سازه موقت است و جهت حفظ پایداری دیوارهای گودبرداری شده و ساختمان های کناره گود اجرا می شود و تازمانی که اسکلت سازه در طبقات زیر زمین کامل شود و دیوار حائل دورتا دور در زیر زمین اجرا شود، نگهداری آن ضروری است. در سازه نگهبان خرپایی، المان های مورب فضای زیر زمین را اشغال میکند و پس از خارج شدن از مرحله گودبرداری، باید برداشته شود اما المان های قائم فضایی را اشغال نمی کند و نیازی به برداشتن آن نیست. البته بریدن سازه نگهبان مراسمی دارد و باید به صورت مرحله به مرحله برداشته شود. در آموزش جامع گودبرداری و اجرای سازه نگهبان خرپایی این مورد به صورت کامل توضیح داده شده است.
باسلام و تشکر خدمت آقای قربانی
مهندس امکانش هست زمان مورد نیاز برای اجرای هرمرحله رو هم قراربدید؟برای یک ساختمان سه سقفه با متراژ ۲۰۰ متر
برای درس مهندسی سیستم ها بهش احتیاج پیدا کردم
خیلی ممنون میشم از راهنماییتون..
سلام خدمت شما. ممنونم.
ساختمان سه طبقه اگر زیر زمین نداشته باشد، نیازی به اجرای سازه نگهبان خرپایی نیست. با فرض اینکه زیر زمین داشته باشد، سازه نگهبان باید طبق نقشه اجرا گردد. زمان بندی اجرای هر مرحله هم بستگی به تعداد چاهک ها، خرپاهای سازه نگهبان، عمق گودبرداری تعداد اکیپ های اجرایی و کارگران، نوع قرارداد آن ها که روز مزد باشند یا کنترات کنند، دارد. جنس خاک هم در سرعت حفر چاهک ها تعیین کننده است.
با فرض عمق گودبرداری ۴ متر، و داشتن دو اکیپ جهت حفر چاهک و ترانشه برداری که به صورت کنتراتی کار را گرفته باشند، و جنس خاک معمولی باشد (سخت نباشد) زمان لازم برای حفر چاهک ها حداقل ۱۰ روز است.
ساخت اعضای عمودی سازه نگهبان، همزمان با حفر چاهک ها صورت می پذیرد و زمان مجزایی لازم ندارد. مرحله گودبردای با بیل مکانیکی در یک شب می تواند انجام شود.
ترانشه برداری دستی جهت المان های مورب هم نهایتاً یک هفته زمان می برد. (چون به صورت همزمان نباید انجام شود.) اجرای المان های مورب و تکمیل سازه نگهبان هم به صورت همزمان انجام می شود.
مهندس خیلی ممنون از راهنماییتون
خداخیرتون بده
سلام مهندس
همکف منهای ۶۰ و دو طبقه روش عرض زمین ۶ متر چقدر عمق شالوده و چقدر عمق گود برداری داره و آیا نیاز به سازه نگهبان داره یا خیر؟
سلام از بنده هست.
عمق شالوده را باید از نقشه سازه نگاه کنید. برای ساختمان های با مصالح بنایی، عمق شالوده کمتر از ۶۰-۷۰ سانتی متر نیست. پیشنهاد نمی کنم همکف را پایین تر از تراز خیابان (تراز صفر) در نظر بگیرید. اما اگر کف تمام شده شما در منهای ۶۰ قرار دارد عمق گودبرداری زمین با احتساب، ۳۰ سانتی متر کف سازی، ۷۰ سانتی متر، شالوده، ۱۰ سانتی متر بتن مگر، ۱۷۰ سانتی متر باید در نظر بگیرید. چون عمق گود بیشتر از ۱٫۵ متر است، اگر ساختمان کلنگی در مجاور زمین هست، قانونا نیاز به سازه نگهبان است. البته با نظر مهندس ناظر یا مشاوره با فرد ذی صلاح، با بررسی شرایط، نگهداشتن پشته خاکی و خاکبرداری مرحله ای هم کفایت میکند. در آموزش جامع گودبرداری و اجرای سازه نگهبان، کاملا این مسائل آموزش داده شده است.
با تشکر چرا منهای ۶۰ رو پیشنهاد نمیکنید؟ اگه منهای ۶۰ ندم بازم سازه نگهبان میخوام؟ زمین دوکله به بن بست ۴ متری و کوچه ۶ متری هستش و همکف ۱۰۰ درصد ساخت و همسایه غربی بعد گود برداری بیشتر با حیاطش دیوار به دیوار هستم چون عقب نشینی زیادی دارم
اگر قرار است همکف مسکونی باشد، زیر تراز صفر، باشد، اگر عایق کاری نکنید، امکان جذب رطوبت زمین هست. در بارندگی های شدید هم، آب از کوچه به سمت واحد می آید (چون در تراز پایین تر است)
در خصوص سازه نگهبان، اگر منهای ۶۰ را ندهید عمق گودبرداری کمتر می شود، و اگر آن طور که اشاره کردید، سمت غربی، آن قسمت که مجاورت با حیاط هست، نیازی به سازه نگهبان نیست. فقط با رعایت احتیاط کامل باید کار انجام شود، زیر دیوار را خالی نکنند که دیوار حیاط همسایه برگردد روی کارگران مشغول داخل گود. آن قسمت که مجاور با ساختمان همسایه است، باید شرایط را بررسی کنید و با نظر مهندس ناظر اقدام نمایید.
همسایه شرقی هم اگر ملک کلنگی هست به همچنین
با تشکر
با سلام و تشکر از مطالب مفیدی که فرمودید.
طبق نقشه های سازه که مهندس محاسب تهیه کرده عضو قایم دوبل ۱۸ و عضو مایل دوبل نبشی ۸ و مهار افقی بین خرپا ها که پشت بند شاتکریت هم هست نبشی تک ۸ میباشد. لطفا بفرمایید وقتی که بخواهیم بین خرپاها را تخلیه کنیم و مش و شاتکریت انجام بدیم چه نکاتی رعایت کنیم و در چه مرحله ای پشت بند ها نصب شود. با تشکر
سلام. ممنونم. تخلیه شانه خاکی بین خرپاها مانند خود خرپاها باید به صورت مرحله ای انجام شود. نمی توانید یک دفعه کل شانه خاکی را بردارید. اینکار بستگی به نوع خاک و وضعیت ساختمان های مجاور و عمق گودبرداری نیز دارد. در موارد معمولا هر یک متر که شانه خاکی را برمیدارید باید مش بندی و شاتکریت انجام دهید. همچنین کیفیت اجرای سازه نگهبان برای اینکه شانه خاکی را بتوانید بردارید باید بسیار خوب باشد.
در آموزش جامع گودبرداری و اجرای سازه نگهبان خرپایی به صورت کامل آموزش های لازم داده شده است.
تشکر
سلام ، من از طرف جنوب و غرب باید سازه نگهبان بگذارم،آیا میشه سازه نگهبان متقابل کار کنم؟ اگه بخوام شما نقشه اش رو بکشید چقدر هزینه اش میشه؟
سلام. سازه نگهبان باید مطابق نقشه مصوبی که طراح سازه می دهد اجرا شود. همان محاسبی که نقشه سازه به شما داده باید سازه نگهبان را نیز طراحی نماید. اگر هم کس دیگری طراحی کند باز هم باید مهر همان محاسب اول روی آن بخورد. بهتر است در این خصوص با مهندس ناظر و طراح خود مشورت نمایید.
سلام ممنون از اطلاعات مفیدتون
سلام ممنون از اطلاعات مفیدتون. عالی بود
زمین ۲۰۰ متر مربع. حدودا ۱۶×۱۲. دوطرف عرض ۱۲ متر ساختمان ۴ طبقه بتنی نوساز بدون منفی دوطرف طول ۱۶ متر گذر. الویشن روی فنداسیون منفی سه متر. ارتفاع گود برداری منفی ۴ متر حدودا با توجه به ارتفاع فنداسیون. آیا نیاز به سازه نگهبان دارد ؟ ممنون
سلام
وقت شما بخیر
ضرورت نیاز به سازه نگهبان، در مرحله گودبرداری هست وقتی که هنوز فونداسیون اجرا نشده است و خطر ریزش هم از قبل از اجرای فونداسیون وجود دارد. لذا ارتفاع فونداسیون در تعیین نیاز یا عدم نیاز به سازه نگهبان دخیل نیست. با اطلاعاتی که فرمودید، سازه نگهبان برای دیواره هایی که دارای سربار هستند نیاز است.
ممنون از شما
با سلام و عرض خسته نباشید
از مطالب سایت استفاده کردم.
ممنون و متشکر
سلام
خواهش میکنم
از این که مطالب مورد توجه شما واقع شده است، خرسندیم
سلام . ممنون از توضیحات خوب و تجربی عالیتون . فقط یه سوال ؟ بعد از اجرای ستون های سازه ، تیرها را بخوایم اجرا کنیم ، المانهای افقی سازه نگهبان مزاحم هستند . راهکار چیست ؟
با عرض سلام خدمت شما. خیلی ممنونم
به مطلب خوبی اشاره کردید. معمولا المان های سازه نگهبان در حد فاصل درز انقطاع دو ساختمان اجرا می شود و تداخلی با اسکلت اصلی سازه که بعدا میخواهد اجرا شود ندارد. اگر زیر زمین دیوار حائل هم داشته باشد، سازه نگهبان در دل دیوار حائل قرار میگیرد.
اما اگر شرایط به گونه ای باشد که المان های سازه نگهبان مانع اجرا تیرها شوند، باید این موضوع از قبل (هنگام اجرای المان سازه نگهبان) پیش بینی شده باشد. یک راه حل این است که خرپاهای سازه نگهبان را یا یک فاصله از جداره گودبرداری اجرا کنند.
البته این فاصله باید با مصالح مناسب (آجر و ملات) پر شود. فقط ناحیه ای که تیر میخواهد عبور کند، باز گذاشته شود.
تشکر از شما
سلام . ببخشید من پستهای قبلی رو دیدم که در چند ساعت پاسخ داده شده بود . ایا سوال اخر که پرسیده شده جواب داده میشود ؟
ممنون
سلام
سوال قبلی پاسخ داده شد.
عذرخواهی میکنم بابت تاخیر در پاسخ
باسلام .بنده در حال اجرای سازه نگهبان هستم و تا مرحله عضو مورب پیش امدیم فقط یک سوال اگر یکی از عضو ها در داخل فنداسیون افتاد چه باید کرد ؟
سلام
وقت بخیر. عضوهای قائم سازه نگهبان معمولا در نوار فونداسیون قرار میگیرند و اعضای مورب داخل گلدانی ها می افتند. در صورتی که اعضای مورب هم داخل نوار فونداسیون قرار بگیرند هیچ اشکالی ندارد وقتی که سازه ساختمان از گود بالا آمد و دیوارهای جانبی در زیر زمین به صورت کامل اجرا شد، می توان آن را از ناحیه ای که از فونداسیون خارج گردیده است، برید.
با سلام و تشکر از مطالب مفید و خوبتون
یه سوالی داشتم و اونم اینه که پروژه ای هست که ۲ طرفش تقریبا نوسازه و اسکلت هست. عمق گودبرداریمون هم در حدود ۱۲۰ سانته، بر ساختمان ۱۱ متر و جنس خاک معمولیست. در این پروژه آیا حتما نیاز به سازه نگهبان داریم و در مورد روشهای دیگه پیشنهادی هم اگه یه توضیح مختصر بدید هم بنده و هم بقیه دوستان قطعا استفاده میکنیم. ممنون
سلام وقت شما بخیر .
در صورتی که تراز کف گودبرداری شما، از تراز زیر پی ساختمان های همسایه بالاتر یا همتراز باشد، نیاز به اجرای سازه نگهبان و روش های دیگر پایدار سازی نیست. برای عمق گود ۱۲۰ سانتی متر، در سمت گذر یا وجوهی که فاقد سرباز خاصی است، در صورتی که وضعیت خاک از نظر پایداری مساعد باشد، باز هم نیاز به سازه نگهبان خاصی نیست. البته بهتر است با مش بندی و شاتکریت (ملات پاشی ) روی دیواره خاکی ، در جهت تقویت دیوار و ممانعت از ورود هوا به داخل دیوار خاکی اقدام کنید. چون دیوار خاکی در معرض هوا، دچار تخلل می شود و به شدت از پایداری آن کاسته می شود.
با سلام و خسته نباشید از مطالب بسیار خوب و کاربردیتون
عذر خواهی میکنم یک سوال داشتم توی گود ۳٫۵ با ساهتمان های مجاور فرسوده بعد از اجرای سازه نگهبان و تکمیلش میشه شانه های خاکی رو ورداشت یعنی همون المان های قایم از ریزش خاک حلوگیری میکنن؟اگه نه پس باید فاصله المان های قایم رو که حدودا ۳متر است چیکار کنیم ممنون میشم کمک کنین با تشکر
سلام. بله برای برداشتن شانه خاکی حتما باید بین سازه ها رو با استفاده از توری و المان های بادبندی مهار کنید. شانه های خاکی را یک دفعه تخلیه نکنید و این کار مرحله ای صورت گیرد و هر مرحله که خاک برداشته شد، پشت بند آن توری قرار داده شود و شاتکریت صورت گیرد. در کتاب هندبوک نظارت ساختمانی کامل تر توضیح داده ام. در آموزش جامع گودبرداری و اجرای سازه نگهبان ،هم مفصل به این موضوع پرداخته شده است.
البته اگر ساختمان مجاور خیلی فرسوده و فاقد اسکلت و فونداسیون است، پیشنهاد می کنم، فونداسیون را مرحله ای اجرا نمایید و شانه خاکی را در آن سمت، تخلیه نکنید.
با سلام و تشکر از سایت و مطالب خوبتون
ی سوال داشتم بعد از اجرای سازه نگهبان و اجرای المان های قایم و مورب شانه های خاکی رو میتونیم برداریم المان های قايممون ۳متر فاصله داره؟یا باید تمهیدات خاصی در نظر بگیریم؟ممنون میشم راهنمایی کنین
سلام. بله برای برداشتن شانه خاکی حتما باید بین سازه ها رو با استفاده از توری و المان های بادبندی مهار کنید. شانه های خاکی را یک دفعه تخلیه نکنید و این کار مرحله ای صورت گیرد و هر مرحله که خاک برداشته شد، پشت بند آن توری قرار داده شود و شاتکریت صورت گیرد. در کتاب هندبوک نظارت ساختمانی کامل تر توضیح داده ام. در آموزش جامع گودبرداری و اجرای سازه نگهبان ،هم مفصل به این موضوع پرداخته شده است.
ممنون و تشکر فراوان
مطالب خیلی مناسب و سودمندی ارائه کردید مهندس ، با آرزوی موفقیت بیشتر
سلام . خیلی ممنون از لطف شما.
باسلام وتشکر از سایت خوبتون
من اطلاعات تخصصی درحد شما ندارم ولی یه ایده ایی به ذهنم رسیده.
نمیشه چندین ورق فلز رو به اندازه عمق دلخواه ،در خط مشترک همسایه وزمینمان، درزمینمان فرو کنیم وبعد این قطعات مستطیل شکل رو بوسیله بازوهایی مورب به زمین تکیه داد تا از حرکت خاک زیر شناژ همسایه به زمینمان جلوگیری نمود؟
بعبارتی بوسیله ورقهای فلزی که از بالا توی زمین کوبیده وفرو میروند ،سدی دربرابرلغزش خاک زیر ساختمون همسایه ساخت.
باتسکراز سایت خوبتون.
سپاس
سلام و وقت بخیر.
این روشی که می فرمایید اصطلاحا سپرکوبی نام دارد. کوبیدن همین صفحات داخل خاک نیاز با دست امکان پذیر نیست و نیاز به ماشین آلات ویژه این کار دارد و تبعا هزینه آن نسبت به سازه خرپایی بسیار پیشتر خواهد بود.
در حال حاضر قیمت هر کیلو ورق فولادی ۶۴۰۰ تومان است.
تشکر.
با سلام خدمت شما
خانه ای داریم ۱۶۴ متری شمالی با عرض ۸ که الان میخوام ۴ طبقه بسازم بدون زیرزمین و گود برداری.دو طرف خانه هایی با عمر ۳۰ سال و دو ونیم طبقه با دیوارهای ۳۵ سانتی و بدون فونداسیون.
آیا سازه نگهبان میخواهد؟
و شماره تلگرام میشه بدهید برای ارتباط سریع تر ؟
سلام. وقت بخیر.
بستگی به نظر طراح سازه و ناظر سازه دارد.
عموما در صورتی که عمق گود برداری زیر پی یا دیوار همسایه نرود نیازی به سازه نگهبان نیست. اما در این مورد که همسایه ها خانه های کلنگی و فاقد اسکلت و فونداسیون هستند، ممکن است در طول زمان به دیوار ها به هم تکیه داده شده باشند و حتی در زمان تخریب خانه شما، دیوار های کناری هم تخریب شوند. بنابراین ممکن است حتی قبل از تخریب نیاز به احداث سازه نگهبان جهت نگهداری دیوار ها باشد. اگر دیوار همسایه با دیوار شما مشترک باشد که شرایط ،وخیم تر هم می شود. به نظر حتما از یک کارشناس خبره بخواهید از ملک بازدید کند و نظر کارشناسی ارائه دهد.
جهت راهنمایی سریع تر با این شماره تماس بگیرید
۰۹۱۹۶۸۳۵۵۶۵ مهندس قربانی
سلام جناب مهندس . الان من ناظر سازه یک ساختمان هستم و سازه نگهبان هم دارد . الان قراره خاکبرداری کنیم . ناظر گودبرداری
و سازه نگهبان برعهده ناظر سازه است یا اینکه می تواند کسی دیگر باشد ؟
سلام و وقت بخیر.
بر عهده ناظر سازه است ولی ناظر سازه بر حسب خطر گودبرداری می تواند از مالک بخواهد که یک شخص ذی صلاح عملیات اجرای سازه نگهبان و گودبرداری را بر عهده بگیرد. در گودبرداری های معمولی معمولا شخص ناظر سازه بر روند عملیات اجرایی نظارت می کند.
اگر در خصوص انجام نظارت در این مرحله با سوال یا مساله ای مواجه شدید می توانید از طریق این شماره با بنده تماس بگیرید:
۰۹۱۹۶۸۳۵۵۶۵
با عرض سلام و درود بر شما مهندس گرامی که انقدر با صبر و حوصله پاسخگوی سوالات ما هستید
سوال من درمورد اتصال المان مورب سازه نگهبان به کف گودبرداریه
شما چه روش هایی رو پیشنهاد میکنید که هم از لحاظ مهندسی و هم از لحاظ سرعت مناسب باشه
ممنون از شما
سلام و وقت بخیر
ممنونم.
در خصوص اتصالات سازه نگهبان، ملاکتون فقط نقشه سازه باشد. اگر در نقشه سازه نگهبان، طراح دیتایلی ارائه نکرده است حتما از طراح در این خصوص استعلام نمایید. چرا که اگر در این خصوص سرخود عمل نمایید در صورت بروز هر گونه مشکل یا حادثه، دیگر طراح مسئول نمی باشد. اما به صورت کلی دیتایل هایی که برای اتصال عضو مورب به کف گود، توسط طراحان ارائه می شود، می تواند مشابه اتصال المان قائم به کف گود باشد که عضو را در بتن مدفون می کنند یا روی صفحه ای که با بلت در بتن محکم شده است چوش می دهند. برخی مواقع هم برای عضو مورب تکیه گاهی در نظر میگیرند که در عمق کف گود کوبیده می شود. این تکیه گاه می تواند از تیرآهن دوبل نمره ۱۶ یا ۱۸ باشد. در آموزش جامع گودبرداری و اجرای سازه نگهبان در این خصوص توضیحات کامل تری ارائه شده است.
سلام آقای مهندس
ممکنه خواهش کنم نمونه قراردادسازه نگهبان خرپایی باپیمانکاروملاحظات لازم مسایل حقوقی برایم بفرستید
بسیارممنونم
قرارداد در این این زمینه به صورت سفارشی با توجه به شرایط پروژه و نوع قرار داد (با مصالح – بدون مصالح ) تنظیم می گردد. در صورت تمایل با شماره تماس زیر تماس حاصل فرمایید : ۰۹۱۹۶۸۳۵۵۶۵ مهندس قربانی
سلام مهندس روز بخیر یه سوال داشتم برای اتصالات جوشی سازه نگهبان خرپایی نیاز به آزمایش جوش هست یا نه؟
مهم ترین بخش سازه نگهبان اتصالات آن است. حتما نیاز به بازرسی و تست جوش دارد. البته سازه نگهبان معمولا جوش نفوذی ندارد و بازدید چشمی و تست مایع نافذ برای کنترل های ابعادی و کنترل ترک در خط جوض کفایت می کند.
سلام – ممنون از مطالب آموزنده جنابعالی ، سئوال داشتم که بعد از نصب عضو مورب در قسمت هائی که سپر خاکی ندارد ، با در نظر گرفتن اورلپ شناژ آن انجام و بعد از اجرای ستون و سقف زیرزمین ، سپر خاکی یک در میان برداشته و بتن آن اجراشود .
سلام خواهش می کنم. بعد از اجرای ستون و سقف زیر زمین ، پشت ستون ها را پر کنید که خود به عنوان سازه نگهبان عمل کند. سپس اقدام به تخلییه سپر خاکی و اجرا فونداسیون کنید. بلافاصه بعد از گیرش اولیه فونداسیون هم، دیوار چینی ۲۰ سانتی انجام شود.
با سپاس فراوان از شما بزرگوار که مطالب آموزنده و مفیدی را مطرح میکنید.
با آرزوی بهترین ها برای شما.
سلامت باشید…
سلام ما در شهرستان فنداسیون رو دادیم کنترات آیا نگهبان به عهده ماست یا اون فردی که کنترات بسته ممنون البته ستونها هم زدنند که جزء کارشون بوده
سلام. نگهبان با شماست
با سلام
یک ماه از گودبرداری گذشته و دیواره همسایه ترک قطری ایجاد شده
باید برای ایمنی چیکار کرد؟
میشه طرف دیوار همسایه از طرف داخل دیوار همسایه تیرآهن به صورت ضربدری زد؟؟
سلام. وقت بخیر
سمت شما در پروژه چیست؟
آیا سازه نگهبان اجرا شده است؟
آیا به شهرداری گزارش داده شده است؟
ایجاد ترک به خاطر نشست خاک در زیر دیوار یا پی ساختمان هست.
شما باید جداره گودبرداری را پایدارسازی و حفاظت کنید تا خاک زیر پی حرکت نکند و گرنه خانه تخریب می شود. در مرحله بعدی باید ستون و تیر بزنید از داخل خانه همسایه .
با سلام و عرض خسته نباشید
سوالی داشتم از خدمتتون
آقای مهندس در مجاورت ساختمان من گود برداری شده و سازه نگهبان هم نصب کردن البته نه به صورتی که شما در مقاله و عکس ها اشاره کردین و این سازه الان به مدت ۷ سال هست که در محل گد برداری زده شده و از نوع خرپا می باشد.ساختمان بنده نیز فاقد زیر زمین بوده و دیوار مجاورم با محل گود برداری دیوار حمالی می باشد و همچنین ساختمان بنده قدیم ساخت بوده و فاقد پی مستحکم هست و ساختمان ۳ طبقه می باشد.سوال بنده این می باشد که برای این سازه های نگهبان که مدت زمان مشخص شده یعنی تا این مدت میتوان از سازه نگهبان استفاده کرد مثلا تا یک سال.الان ۷ سال هست که از زمان نصب سازه نگهبان می گذرد.
سلام. این موضوع بسیار خطرناک هست. به هر حال بعد از ۷ سال خاک فرسایش پیدا می کند. این موضوع را حتما از مراجع قانونی و سازمان نظام مهندسی و شهرداری و آتش نشانی پیگیری نمایید.
سلام وقت بخیر
ناطر پروژه ای هستم که در دوطرف ساختمان مسکونی کاملا قدیمی و فرسوده یک سمت ۱ طبقه و سمت مقابل ۲ طبقه حتی دیوارها هم بعصی جاها آجرها جداشده برای پی به ارتفاع ۹۰cm نیاز به خاکبرداری هست ایا نیاز به سازه نگهبان خرپایی هست برای نگهداری دیوار همسایه ۲طبقه؟
و بعد از اجرا سازه نگهبان تیراهن قائم داخل پی قرار می گیرد و قسمتهای بالای پی برش داده می شود درسته؟
وآیا امکان برداشتن قبل از بتن ریزی وجود ندارد؟
سپاس مهندس
سلام. ممنون
بله اگر دیوار ایستایی ذاتی نداره یا مشکوک می باشد حتما سازه نگهبان اجرا کنید. خاکبرداری و اجرای فونداسیون هم مرحله ای باشد بهتر است. ارتفاع پی ۹۰ سانت باشد احتمالا گودبرداری شما ۱۳۰ تا ۱۴۰ سانتی متر خواهد بود. تیرآهن های قائم داخل پی می ماند و نباید قبل از بتن ریزی برداشته شود. نیازی نیست در این مورد به فکر جیب سازنده باشید.
موفق باشید.
سلام جناب مهندس.سپاس از بزرگواری شما.
برای تخریب یک ساختمان کلنگی که از سه طرف توسط ساختمان های همسایه همگی کلنگی و هر کدام به ارتفاع ۴ طبقه از کف بدون اسکلت فقط دیوار ۳۵ سانتی بر روی تپه ایی سنگی که هنگام گود برداری طبق مشاهدات قبلی سنگها تا ابعادحدود ۳ الی ۴ متر دچار لغزش و رانش میشوند. در کنار دیوار همسایه که حدود ۹ تا ۱۲ متر ارتفاع دارد و لازمست حدود ۸ متر گود برداری شود(ابعاد زمین۳۶در ۱۲)
لطف بفرمایید چه نوع سازه نگهبانی مناسب است؟؟
سلام
وقت بخیر
گودبرداری در همچین ساختمانی مخاطرات زیادی دارد . زمین سنگی باید با پیکور گودبردای کرد که کار زمان بر و پرهزینه است و لرزش زیاد آن به ساختمان ها مجاور که به گفته شما ۴ طبقه و بدون اسکلت هستند ممکن است آسیب وارد کند. امکان کندن با دست یا ابزار دستی هم وجود ندارد خود زمین هم که به گفته شما امکان لغزش و رانش دارد که هزینه و خطر گودبرداری را افزایش می دهد. یا از گودبرداری صرف نظر کنید یا توسط شرکت دارای تخصص در این زمینه استفاده کنید.
آقای مهندس قربانی با سلام مجدد در صورت امکان جواب سوال هایم را در ایمیل ارسالی هم بفرستید ممنون و سپاسگزارم
ارادتمند محمد علی ادرسی
سلام و وقت بخیر.
چشم به سوال های شما برسم در ایمیل هم ارسال می کنم. البته مستقیم در ایمیل هم می توانید سوالات خود را مطرح کنید.